Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

«Ρατσιστικά και σεξιστικά τα ονόματα δεινοσαύρων»! Ναι, ειπώθηκε και αυτό

Επιστημονικός χαμός...

Όπως γράφει η εφημερίδα γερμανική εφημερίδα BILD!

Ενώ κάποτε οι δεινόσαυροι κυβερνούσαν τη γη χωρίς να ανησυχούν για την πολιτική ορθότητα, τα ονόματά τους αποτελούν πλέον αντικείμενο έντονης συζήτησης. Υποτίθεται ότι είναι ρατσιστικά. Ή σεξιστικά. Ή αποικιοκρατικά.

Οι επιστήμονες με επικεφαλής την παλαιοβιολόγο Emma Dunne από το Πανεπιστήμιο Friedrich-Alexander Erlangen-Nuremberg υποτίθεται ότι θα ερευνήσουν πώς ζούσαν οι δεινόσαυροι στον πλανήτη μας πριν από εκατομμύρια χρόνια. Αντίθετα, δημιούργησαν μια μελέτη που εξετάζει εάν τα ονόματα των δεινοσαύρων είναι κατάλληλα για το σημερινή κοινωνία!

Αναλύθηκαν 1.500 ονόματα δεινοσαύρων που έζησαν στη Μεσοζωική περίοδο μεταξύ 251 και 66 εκατομμυρίων ετών πριν. Αποτέλεσμα: 89 από αυτά θεωρούνται προβληματικές περιπτώσεις. Έχουν, λένε οι ερευνητές, «προσβλητικά ονόματα».

Η Dunne και η ομάδα της ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τη μελέτη τους για να ανακαλύψουν πόσα ονόματα δεινοσαύρων «πηγάζουν από ρατσισμό και σεξισμό και

δόθηκαν σε αποικιακά πλαίσια ή από αμφιλεγόμενες προσωπικότητες».

Πολλές από τις «προβληματικές υποθέσεις» προέρχονται και από Γερμανούς ερευνητές. Η μεγαλύτερη και πιο παραγωγική αποστολή δεινοσαύρων μέχρι σήμερα έγινε από το 1909 έως το 1914, στην οποία βασίζεται μεγάλο μέρος της έρευνας για τους δεινοσαύρους μέχρι σήμερα, ενώ πραγματοποιήθηκε από τον Werner Janensch (1878-1969) στην Τανζανία (Ανατολική Αφρική). Έδωσαν γερμανικά ονόματα στον δεινόσαυρο 30 τόνων «Janenschia robusta» και στον κολοσσό 15 τόνων «Dicraeosaurus hansemanni» .

Αυτό που ενοχλεί τώρα τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Friedrich-Alexander είναι ότι οι δεινόσαυροι δεν πήραν τα ονόματα από ντόπιους, δηλαδή Αφρικανούς, συμμετέχοντες στην αποστολή.

Πολλά ονόματα δεινοσαύρων έχουν αποικιακό υπόβαθρο, λένε. Όπως και με το πιο διάσημο εύρημα του γερμανού ερευνητή Janensch στη λεκάνη Tendaguru, στην «γερμανική», τότε, Ανατολική Αφρική: «Giraffatitan brancai» , η τιτάνας-καμηλοπάρδαλη. Ο γιγαντιαίος δεινόσαυρος βρίσκεται ακόμα και σήμερα στο γερμανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Ζητούν από την Γερμανία να το επιστρέψει και γίνεται λόγος για αποικιακή αδικία.

Η Dunne ονομάζει δύο άλλους δεινόσαυρους : τον δεινόσαυρο σε μέγεθος αυγού της κότας “Ubirajara jubatus” (Άρχοντας της λόγχης) στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Καρλσρούης και τον ύψους οκτώ μέτρων “Irritator challengeri” (ο εκνευριστικός) στο Κρατικό Μουσείο της Στουτγάρδης. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Καρλσρούης έχει ήδη επιστρέψει το «Ubirajara jubatus» στην Βραζιλία το 2023.

ΣΕΞΙΣΜΟΣ

Το 87 τοις εκατό των ονομάτων που εξετάστηκαν και δεν έχουν ουδέτερο όνομα είναι αρσενικά. Γι’ αυτό η Dunne και η ομάδα της θέλουν τα ζώα να περιγράφονται με βάση την εμφάνισή τους. Όπως το “Triceratops”, που σημαίνει πρόσωπο με τρεις σκίουρους.

Η μελέτη, η οποία δεν πρόκειται να δημοσιευτεί πριν από τον Απρίλιο, μοιάζει με κατηγορητήριο των ερευνητών των δεινοσαύρων της εποχής.

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »