Νέοι “αντιρατσιστική” νόμοι στο πλαίσιο των “εγκλημάτων μίσους” ψηφίζονται σε πολλές χώρες ταυτόχρονα, κάτι που δείχνει πως έχουν λάβει κοινή γραμμή να τα εφαρμόσουν. Αυτό που παρατηρούμε για άλλη μια φορά, είναι η προσπάθεια λογοκρισίας απόψεων στο διαδίκτυο, στο όνομα δήθεν του αντιρατσιμού.
Στον Καναδά, ο Τριντό πρότεινε νόμο που θα δίνει στους δικαστές την εξουσία να θέσουν κάποιον σε κατ’ οίκον περιορισμό, χωρίς να έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα, εάν κρίνουν πως είναι ικανός να διαπράξει έγκλημα μίσους στο μέλλον.
Στην Γερμανία οι αρχές επιβολής του νόμου πραγματοποίησαν έφοδο σε σπίτια 45 ανδρών με την κατηγορία ότι χρησιμοποιούν «μισογυνική» γλώσσα και βλάπτουν τα αισθήματα των γυναικών στο διαδίκτυο. Αυτό έγινε στα πλαίσια «καταπολέμησης του μισογυνισμού στο Διαδίκτυο».
Η βρετανική κυβέρνηση διευρύνε τον ορισμό περί «τρομοκρατίας» για να συμπεριλάβει περιεχόμενο που παράγεται απο χρήστες στο διαδίκτυο και από ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης που είναι κατά της κυβέρνησης(…) άρα και κατά του θεσμού της δημοκρατίας.
«Η προώθηση οποιασδήποτε ιδεολογίας που στοχεύει να
ανατρέψει ή να υπονομεύσει το σύστημα κοινοβουλευτικής δημοκρατίας του Ηνωμένου Βασιλείου, τους θεσμούς και τις αξίες του. ή που απειλούν τα δικαιώματα των ατόμων ή δημιουργούν ένα ανεκτικό περιβάλλον για ριζοσπαστικοποίηση, είναι εγκλήματα μίσους και τρομοκρατία».Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γαλλία
Η Εθνοσυνέλευση στη Γαλλία ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση, ένα νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην «ενίσχυση της ποινικής αντίδρασης κατά αδικημάτων ρατσιστικής, αντισημιτικής ή μεροληπτικής φύσης».
Το κείμενο, συνέγραψαν οι βουλευτές της Αναγέννησης, Mathieu Lefèvre και Caroline Yadan, και αφορά τις αυξανόμενες επιθέσεις ρατσιστικών, αντισημιτικών, ξενοφοβικών και αντιθρησκευτικών επιθέσεων. έτσι, μεταξύ 2016 και 2023, αυτές οι επιθέσεις αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 56%, υπογράμμισε ο εισηγητής του νομοσχεδίου, Mathieu Lefèvre. Επισημαίνοντας ιδιαίτερα την «έκρηξη» αντισημιτικών ενεργειών το 2023, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό καθώς το Ισραήλ γενοκτονεί έναν ολόκληρο λαό (το λέμε όσο ακόμα μας επιτρέπεται).
Το κείμενο μετατρέπει σε αδίκημα ακόμα και τις μη δημόσιες προσβολές ρατσιστικού χαρακτήρα, και θα τις τιμωρεί με πρόστιμο έως 3.750 ευρώ. Ποινικοποιεί την αμφισβήτηση και τη μη δημόσια απολογία εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, με επιπλέον επιβαρυντικές περιστάσεις όταν το άτομο που διαπράττει αυτά τα αδικήματα είναι κάτοχος δημόσιας εξουσίας.
Η εθνοσυνέλευση έγινε σε ένα κλίμα συνεχούς έντασης, με τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς να βρίσκεται στο κέντρο. Άλλες διαμάχες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο αφορούσαν την «ταυτότητα φύλου», όπου βουλευτές, του Raphaël Gérard (Αναγέννηση), κατηγόρησαν στελέχοι του κόμματος RN για «τρανσφοβία».
Στο τέλος της συνεδρίασης, το κείμενο εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση, όπου οι βουλευτές του RN και του LFI αποφάσισαν τελικά να απέχουν. Το κείμενο πρέπει πλέον να εξεταστεί στη Γερουσία, προκειμένου να ολοκληρωθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου