Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Ζώντας με τα γενετικά τροποποιημένα

Μια επιστολή μας έρχεται από την Αμερική, εκεί όπου ήδη τα γενετικώς τροποποιημένα αλωνίζουν εδώ και πολλά χρόνια ανεμπόδιστα... Τις εμπειρίες τους από τις ΗΠΑ μας περιγράφουν και μας προσκαλούν να αντισταθούμε στις πιέσεις που δεχόμαστε εδώ στην Ε.Ε. Την επιστολή αυτή υπογράφουν μέχρι στιγμής σχεδόν 59 εκατομμύρια πολίτες, ανάμεσα στους οποίους ειδικοί επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, ερευνητές, μέλη οργανώσεων, αγρότες και απευθύνονται στους πολίτες της ΕΕ, λέγοντας:


"Σας συνιστούμε θερμά να αντισταθείτε στην έγκριση των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, να αρνηθείτε να καλλιεργήσετε όσους γενετικά τροποποιημένους σπόρους έχουν ήδη εγκριθεί, να απορρίψετε την εισαγωγή ή/και την πώληση γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών και τροφίμων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση και να μιλήσετε ανοιχτά ενάντια στην επιρροή που ασκούν οι εταιρείες στην πολιτική, τη ρυθμιστική νομοθεσία και
την επιστήμη." Την επιστολή αυτή, που έχει τίτλο "Ζώντας με τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς – Μία Επιστολή από την Αμερική" μετέφρασε στα ελληνικά η Τίνα Λυγδοπούλου από τις Δρυάδες. ( Πλήρες ελληνικό και αγγλικό κείμενο


αρακάτω, δίνω συνοπτικά τα -κατά την κρίση μου- βασικά σημεία της επιστολής (για την ακριβή διατύπωση των οποίων, σας παραπέμπω στις παραπάνω υπερσυνδέσεις) :

Μας παρουσιάζουν τις τρομακτικές διαστάσεις που τα γενετικώς τροποποιημένα έχουν πάρει στις ΗΠΑ. Οι γ.τ. καλλιέργειες καλύπτουν τη μισή καλλιεργήσιμη γη και κυριαρχούν στην καλλιέργεια σόγιας, καλαμποκιού και βαμβακιού (94%, 93% και 96% αντίστοιχα). Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία (72%) των Αμερικανών δεν θέλει τις γ.τ. τροφές και το 90% ζητά τη σήμανσή τους, οι γ.τ. οργανισμοί επιβάλλονται από τις επιχειρήσεις.

Μας μιλούν για τις υποσχέσεις που αθετήθηκαν. Υποσχέσεις για μείωση φυτοφαρμάκων και αυξημένη απόδοση, που όμως η πράξη δείχνει τα αντίθετα: (ασταθής απόδοση, μεγαλύτερο κόστος εισροών ακόμη κι από αυτό της συμβατικής γεωργίας). Παρουσιάζουν τον μονοπωλιακό έλεγχο στην τιμή του γ.τ. σπόρου από τις βιοτεχνολογικές επιχειρήσεις και τη ζημία που επιπρόσθετα υπέστη ο αγροτικός πληθυσμός από την επιμόλυνσητης καλλιέργειας και της συγκομιδής τους με Γ.Τ.Ο. και τη συνεπαγόμενη μείωση των εξαγωγών, καθώς πολλές χώρες δεν εισάγουν γενετικώς τροποποιημένα και τα επιμολυσμένα με αυτά προϊόντα.

Ακόμη, για τις επιπτώσεις από την αυξημένη χρήση ζιζανιοκτόνων στις Roundup Ready καλλιέργειες στοπεριβάλλον, την καταστροφή του εδάφους και τη δημιουργία υπερζιζανίων που οδηγεί σε πρόταση για νέα, πιο τοξικά ζιζανιοκτόνα για την αντιμετώπισή τους.

Για τους κινδύνους στην υγεία μας, αφού τα ίχνη τοξινών, που παράγονται από τις γ.τ. καλλιέργειες συναντώνται στο μητρικό γάλα, στα ούρα, στο νερό, στο αίμα μητέρων και βρεφών κ.α.

Όπως το λόμπι των βιοτεχνολογικών επιχειρήσεων ελέγχει στις ΗΠΑ τον σπόρο, την τροφή, όμοια επιθυμεί τομονοπώλιο της επιστημονικής σκέψης, όχι απλώς αρνούμενη τα επιστημονικά ευρήματα, αλλά στην ουσίαστραγγαλίζοντας κάθε ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα που αποκαλύπτει τους κινδύνους των γενετικώς τροποποιημένων, χρησιμοποιώντας τη δυσφήμιση, το μπλοκάρισμα χρηματοδότησης των ερευνών, παρεμποδίζοντας και απειλώντας γενικότερα την εργασιακή πορεία και σταδιοδρομία αυτών των επιστημόνων.

Για τα παραπάνω, 2 ντοκιμαντέρ πολύ σχετικά μου έρχονται στο μυαλό: Το Growing Doubt και το Σπόροι του Θανάτου.

Ακολουθεί το πρώτο, που είναι μόλις 18 λεπτών και μας μεταφέρει την εμπειρία αγροτών στις ΗΠΑ με Γ.Τ.Ο, καθώς και τις δραματικές συνέπειες των RoundUp Ready καλλιεργειών στην Αργεντινή.


το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »