ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016

Σβήνουν τα ίχνη του σκανδάλου Εθνικής Πανγαία!

Μπορεί να μας εξηγήσει κάποιος, πως γίνεται μια ξένη εταιρία, που ιδρύθηκε επί τούτου και που η αξία της δεν ξεπερνά τις 260.000 ευρώ, κατάφερε να καταβάλλει σε μετρητά (!) 161 εκ. ευρώ αποκτώντας ακίνητα αξίας 1 δισ. ευρώ και να λάβει επιπλέον, εξόχως χαμηλότοκο δάνειο ύψους 420 εκατομμυρίων από την Εθνική, το οποίο και θα αποπληρωθεί από την ίδια την τράπεζα;

Στα «χαρτιά» φαίνεται ότι θα μείνει η διακηρυχθείσα πρόθεση της κυβέρνησης να διερευνήσει την υπόθεση της Εθνικής Πανγαία, που αποκαλύψαμε τον Δεκέμβριο του 2013, η οποία πουλήθηκε με σκανδαλώδεις όρους από την προηγούμενη διοίκηση Τουρκολιά σε εταιρεία συμφερόντων του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Beny Steinmetz.

Ποτε δημιουργήθηκε η εταιρία

Η Invel συστάθηκε από τον Κρις Παπαχριστοφόρου, πρώην στέλεχος της Deutsche Bank, ο οποίος και
συμμετείχε στη διεκπεραίωση της συμφωνίας. Ωστόσο, είναι εταιρεία συμφερόντων Στάινμετζ.

Ο επιχειρηματίας που γεννήθηκε το 1956 στο Ισραήλ κληρονόμησε από τον πατέρα του τη Steinmetz Diamond Group. Το 2011 το «Forbes» υπολόγιζε την περιουσία του στα 6 δισ. δολάρια. Ωστόσο, η επιχειρηματική φήμη του έχει στιγματιστεί από ένα σκάνδαλο δωροδοκιών στην κυβέρνηση της Γουινέας προκειμένου να αποκτήσει άδειες εξόρυξης στην αφρικανική χώρα.

Η ελβετική αστυνομία είχε εισβάλει και ερευνήσει το σπίτι του στη Γενεύη, ενώ ο συνεργάτης του Φρέντερικ Κίλινς είχε συλληφθεί στη Φλόριντα από το FBI, που παρακολουθούσε τα τηλέφωνά του, με την κατηγορία ότι κατέστρεψε έγγραφα που αποδείκνυαν δωροδοκίες εκατομμυρίων δολαρίων σε στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης της Γουινέας. Οι βρετανικές αρχές ερευνούσαν εταιρεία συμφερόντων του -το ίδιο και δύο δικηγορικά γραφεία- ενώ πέρυσι τον Ιούλιο Γάλλος επιχειρηματίας και σύμβουλος της εταιρείας του καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση.

 Κατά φοβερή σύμπτωση(;) σχεδόν όλα τα στελέχη της Invel Real Estate προέρχονται από θυγατρικές της Deutsche Bank!

Ιθύνων νους της εταιρείας είναι o Διεθύνων Σύμβουλός της Αριστοτέλης Καρυτινός, ο οποίος βρίσκεται επί σειρά ετών στο τιμόνι της και παλαιότερα ήταν στέλεχος της Eurobank Properties.

Θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου κατέχει ο επικεφαλής της Invel Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, o οποίος προέρχεται από την PREER Opportunistic Investment της Deutsche Bank. όπως και ο Arnaud Plat, που είναι μη εκτελεστικό μέλος ΔΣ.

Μπορεί να μην είναι σύμπτωση το ότι σε εταιρείες της Deutsche Bank έχουν θητεύσει και τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη της Invel (Θανάσης Καραγιάννης, Alistair Dixon, Beatrice Moozolani, Francesco Molinari κλπ).

H Εθνική Τράπεζα έδωσε τα χρήματα για να την αγοράσουν!

Η σκανδαλώδης πτυχή της υπόθεσης αφορά τον τρόπο και τους όρους με τους οποίους η εταιρεία της Εθνικής- και μαζί 240 (!) ακίνητα της τράπεζας - δόθηκαν στην Invel Real Estate, η οποία συστάθηκε γι αυτόν τον σκοπό, για να αποκτήσει δηλαδή τα ακίνητα της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας.

Διαβάστε όλο το άρθρο: εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ