Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Το mea culpa του επιτρόπου Μοσκοβισί

Κωνσταντίνος Κόλμερ

Η καθυστερημένη παραίτησις του υπουργού Απροστάτευτου Πολίτου Νίκου Τόσκα παρομοιάζεται με την ομολογία του Επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί για «τον οκταετή εφιάλτη των μνημονίων», χωρίς όμως μεταμέλεια. Σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα «Ντι Βέλτ» ο Ευρωπαίος Επίτροπος παρεδέχθη ότι τόσον η Αθήνα όσον και οι Βρυξέλλες έκαμαν σοβαρότατα λάθη στην εκτίμηση της ελληνικής κρίσεως (το 2010) και ότι πολλά από τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπισή της με τα μνημόνια ήσαν περιττά και επιβλαβή.

«Οι αποφάσεις του Eurogroup ελαμβάνοντο χωρίς πραγματικό δημοκρατικό έλεγχο και προσωπικά αισθανόμουν ντροπή, όταν πίσω από κλειστές πόρτες αποφασίζαμε για την τύχη εκατομμυρίων Ελλήνων. Αυτό ήταν σκανδαλώδες, διότι ελάχιστοι υπουργοί (στο Συμβούλιο) ήσαν επαρκώς ενημερωμένοι και εστερούντο εντολής (των κυβερνήσεων τους)»!

Τις ελληνικές κυβερνήσεις χαρακτήριζε αναβλητικότης, αλλά ευθύνες είχαν και οι Ευρωπαίοι, καθώς
«φοβούμενοι τις επιπτώσεις για την Ευρωζώνη, ενήργησαν διστακτικά και κρύφτηκαν για μεγάλο διάστημα πίσω από τις ελληνικές καθυστερήσεις». «Ορισμένες προσωπικές θέσεις, ειδικώς των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν ακραίες και οδήγησαν μάλιστα το Eurogroup, να λάβει ιδιαίτερα σκληρές αποφάσεις εις βάρος της Ελλάδος» κατέληξε ο Πιέρ Μοσκοβισί.


Ωραία, και ο Ευρωπαίος Επίτροπος επί των Οικονομικών δεν είχε φωνή, ψήφο και βούληση στο Eurogroup, να διαφωνήσει με τα ακραία μέτρα που οδήγησαν την ελληνική οικονομία στην χειροτέρα ύφεση στα παγκόσμια χρονικά; Τι ήταν, ανίκανος προς δικαιοπραξίαν ή ικανός μόνον για αδικοπραξίες;


Κακώς, κάκιστα το παράνομο Eurogroup που δεν προβλέπεται από τις ιδρυτικές συμφωνίες της Ευρωζώνης, εισηγείτο παράλογα και τιμωρητικά εις βάρος του ελληνικού λαού μέτρα. Η Κομισιόν, όμως, που υποτίθεται ότι είναι ο θεματοφύλαξ των Συνθηκών ιδρύσεως της EE, πώς συμβιβάζετο με τις «προσωπικές απόψεις» των εξωθεσμικών εκπροσώπων του ΔΝΤ; Ειδικώτερον, δεν έχει ευθύνες ο Μοσκοβισί για το οκταετές όργιον εις βάρος των Ελλήνων συνταξιούχων όταν μάλιστα ετοιμάζεται να περικόψει το γλίσχρον εισόδημα των, ακόμη μία φορά από πρώτης του νέου έτους;


Δυστυχώς, οι ασυνέπειες των Ευρωπαίων αξιωματούχων έχουν αμαυρώσει το κύρος των οργάνων της ΕE και έχουν ξεσηκώσει λαϊκές αντιδράσεις μέσα στην Ευρώπη για την έλλειψη σεβασμού στα ατομικά δικαιώματα και την δημοκρατική αξιοπιστία της Κομισιόν, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σοβαρότατες διαλυτικές τάσεις μέσα στην Ένωση. Μία έστω παραίτησις-διαμαρτυρία του Επιτρόπου θα έσωζε τα προσχήματα περισσότερο από την καθυστερημένη του συντρόφου Τόσκα.


Πηγή: SLpress

ΑΒΕΡΩΦ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ