Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Οι Γάλλοι απεργοί παίρνουν το ρεύμα από τους πλούσιους και το δίνουν στους φτωχούς

[Σχόλιο από τα Μαντάτα: Οι Γάλλοι απεργοί βρίσκουν πιο αποτελεσματικές μορφές κινητοποίησης και δείχνουν τον δρόμο της γενικής, πολιτικής απεργίας!Δεν θα πούμε "να τα βλέπουν αυτά" οι δικοί μας οι... συνδικαλισταράδες, γιατί αυτοί μια χαρά κάνουν τη "δουλίτσα" τους, αλλά να τα βλέπουν οι εργαζόμενοι. Ας το καταλάβουμε όλοι ότι αν δεν κάνουμε πέρα τους καριερίστες της πολιτικής και του συνδικαλισμού δεν θα μπορέσουμε ποτέ ούτε να οργανωθούμε ούτε να επιτύχουμε το παραμικρό στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.] 

Δεν υπάρχει "Χριστουγεννιάτικη ανακωχή" για τους εργαζόμενους στην Ηλεκτρική Εταιρεία Γαλλίας (EDF), που απεργούν. Οι εργαζόμενοι επανασυνδέουν το ρεύμα σε φτωχά νοικοκυριά και χαμηλώνουν την τιμή του στις λαϊκές περιοχές, ενώ παράλληλα το κόβουν από αστυνομικά τμήματα και μεγάλες εταιρείες.

Από το ξεκίνημα της απεργίας στις 5 Δεκεμβρίου, οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρισμό διατηρούν την παροχή ρεύματος, ενάντια στις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μακρόν. Μια μαχητική μέθοδος που

δείχνει τη δύναμη των εργατών σε στρατηγικούς τομείς, με πιθανότητες να παραλύσει κυβερνητικά κτίρια και μεγάλες εταιρείες.

Η απεργία είχε μεγαλύτερη απήχηση στους εργάτες των σιδηροδρόμων, στην αστική συγκοινωνία του Παρισιού, την εκπαίδευση και την υγεία, αλλά και ο τομέας της ενέργειας δεν πήγε πίσω. Ανάμεσά τους, ηλεκτρολόγοι και εργαζόμενοι στο φυσικό αέριο. Από τις βασικές εταιρείες στον τομέα αυτό, τα ποσοστά των απεργών είναι 41,4% στην EDF 39% στην εταιρεία Engie και πάνω από 60% στην Enedis. Από τις 10 Δεκεμβρίου, οι απεργοί στις συνελεύσεις τους αποφάσισαν τις στοχευμένες διακοπές ρεύματος. Ο διευθυντής της Enedis, του μεγαλύτερου δικτύου διανομής ρεύματος, δήλωσε ότι γίνονται επιλεκτικές διακοπές "σε ορισμένα δημόσια κτίρια, στην εμπορική περιοχή του Μπορντό, σε πανεπιστήμιο της Λυόν, ακόμα και σε ένα νοσοκομείο".






Οι εργαζόμενοι ανακοίνωσαν ότι δεκάδες χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά επανασυνδέονται για να έχουν ρεύμα και αέριο την περίοδο των εορτών. Χάρη στους εργαζόμενους της EDF, οι φτωχότερες οικογένειες θα έχουν φως στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους. Αυτό θα μειώσει την παροχή ρεύματος στις πλουσιότερες περιοχές της πόλης, τα εμπορικά κέντρα, αστυνομικά τμήματα και τη νομαρχία, αφήνοντάς τους στο σκοτάδι.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι μετέφεραν 80.000 λογαριασμούς στην κατηγορία χαμηλής χρέωσης, με την αιτιολογία ότι "η ενέργεια δεν είναι εμπορικό προϊόν", αλλά αποτελεί "βασικό αγαθό, στο οποίο πρέπει όλοι να έχουν πρόσβαση". Οι ενέργειες αυτές προκάλεσαν κύματα συμπάθειας από τα λαϊκά στρώματα και μεγάλο θυμό στους επιχειρηματίες και τους πολιτικούς, που τις χαρακτήρισαν εγκληματικές. Πράγματι, αυτές οι ενέργειες είχαν συνέπειες για τους απεργούς, τα σωματεία τους στοχοποιήθηκαν από την κυβερνητική καταστολή και υφίστανται δικαστικές διώξεις. Στις 20 Δεκέμβρη, ο γενικός γραμματέας εταιρείας στη Λιλ συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες. 


Αυτές οι μέθοδοι χτυπούν απευθείας στην τσέπη των καπιταλιστών, στερώντας το ρεύμα από εμπορικές περιοχές της πόλης ή από παραγωγικές μονάδες και παρέχοντάς το στους φτωχούς, ή ακόμα και αλλάζοντας τα προγράμματα παροχής εκεί που η χρέωση διαφοροποιείται βάσει της κατανάλωσης, κάτι που χτυπά τα έσοδα της ίδιας της ηλεκτρικής εταιρείας.

Ο αναπλ. γεν. δ/ντης της CGT στο Σέιν Σεν Ντενίς, Nicolas Nogues, ανέφερε ότι χτύπησαν βιομηχανικές και εμπορικές περιοχές όπως της Ανδόρα και την πόλη Ντιέπε όπου βρίσκονται σημαντικές βιομηχανίες. Επίσης έκοψαν την 400χλμ γραμμή Γαλλίας-Γερμανίας. Όλα αυτά είναι επιχειρήσεις εκατομμυρίων. Όπως είπε και ένας ακτιβιστής εργάτης της EDF, "παίρνουμε τις κιλοβατώρες από τους πλούσιους και τις δίνουμε στους φτωχούς". Αυτός ο τρόπος δράσης, πέραν του ότι τιμωρεί τους παρόχους ρεύματος μειώνοντας δραστικά τα κέρδη τους, έχει θετική επίδραση στα νοικοκυριά, εκατομμύρια από τα οποία υποφέρουν από το ενεργειακό έλλειμμα της χώρας.

Με αυτόν τον τρόπο, που έχει τεράστια απήχηση στον κόσμο, οι απεργοί δείχνουν ότι ο αγώνας τους ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση δεν είναι συντεχνιακός, αλλά η απεργία έχει έντονα χαρακτηριστικά ταξικής αλληλεγγύης.

(Εκδήλωση συμπαράστασης στους απεργούς από την Όπερα του Παρισιού. Η απεργία επιστρέφει τον πολιτισμό σ' εκείνους για τους οποίους προορίζεται: σε όλο τον κόσμο!)

Η αλληλεγγύη αυτή εκφράζεται ανάμεσα στους εργάτες και τους φοιτητές από διαφορετικούς τομείς, όπως και από τους εκπαιδευτικούς. Οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί που κατεβαίνουν στις διαδηλώσεις από τις 5 Δεκέμβρη, γίνονται δεκτοί με ανοιχτές αγκάλες από τους εργάτες. Η αλληλεγγύη όμως δεν περιορίζεται στα λόγια, αλλά εκφράζεται στην πράξη. Τρανό παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στην ενέργεια που φώτισαν εκατομμύρια οικογένειες τα Χριστούγεννα, φτωχές οικογένειες που ανήκουν στην ίδια με αυτούς τάξη, την εργατική. Αυτή είναι η τεράστια δύναμη που πηγάζει από τη βάση του κινήματος και θα φέρει την ήττα της πολιτικής του Μακρόν. 

Πηγή: thefreeonline 
Μετάφραση: Μαντάτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ