Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

"Κλιματική αλλαγή" και άλλες ανοησίες: ο Πάμισος θα μπορούσε να πλημμυρίσει ακόμα περισσότερο!

Πράσινος παπαγάλος, που βγαίνει τα Σαββατοκύριακα σε πανελλαδικό κανάλι, έδειχνε το Σάββατο τις καταστροφές στο Μουζάκι κι αναφώνησε "αν δεν είναι αυτό κλιματική αλλαγή, τι είναι;" Φυσικά κάθε Σαββατοκύριακο θυμάται να μας πει κάτι παρόμοιο, όλα τα καιρικά φαινόμενα πλέον "κλιματική αλλαγή" είναι. Και, βεβαίως, δεν αναρωτήθηκε πώς γίνεται να μην μπορούν να προβλέψουν ούτε καν 2 ώρες νωρίτερα πού θα βρέξει και πόσο θα βρέξει, ώστε να προειδοποιήσουν έστω κι αργά τους πολίτες, αλλά μας λένε με απόλυτη σιγουριά τι θα συμβεί το 2100. Οι απατεώνες ...

Στην πιο πάνω εικόνα, απ' το χρήστη του FB Giannis AfterDark, βλέπουμε σε συγκριτική αεροφωτογραφία την κοίτη του Πάμισου το 1950 και το 2020, πριν την πλημμύρα. Σε κύκλο είναι το Κέντρο Υγείας που κατέρρευσε. Είναι εμφανές πως με την πλημμύρα το ποτάμι απλά διεκδίκησε την πρότερη κοίτη του και πήρε πίσω το μπάζωμα της όχθης, μαζί με το Κέντρο Υγείας.

Ακόμα χειρότερα, αναγνώστης του
ιστολόγιου μου έστειλε χθες το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας για το Υδατικό Διαμέρισμα της Θεσσαλίας. Στη σελ. 100 ξεκινά το μοντέλο υδρολογικής/υδραυλικής προσομοίωσης της λεκάνης απορροής του ποταμού Πάμισου, "ανάντη" της συμβολής του με τον Πηνειό, δηλαδή την έκταση της οποίας τα νερά μαζεύονται στον Πάμισο. Η λεκάνη περιλαμβάνει 9 υπολεκάνες, 6 κόμβους και 5 κλάδους του υδρογραφικού δικτύου.


Στη σελ. 101 βλέπουμε τον πιο πάνω Πίνακα, όπου για περίοδο επαναφοράς Τ=50 χρόνια και υπό "Ευμενείς συνθήκες" περιμένουμε ολικό ύψος βροχής 248 χιλιοστά, ενώ για 100 χρόνια 282,9 χιλιοστά και μια φορά στη χιλιετία περιμένουμε να πέσουν στα κεφάλια μας 403,2 χιλιοστά βροχής. Ο πλανήτης επιμένει να λειτουργεί στη γεωλογική κλίμακα χρόνου, όχι στην ανθρώπινη, όχι στην κλίμακα χρόνου των τρομοκρατικών για τον πληθυσμό τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων. Κι όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Σχέδιο, "Με βάση τα αποτελέσματα της μοντελοποίησης συγκεντρωτικά για τον ποταμό Πάμισο προκύπτουν ...

έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε όλες τις περιόδους επαναφοράς" (η επισήμανση με έντονα δική μου).


Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.




Στους πιο πάνω χάρτες βλέπουμε τις εκτάσεις που περιμένει το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας να καλυφθούν από νερά για την αναμενόμενη βροχόπτωση για τη μια βροχή που θα πέσει στα 50 χρόνια. Κάθε σύγκριση με τις εκτάσεις που πλημμύρισαν, και μας τις έδειξαν σε κλίμα τρομοκρατίας τα κανάλια, προφανώς μόνο τυχαία δεν μπορεί να είναι: πλημμύρισε εκεί ακριβώς που περιμένουμε να πλημμυρίσει. Συνεπώς το επόμενο ερώτημα είναι "Τελικά, πόσα χιλιοστά βροχής έπεσαν στις 18/9 στη λεκάνη του Πάμισου;" Ο πιο κοντινός μετεωρολογικός σταθμός που εντόπισα είναι στην Καρδιτσομαγούλα, ένα Δημοτικό Διαμέρισμα σχεδόν ενωμένο με την Καρδίτσα, στη βόρεια πλευρά της πόλης, προς την πλευρά δηλαδή του Πάμισου.



Όπως βλέπουμε στα στοιχεία που δίνει ο Σταθμός, στην Καρδιτσομαγούλα έπεσαν στις 18/9 190,6 χιλιοστά βροχής και στις 19/9 άλλα 20,6 χιλιοστά. Το άθροισμα αυτό υπολείπεται των αναμενόμενων χιλιοστών βροχής που δίνει ο πίνακας του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας ακόμα και για περίοδο 50 ετών. Οπότε το μόνο ερώτημα που μπορεί να υπάρχει είναι: αφού ξέρουμε πού θα πλημμυρίσει αν βρέξει πολύ, ποια μέτρα προστασίας πήραμε; Η απάντηση; Κτίσαμε Κέντρο Υγείας σε μπαζώματα ακριβώς στην καμπή του Πάμισου. Και μάλλον χωρίς εγκιβωτισμό της κοίτης, πουθενά στις εικόνες δεν είδα κάτι που να θυμίζει εγκιβωτισμό.

Συνεπώς αβίαστα μπορούμε να πούμε πως η επίκληση της "κλιματικής αλλαγής" και των "απρόβλεπτων" γεγονότων είναι μόνο το άλλοθι των πράσινων παπαγάλων και των αποτυχημένων πολιτικών. Όπως στην περίπτωση της Μάνδρας και της Εύβοιας, έτσι και στο Μουζάκι η φύση έδειξε πως όσες ανθρώπινες παρεμβάσεις γίνονται χωρίς μέτρα προφύλαξης, θα τις παίρνει το ποτάμι. Απλά χρειαζόμαστε ένα πιο σοβαρό πολιτικό σύστημα, που να λαμβάνει υπόψη τις αρχές της επιστήμης για να προφυλάσσει τους πολίτες, για να μη θρηνούμε νεκρούς. Θέλουμε μια πολιτική προστασία που να δίνει λύσεις με φροντίδα της Πολιτείας, όχι συμβουλές του τύπου "πηγαίνετε σε συγγενείς". Κι ένα πολιτικό σύστημα που θα διαθέτει τους κρατικούς πόρους για την προστασία των πολιτών, κι όχι να επιβάλει πράσινους φόρους, μεταφέροντας πλούτο απ' τους πολλούς προς τους λίγους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »