Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Οι κερδισμένοι της πανδημίας



"Οι πλούσιοι γίνονται ακόμα πλουσιότεροι" και αυτό είναι πολύ λίγο για να περιγράψει την τωρινή κατάσταση.

Σύμφωνα με το Institute for Policy Studies (Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών) ο πλούτος των κορυφαίων 12 δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ πρόσφατα εκτινάχθηκε σε πάνω από ένα τις δολάρια - ναι, είναι 13ψήφιος αριθμός!

Εντυπωσιακός ο αριθμός, ακόμα περισσότερο αν συνυπολογίσουμε την καταστροφή στην ευρύτερη οικονομία που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

"Πρόκειται για ένα ανησυχητικό ορόσημο στην ιστορία συγκέντρωσης πλούτου και δύναμης των ΗΠΑ", λέει ο Chuck Collins, διευθυντής μιας προοδευτικής "δεξαμενής σκέψης" (think tank) με έδρα την Ουάσιγκτον. "Είναι υπερβολικά μεγάλη οικονομική και πολιτική δύναμη στα χέρια μιας δωδεκάδας ανθρώπων. Από την άποψη μιας δημοκρατικής, αυτο-διοικούμενης κοινωνίας, αντιπροσωπεύουν τους "12 Ολιγάρχες".

Από την έναρξη της πανδημίας στις ΗΠΑ, τον Μάρτιο, οι "12 Ολιγάρχες" απόλαυσαν μια αύξηση περίπου 40% του συνολικού πλούτου τους - δηλ. μια αύξηση $283 εκατ.

Ο Έλον Μασκ, της Tesla TSLA, ήταν ο

πλέον επωφελούμενος, με τον πλούτο του, μέχρι τις 13 Αυγούστου, να έχει τριπλασιαστεί. Και σ' αυτό δεν περιλαμβάνεται καν η τρελή κούρσα των μετοχών της Tesla τη Δευτέρα (17/8), η οποία έφερε τον Μασκ στην 4η θέση της λίστας δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Ιδού η λίστα των "12":
"Ο συνολικός πλούτος των "12 Ολιγαρχών 12" είναι μεγαλύτερος απ' ότι τα ΑΕΠ του Βελγίου και της Αυστρίας μαζί", λέει ο Omar Ocampo, ερευνητής του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών στο πρόγραμμα για τις ανισότητες και το κοινό καλό. "Εντωμεταξύ, δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί είναι άνεργοι ή ζουν μεροδούλι - μεροφάι, και 170.000 άτομα έχουν πεθάνει από τον COVID-19 στις ΗΠΑ.

Οι "12 Ολιγάρχες", όπως όλοι, είχαν ένα δύσκολο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς, με τον συνολικό τους πλούτο να μειώνεται κατά $100 δις από 1 Ιανουαρίου μέχρι 18 Μαρτίου. Δεν άργησαν όμως να ανακάμψουν και να ξεπεράσουν τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2019, με εξαίρεση τον Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος είναι ακόμα καναδυό δις πιο κάτω σε σχέση με πέρυσι.

Αλλά δεν είναι μόνο ο Μπέζος και οι λοιποί που είδαν πρόσφατα την τύχη να τους χαμογελά. Οι αμοιβές των CEO, γενικά, σκαρφάλωσαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών, και αναμένεται να αυξηθούν και πάλι μέσα στο 2020, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών, που αναφέρεται και στην Washington Post. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές βρήκαν ότι η αναλογία ανάμεσα στους μισθούς των ανώτερων στελεχών και των εργαζομένων στις 350 μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ έχει αυξηθεί σε 320 προς 1.


Εντωμεταξύ, αρκετοί από τη λίστα των "Ολιγαρχών" είχαν άλλη μια καλή κούρσα μετοχών την Τρίτη (18/8). Η Amazon AMZN , η Alphabet GOOG , η Tesla και η Microsoft MSFT, όλες ήταν στο πράσινο (σε άνοδο). Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average DJIA ήταν σε επιβράδυνση, ενώ τόσο ο S&P 500 SPX, όσο και ο Nasdaq Composite COMP πίεζαν για ψηλότερα.
Πηγή: marketwatch.com 
Μετάφραση: Μαντάτα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »