Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Ο πλανήτης "υπερθερμαίνεται"(;), αλλά τα πιο πρώιμα χιόνια των τελευταίων 100 ετών εμφανίστηκαν στις ΝΑ ΗΠΑ.

Στις 2 Νοεμβρίου η Διακυβερνητική Ομάδα του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) έδωσε στην Κοπεγχάγη στη δημοσιότητα άλλη μια έκθεση, που αποτελεί σύνθεση προηγούμενων εκθεσεων, χωρίς ουσιαστικά να προσθέτει κάτι νέο σε σχέση με το Σεπτέμβριο 2013. Η έκθεση προειδοποιεί ότι έρχεται μεγάλη υπερθέρμανση του πλανήτη κι αν δεν κάνουμε πλήρη "απανθρακοποίηση" του ηλεκτρισμού μέχρι το 2100 θα μας βρουν "σεισμοί, λιμοί και καταποντισμοί". 


Εντελώς "συμπτωματικά" η έκθεση βγήκε ακριβώς πριν ...
τις εκλογές στις 4 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ για το Κογκρέσο και τη Γερουσία, καθώς η Κλιματική πολιτική του Ομπάμα δέχεται πυρά απ' τους Ρεπουμπλικανούς. Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι καθαρή ήττα του Ομπάμα, που θα έχει μια δύσκολη συνέχεια στο υπόλοιπο της θητείας του: οι Ρεπουμπλικανοί εξασφαλίζουν τουλάχιστον 52 από τις 100 έδρες στη Γερουσία έναντι 45 των Δημοκρατικών (οι υπόλοιπες είναι ακόμα αμφίβολο πού καταλήγουν). Εξασφαλίζουν επίσης τον έλεγχο με 246 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τις περισσότερες από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 


Η έκθεση του IPCC μετατοπίζεται από όλο και λιγότερο επιστημονικές σε όλο και περισσότερο πολιτικές θέσεις, όπως
δείχνουν διατυπώσεις του τύπου "Within appropriate enabling environments, the private sector, along with the public sector, can play important roles in financing mitigation and adaptation". Και η συμφωνία για τα θέματα που έβαζε το Πρωτόκολλο του Κιότο μάλλον έχει πάει περίπατο, καθωςστηνέκθεσηδιαβάζουμε "The Kyoto Protocol offers lessons towards achieving the ultimate objective of the UNFCCC, particularly with respect to participation, implementation, flexibility mechanisms, and environmental effectiveness (medium evidence, low agreement)" - "Περιορισμένες αποδείξεις - χαμηλό επίπεδο συμφωνίας ότι το Πρωτόκολλο του Κιότο προσφέρει μαθήματα για την επίτευξη του τελικού αντικειμένου της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, ιδίως με σεβασμό στη συμμετοχή, την εφαρμογή, τους ευέλικτους μηχανισμούς και την περιβαλλοντική αποτελεσματικότητα".



Φαίνεται όμως ότι το IPCC ξέχασε να πει και στον καιρό ότι πρέπει να υπερθερμανθεί και τα πιο πρώιμα από ποτέ χιόνια των τελευταίων 100 ετών έκαναν την εμφάνισή τους στις ΝΑ ΗΠΑ στις 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου, αφήνοντας χωρίς ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά στη Νότια Καρολίνα. Η προηγούμενη καταγεγραμμένη εμφάνιση χιονιού για το μήνα Νοέμβριο στην Κολούμπια & το Λέξινγκτον της Ν.Καρολίνα, περιοχές με υψόμετρο γύρω στα 100μ, ήταν στις 9 Νοεμβρίου 1913. Στην επάνω φωτογραφία βλέπουμε το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που σάρωσε την περιοχή. 


Πέρυσι οι ΗΠΑ ταλαιπωρήθηκαν από ένα πρωτοφανές και παρατεταμένης διάρκειας κύμα ψύχους, που έφερε τα χιόνια μέχρι τον Κόλπο του Μεξικό κι εκτόξευσε στη στρατόσφαιρα τις τιμές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Η πρώιμη εμφάνιση χιονιού στις ΝΑ ΗΠΑ έφερε στη μνήμη όλων τις περυσινές εικόνες, που κανένας δεν θα ήθελε να ξαναζήσει.




Το IPCC επιμένει ότι έρχεται υπερθέρμανση και θεωρεί τέτοια φαινόμενα ως "ακραία καιρικά". Υπάρχει ωστόσο και η αντίθετη άποψη, από διάφορους επιστήμονες ότι ο πλανήτης όχι μόνο δεν θα υπερθερμανθεί, αλλά, αντίθετα, θα μπει σε μια νέα μίνι εποχή παγετώνων. Μέχρι να σιγουρευτούμε προς τα πού κινούμαστε, καλό είναι να φροντίσουμε τη μόνωση του σπιτιού μας, θα είναι χρήσιμη τόσο στην υπερθέρμανση όσο και στην υπερψύξη, όποια απ' τις δυο κι αν έλθει. 


Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! 


Όπως πάντα όταν υπάρχουν αντίθετες απόψεις, η ζωή στο τέλος θα δείξει ποιος είχε δίκιο. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι πίσω απ' τη θεωρία της υπερθέρμανσης έχουν στοιχηθεί τεράστια οικονομικά συμφέροντα, που οδηγούν τις παγκόσμιες επενδύσεις στην ενέργεια προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση: "Ihavebeenurging those companiesorformswhomayuseallotofmoney, likepensionfunds to insurancecompanies, I am asking them please reduce yourinvestments in coaland fossil-fuelbasedeconomy torenewablesourcesofenergy"- "Πιέζω τις εταιρείες που έχουν πολλά λεφτά, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία μέχρι τις ασφαλιστικές εταιρείες, να μειώσουν τις επενδύσεις στο κάρβουνο και οικονομία βασισμένη σε ορυκτά καύσιμα [και να στραφούν] στις ΑΠΕ" είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ BanKi-Moon στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Κοπεγχάγη για την παρουσίαση της τελευταίας έκθεσης του IPCC. "Απανθρακοποίηση" του ηλεκτρισμού μπορεί να σημαίνει σύστημα CCS, μπορεί να σημαίνει πυρηνικά, μπορεί να σημαίνει κάποια άλλη τεχνολογία, γιατί ο ΓΓ του ΟΗΕ γίνεται πλασιέ των ΑΠΕ;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ