Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Ακροκόρινθος : Άνθρωποι και μνημεία στο διάβα των αιώνων


Όσοι περνούν από τη Στερεά στην Πελοπόννησο διαμέσου του ισθμού της Κορίνθου, πριν φθάσουν στο σημείο όπου η εθνική οδός διακλαδίζεται προς Πάτρα ή Τρίπολη, βλέπουν το βραχόβουνο του Ακροκορίνθου, επιβλητικό και απόκρημνο, να ορθώνεται μπροστά τους.


Ο Ακροκόρινθος αποτέλεσε την οχυρή ακρόπολη της αρχαίας και της μεσαιωνικής Κορίνθου

Όσοι περνούν από τη Στερεά στην Πελοπόννησο διαμέσου του ισθμού της Κορίνθου, πριν φθάσουν στο σημείο όπου η εθνική οδός διακλαδίζεται προς Πάτρα ή Τρίπολη, βλέπουν το βραχόβουνο του Ακροκορίνθου, επιβλητικό και απόκρημνο, να
ορθώνεται μπροστά τους.

Ο Ακροκόρινθος (υψόμετρο 575) αποτέλεσε την οχυρή ακρόπολη της αρχαίας και της μεσαιωνικής Κορίνθου.

Η πρώτη οχύρωση του Ακροκορίνθου ανάγεται στα τέλη του 7ου-αρχές του 6ου αιώνα π.Χ., ενώ σημαντικά οχυρωματικά έργα έγιναν κατά τους Κλασικούς Χρόνους (4ος αιώνας π.Χ.).



Στους κατοπινούς αιώνες, τα τείχη της κλασικής αρχαιότητας καταστράφηκαν από τον Λεύκιο Μόμμιο (146 π.Χ.), ανοικοδομήθηκαν από τον Ιούλιο Καίσαρα (1ος αιώνας π.Χ.),  επισκευάστηκαν από τον Ιουστινιανό (6ος αιώνας) και δέχτηκαν προσθήκες κατά την Πρωτοβυζαντινή και Μεσοβυζαντινή Περίοδο (7ος-12ος αιώνας).



Το 1210 ο Ακροκόρινθος έγινε ο τόπος όπου ο Λέων Σγουρός,  ηγεμόνας του Ναυπλίου, του Άργους και της Κορίνθου (τέλη 12ου-αρχές 13ου αιώνα), έδωσε ένα βίαιο τέλος στη ζωή του.



Βλέποντας τον Ακροκόρινθο να πολιορκείται από τους Φράγκους, ο άρχοντας του Ναυπλίου βυθίστηκε σε απελπισία και έλαβε την απόφαση να αυτοκτονήσει πέφτοντας έφιππος από τους βράχους.



Στο μετέπειτα διάστημα, κι αφού έλαβαν χώρα εκτεταμένες επισκευές των τειχών και προστέθηκαν νέες οχυρώσεις, το κάστρο έπεσε στα χέρια των Τούρκων (1458), των Ενετών (1687) και, τελικά, των Ελλήνων (1823, απελευθέρωση Κορίνθου).



Την οχύρωση του Ακροκόρινθου εξασφαλίζει ένα σύστημα τριών περιβόλων, που χωρίζονται μεταξύ τους με τείχη, ενισχυμένα με πύργους, προμαχώνες και επάλξεις με πολεμίστρες και κανονιοθυρίδες.



Τα τείχη, που ακολουθούν το φυσικό ανάγλυφο, φέρουν κατασκευαστικές λεπτομέρειες και διακοσμητικά στοιχεία όλων των ιστορικών περιόδων που προαναφέρθηκαν.



Στο εσωτερικό του κάστρου σώζονται, μεταξύ άλλων, ερείπια ναού της Αφροδίτης, λείψανα χριστιανικών ναών και μουσουλμανικών οικοδομημάτων, κρήνες, υπόγεια βυζαντινή δεξαμενή.

Βαγγέλης Στεργιόπουλος/www.in.gr
https://www.mixanitouxronou.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »