Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Η Βολιβία θα ψηφίσει τον διάδοχο του Μοράλες

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Evo Morales, δεν δήλωσε χωρίς λόγο ότι σύντομα το κόμμα του θα επιστρέψει στην εξουσία. Και ο διάδοχος που έχει την υψηλότερη εκλογική βαθμολογία είναι ήδη γνωστός.

Ο Μοράλες για την Βολιβία: "Θα επιστρέψουμε"

Ο Evo Morales δραστηριοποιείται σε κοινωνικά δίκτυα. Από το Μεξικό, όπου έλαβε πολιτικό άσυλο μετά το πραξικόπημα, ο πρώην ηγέτης της Βολιβίας μετακόμισε στην Κούβα και στη συνέχεια στην Αργεντινή, όπου ήταν εκεί τα Χριστούγεννα. Ένα ένταλμα για τη σύλληψή του "για εξέγερση, τρομοκρατία και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας" εκδόθηκε στην πατρίδα του αλλά δεν λειτουργεί σε αυτές τις χώρες, δεδομένου ότι ο Μοράλες έλαβε πολιτικό άσυλο από τις αρχές.

"Τα φετινά Χριστούγεννα , τα οποία μοιράζομαι με
 τα παιδιά της Βολιβιανής κοινότητας στην Αργεντινή, επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μου να συνεχίσω τον αγώνα για νέες γενιές, ώστε να ζουν σε μια ελεύθερη, αξιοπρεπή και κυρίαρχη χώρα", δήλωσε ο πρώην πρόεδρος στο Twitter.

Ο Μοράλες δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο όπου είπε ότι το κόμμα του, το Κίνημα του Σοσιαλισμού (MAS), θα επιστρέψει σύντομα για να συνεχίσει τον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον για τη Βολιβία.

"Από την Αργεντινή, συντονίζουμε τις προσπάθειες με τα κοινωνικά κινήματα για να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία στην αγαπημένη μας Βολιβία", έγραψε ο Μοράλες στο Twitter.

Σε μια συνέντευξη του στην EFE, ο πρώην πρόεδρος δήλωσε ότι το ένταλμα σύλληψης ήταν "εντελώς παράνομο και αντισυνταγματικό" και επανέλαβε ότι παρέμεινε πρόεδρος της χώρας επειδή η παραίτησή του "δεν θεωρήθηκε, απορρίφθηκε ή εγκρίθηκε" στη νομοθετική συνέλευση και ήταν νομικά διακηρυγμένος πρόεδρος.

Επέμεινε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πίσω από την αποχώρησή του από την εξουσία και επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον "δεν του συγχώρεσε" ότι η ανάπτυξη της Βολιβιανής βιομηχανίας ήταν πέρα από την επιρροή της.

Σύμφωνα με τον Μοράλες, σήμερα στη Βολιβία αν πει κάποιος: «Κάτω η Janine» είναι ήδη μια υποκίνηση σε εξέγερση και τιμωρείται από το νόμο. Η επικοινωνία με το Evo είναι ήδη μια υποκίνηση σε εξέγερση και ποινικό αδίκημα. Η αύξηση της φωνής στον υπουργό είναι ήδη μια υποκίνηση σε εξέγερση. Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι αυτή η κυβέρνηση (Jeanine) Agnes, (Luis Fernando) Camacho και (Carlos) Mesa είναι χειρότερη από τη στρατιωτική δικτατορία, είπε ο Μοράλες στην  EFE.

 Η ιστορία παραίτησης του Μοράλες

Ο Evo Morales ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά τη νίκη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 20 Οκτωβρίου για να αποφύγει την αιματοχυσία μεταξύ των υποστηρικτών του, οι οποίοι δέχθηκαν επίθεση από την αντιπολίτευση σε όλη τη χώρα. Έλαβε πολιτικό άσυλο στο Μεξικό, ενώ μαζί του παραιτήθηκαν όλοι οι αξιωματούχοι των εκτελεστικών και νομοθετικών κλάδων. Η ηγέτης της αντιπολίτευσης Janine Agnes, η δεύτερη αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, η οποία δήλωσε ότι είναι προσωρινή πρόεδρος και δήλωσε ότι δημιούργησε μια μεταβατική κυβέρνηση πριν από τις νέες γενικές εκλογές, άρχισε να κυβερνά τη χώρα.

Μετά από αυτό, οι συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών της Agnes και εκείνων που υποστηρίζουν τον Μοράλες ξεκίνησαν στην πρωτεύουσα της Βολιβίας, Λα Παζ. Ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 35. Πριν από λίγες εβδομάδες, ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ίνασιο Λούλα ντα Σίλβα, ένας από τους κύριους συμμάχους του Μοράλες, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο λάθος του ηγέτη του MAS ήταν να προσπαθήσει να τερματίσει για τέταρτη θητεία, αν και το Βολιβιανό Σύνταγμα περιορίζει τους δύο διαδοχικούς όρους.

"Μπορεί να είναι έτσι, αλλά μου ζήτησαν  να παραμείνω   τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι και διάφοροι κοινωνικοί τομείς, προκειμένου να εξασφαλιστεί περαιτέρω η οικονομική ανάπτυξη και οι  κοινωνικές βελτιώσεις", ανέφερε ο Μοράλες.

"Δεν έψαχνα εγώ  το έργο , το έργο έψαχνε εμένα ", πρόσθεσε ο πολιτικός.

Ο Διάδοχος του Μοράλες είναι γνωστός

Το κόμμα, με επικεφαλής τον Evo Morales, θα πραγματοποιήσει συνάντηση τηλεδιάσκεψης στην Αργεντινή την ερχόμενη Κυριακή για να προσδιορίσει έναν υποψήφιο για  τις προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο αντιπρόεδρος του MAS Andronico Rodriguez οδηγεί με το 23% των ψήφων, ενώ ο πρώην πρόεδρος Carlos Mesa με 21%, γράφει η εφημερίδα Página Siete. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης που ανέτρεψαν τον Μοράλες, ο Luis Fernando Camacho (ο οποίος έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι θα πάρει μέρος στις εκλογές) και ο Marco Antonio Pumari (δεν έχει ακόμη αποφασίσει), έχουν βαθμολογίες 13 και 10% αντίστοιχα.


Έχασαν σημαντικά τις ψήφους τους μετά από μια ηχητική καταγραφή μιας τηλεφωνικής συνομιλίας που διαρρέει στο Δίκτυο, όπου και οι δύο συζητούν έναν κοινό υποψήφιο για εκλογές. Σε αυτό, ο Pumari ζητάει από τον Camacho $ 250.000 και έλεγχο δύο τελωνειακών σημείων με αντάλλαγμα την παραχώρηση της ηγεσίας.
Η βαθμολογία της Janine Agnes ανέρχεται στο 9% των ψήφων.

Η Βολιβία προετοιμάζεται να πραγματοποιήσει εκλογές στις οποίες δεν μπορεί να συμμετάσχει ούτε ο Μοράλες ούτε ο αντιπρόεδρος του Alvaro Garcia Linera. Το ανώτατο εκλογικό δικαστήριο της Βολιβίας  δεν έχει ακόμη καθορίσει ημερομηνία εκλογών, η οποία είναι πιθανό να επιλεγεί μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου του επόμενου έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ