Το ΥΠΕΞ της Ρωσίας ανακοίνωσε την απέλαση 8 Ελλήνων διπλωματών. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «άμεσες συνέπειες εχθρικών ενεργειών που ξεκίνησαν οι ελληνικές αρχές και την πλήρη ευθύνη για αυτό φέρει αποκλειστικά η Αθήνα.»

Αναλυτικά η ανακοίνωση :

«Στις 27 Ιουνίου κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία Ε. Νάσικας, ο οποίος εξέφρασε έντονη διαμαρτυρία για την συγκρουσιακή πορεία των ελληνικών αρχών προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικών εξοπλισμός στο καθεστώς του Κιέβου και η ανακοίνωση μιας ομάδας Ρώσων διπλωματών στην Ελλάδα «persona non grata.

Στον πρέσβη δόθηκε σημείωμα με ειδοποίηση ότι, ως

απάντηση, οκτώ Έλληνες διπλωματικοί υπάλληλοι στη Ρωσία κηρύχθηκαν «persona non grata» και πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός οκτώ ημερών. Πληροφορίες δόθηκαν και για άλλα βήματα που έγιναν από τη ρωσική πλευρά σχετικά με τη λειτουργία ελληνικών αντιπροσωπειών στο εξωτερικό στη Ρωσία.

Τονίζεται ότι μιλάμε για άμεσες συνέπειες εχθρικών ενεργειών που ξεκίνησαν οι ελληνικές αρχές. Την πλήρη ευθύνη για αυτό φέρει αποκλειστικά η Αθήνα. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση συνέχισης της αντιρωσικής πολιτικής επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να απαντήσουμε.»

πηγή


Η πρέσβης της Ελλάδας, Αικατερίνη Νασίκα, αποχωρεί από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μέσα σε ΑΣΧΗΜΟ ΚΛΙΜΑ!

Δείτε το βίντεο από τον ανταποκριτή, Θανάση Αυγερινό:

Ποιοι είναι οι Έλληνες διπλωμάτες που απελαύνει η Ρωσία


Από τους οκτώ Έλληνες που απελαύνονται, οι επτά είναι διπλωμάτες και ο ένας διοικητικό προσωπικό. Αυτό συνεπάγεται ότι η Ελλάδα μένει πλέον χωρίς διπλωμάτες στη Μόσχα, καθώς απελάθηκε όλο το πολιτικό τμήμα της ελληνικής πρεσβείας, περιλαμβανομένου του νούμερο «2», Σταύρου Βενιζέλου. Επιπλέον, απελαύνεται ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος στη Μόσχα, Νίκος Κρίκος, και ο ένας διπλωμάτης που τον συνέδραμε στο προξενείο.

Πρόκειται για τους:

  • Νικόλαο Κρίκο, γενικό πρόξενο στη Μόσχα
  • Ευαγγελία Καλαιτζή, πρόξενο της Ελλάδας στη Μόσχα
  • Σταύρο Βενιζέλο, Πρεσβευτή Σύμβουλος
  • Νικόλαο Σαπουντζή, Σύμβουλο Πρεσβείας
  • Ευάγγελο Πελεκάνο, Σύμβουλο Πρεσβείας
  • Ανδρέα Γκοτσίνα, Σύμβουλο Πρεσβείας
  • Αθανάσιο – Αλέξανδρο Καυκαλίδη, Γραμματέα Πρεσβείας και έναν διοικητικό υπάλληλο της πρεσβείας.