Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Να κατασχεθούν διεθνικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας;


Ο Henry Kravis στο Φόρουμ του Νταβός. Εγγύς του John McCain, ο ιδρυτής της KKR είναι μέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων και της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ (του οποίου η σύζυγος του είναι διευθύντρια). Απασχολεί τον στρατηγό David Petraeus (πρώην διευθυντή της CIA) με τον οποίο διοργάνωσε τη μεταφορά κεφαλαίων και όπλων στο Ντάες. Μακροχρόνιος φίλος του Εμμανουέλ Μακρόν, χρηματοδότησε μυστικά την εκλογική του εκστρατεία.
Τιερί Μεϊσάν

Ο Πρόεδρος Τραμπ εξελέγη με την υπόσχεση να ανατρέψει το χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό και να αποκαταστήσει το παραγωγικό καπιταλισμό. Με αυτή τη λογική, θεωρεί ότι οι πολεμικές ζημιές που οφείλονται στη Συρία δεν πρέπει να πληρώνονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά από διεθνικές εταιρείες. Είναι αυτή η επανάσταση στις διεθνείς σχέσεις επιθυμητή και δυνατή;

114 ήταν τα κράτη μέλη των «Φίλων της Συρίας» τα οποία χρηματοδότησαν τη καταστροφή της από τους τζιχαντιστές. Αλλά, μετά την αποτυχία τους, κανείς δεν
θέλει να πληρώσει τίποτα για την ανοικοδόμηση της. Ωστόσο, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να υποστηρίξουν τα κράτη που φιλοξενούν Σύρους πρόσφυγες, με την κατανόηση ότι αυτό δεν ήταν ανθρωπιστική χειρονομία, αλλά ένα μέσο για να στερήσει τη Συρία από τους ανθρώπινους πόρους της. 


Προπαντός, όλοι ελπίζουν να εμπλουτίζονται αποκρύπτοντας το έγκλημά τους και λαμβάνοντας συμβόλαια ανοικοδόμησης. 


Στις 7 και 8 Αυγούστου, η Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τη Δυτική Ασία (ESCWA), που συναντήθηκε στη Βηρυτό, εκτίμησε το ελάχιστο κόστος ανασυγκρότησης στα 388 δισεκατομμύρια δολάρια. Αναμένεται να εκδώσει λεπτομερή έκθεση τον Σεπτέμβριο. Ήδη, γνωρίζοντας ότι αυτό που έζησε η χώρα δεν είχε πολλά να κάνει με έναν «εμφύλιο πόλεμο», αλλά ότι ήταν μια ξένη επίθεση, ανακοίνωσε το τίτλο αυτής της έκθεσης: Syria, 7 yearsatwar(Συρία, 7 χρόνια σε πόλεμο). Δηλαδή η Συρία, επτά χρόνια σε πόλεμο και όχι επτά χρόνια πολέμου. 


Συγκριτικά, ο Λίβανος, ο πληθυσμός του οποίου είναι τρεις φορές μικρότερος, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει παρά μόνο 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε διεθνή βοήθεια στη διάσκεψη CEDRE(Κέδρος) τον περασμένο Απρίλιο. 


Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες σχεδίαζαν τον πόλεμο από το 2004, δεν θέλουν να δώσουν ούτε μία δεκάρα. Σύμφωνα με τη διοίκηση Τραμπ, ο πόλεμος αυτός σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση Μπους Jr. και διαξεύχθηκε υπό την διοίκηση Ομπάμα. Αλλά εκείνες οι δύο διοικήσεις δεν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού, αλλά εκείνα μιας υπερεθνικής οικονομικής τάξης. Κατάστρεψαν βέβαια τη Συρία, αλλά και την οικονομία των ΗΠΑ. Δεν θα έπρεπε να πληρώσει επομένως η Ουάσιγκτον, αλλά εκείνοι οι άνθρωποι και οι διεθνικές εταιρείες που συμμετείχαν άμεσα στον πόλεμο. 


Για παράδειγμα, το αμερικανικό και ανταγωνιστικό επενδυτικό ταμείο του ομίλου Carlyle, KKRτου HenryKravis (χρηματιστηριακή αξία 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων). Απασχολεί τον στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους και έχει διέλθει κεφάλαια και όπλα στην Αλ Κάιντα και το Ντάες [ 1 ]. Ή η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Toyota, η οποία διέθετε όλα τα νέα οχήματα του Ντάες (χρηματιστηριακή αξία 170 δις δολάρια) [ 2 ]. Ή ακόμη ο κατασκευαστής μηχανημάτων εργοταξίων Caterpillar που πώλησε στους τζιχαντιστές τις μηχανές διάνοιξης σηράγγων που χρειάζονταν για την κατασκευή των υπόγειων δικτύων τους (χρηματιστηριακή αξία 76 δισεκατομμυρίων δολαρίων). Για να μην αναφέρουμε τη γάλλο-ελβετική βιομηχανία τσιμέντου Lafarge-Holcim που παρήγαγε 6 εκατομμύρια τόνους τσιμέντου για να φτιάξει τα bunkers τους (χρηματιστηριακή αξία 40 δισεκατομμύρια δολάρια) [ 3], και τα λοιπά. 


Η εμπλοκή των εταιρειών αυτών στην εφαρμογή του σχεδίου του ναυάρχου ArthurCebrowskiγια τη καταστροφή των κρατών και κοινωνιών της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής εξηγείται πιθανά από τη βεβαιότητα ότι θα είχαν πρόσβαση στους φυσικούς πόρους της περιοχής κάτω από τη προστασία των δυτικών στρατών. 


Το να βάλουν τις πολυεθνικές να πληρώσουν δεν αποκλείει αποζημιώσεις από ορισμένα κράτη όπως από τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Κατάρ και τη Τουρκία που χρηματοδότησαν ή των οποίων ορισμένοι υπήκοοι χρηματοδότησαν δημόσια τους τζιχαντιστές. 


Εάν η Αραβική Δημοκρατία της Συρίας κατορθώσει να συγκεντρώσει τις αποδείξεις για το ρόλο τους κατά τη διάρκεια του πολέμου, θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει την κατάσχεση της έδρας τους στα δικαστήρια της χώρας. 


Υιοθετώντας την επιχειρηματολογία του προέδρου Τραμπ, θα μπορέσει να βασιστεί στην υποστήριξη της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ. 


Ως εκ τούτου, είναι δυνατόν, ακόμη και χωρίς να χρεωθούν ορισμένα κράτη, να συγκεντρωθούν τα 388 δισεκατομμύρια δολάρια που έθεσε η ESCWA. 


Στο τέλος όλων των πολέμων που οδήγησαν σε αποζημιώσεις, κατασχέθηκαν εθνικές εταιρείες. Η καινοτομία αυτή τη φορά θα ήταν να συναχθούν συμπεράσματα από την οικονομική παγκοσμιοποίηση και να κατασχεθούν διακρατικές εταιρείες. 






[ 1 ] "  Δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα εναντίον της Συρίας  ", του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος , 18 Ιουλίου 2017.


 [2] « LedépartementUSduTrésorenquêtesurlesapprovisionnementsdeDaesh » (Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διερευνά τις προμήθειες του Ντάες), RéseauVoltaire, 8 octobre 2015.


[3] « Révélations : lejihaddeLafarge-Holcim » (Αποκάλυψη: Η Τζιχάντ της Lafarge-Holcim), parThierryMeyssan, RéseauVoltaire, 24 mars 2017.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ