Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Ψυχολογική Υποκίνηση, Προγνωστικός Προγραμματισμός και Χόλιγουντ

Μετάφραση: Απολλόδωρος

16 Μαρτίου 2024 | Rhoda Wilson | Διαβάστε το εδώ

Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, οι εικόνες και οι ιστορίες έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην απόκτηση μακροχρόνιου ελέγχου ή επιρροής επί των κοινωνιών και των πολιτισμών. Οι γοητευτικές και σαγηνευτικές ιδιότητες της αφήγησης ιστοριών και της μυθοποίησης μέσω των μύθων, της ποίησης και του δράματος έχουν αποδειχθεί μια επιτυχημένη μέθοδος διαμόρφωσης της κοινής γνώμης εδώ και αιώνες.

Στην Αρχαία Ελλάδα, ο Πλάτωνας αναγνώρισε το ίδιο πράγμα όταν παρατήρησε τις γοητευτικές ικανότητες και τις αλχημιστικού τύπου δυνάμεις των ποιητών και των ρητόρων πάνω στις καρδιές και τα μυαλά των Ελλήνων πολιτών. Αυτοί οι ίδιοι παραμυθάδες και "δημιουργοί εικόνων" υπήρχαν στην Περσία, τη Βαβυλώνα και σε αμέτρητες άλλες αυτοκρατορίες.

Με την έλευση του Χόλιγουντ και της ασημένιας οθόνης, αυτή η αλχημική παράδοση των ποιητών και των ιερατείων πήρε νέες μαγικές διαστάσεις.

Το κείμενο που ακολουθεί είναι μια

συντομευμένη εκδοχή του άρθρου "Hollywood, Predictive Programming and You: Are We Living in a Science Fiction Movie?" του David Gosselin που δημοσιεύθηκε αρχικά από το Canadian Patriot. Ο David Gosselin είναι ποιητής, ερευνητής και μεταφραστής στο Μόντρεαλ του Καναδά. Είναι ο αρχισυντάκτης του περιοδικού The Chained Muse.

Τραβώντας Πίσω την Κουρτίνα

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τη σχέση του κόσμου της τέχνης και του βιομηχανικού συμπλέγματος της ψυχαγωγίας με τις μυστικές υπηρεσίες έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον για τα μυστικά πίσω από την αυλαία του Χόλιγουντ.

Στη σύγχρονη αφήγηση, οι νέες εικόνες είναι σαν σκιές που ρίχνονται στους τοίχους των σπηλαίων της "ασημένιας οθόνης". Αυτές οι βιομηχανίες και οι σχετικές διαδικτυακές υπηρεσίες ροής υπερηφανεύονται για πολλές "καλές ταινίες" με συναρπαστικές ιστορίες, διαλόγους, πλοκή και ανάπτυξη χαρακτήρων - πολλές από αυτές σέβονται ουσιαστικά τους τυπικούς κανόνες της κλασικής Ποιητικής του Αριστοτέλη. Όμως η επίδραση των ταινιών στη συλλογική φαντασία είναι ένα λιγότερο συζητημένο θέμα. Διαφορετικές ταινίες έχουν παρουσιάσει διάφορα μηνύματα με διαφορετικό βαθμό λεπτότητας.

Μια έξυπνη, συγκεκαλυμμένη υπνωτική τεχνική που εμπλέκεται σε αυτές τις μορφές μυθοπλασίας είναι το "priming". Οι άνθρωποι μπορούν να προετοιμαστούν παρακολουθώντας άλλους να ζουν εμπειρίες, όπως σε ταινίες, γεγονός που τους επιτρέπει να αποστασιοποιηθούν από τη δική τους ζωή και να βυθιστούν σε νέες αφηγήσεις. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια τεράστια βιομηχανία priming που προσφέρει διάφορα σενάρια και δυστοπικά μέλλοντα για να τα παίξουν οι άνθρωποι. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι πρόκειται μόνο για μυθοπλασία.

Για παράδειγμα, στην τελευταία ταινία "Mission Impossible: Dead Reckoning I', μια αποστάτης οντότητα τεχνητής νοημοσύνης ("AI") αναλαμβάνει τον έλεγχο του κόσμου. Χρησιμοποιεί τους ανθρώπους ως άβαταρ της για να παίξει διάφορα παιχνίδια και σενάρια. Κανείς δεν είναι σίγουρος για το ποιος ή τι είναι πραγματικό και υπάρχουν πολλαπλές πιθανότητες, αλλά όλοι είναι πεπεισμένοι ότι πρέπει να παίξουν το παιχνίδι, αναβάλλοντας ουσιαστικά το ζήτημα της ευρύτερης πραγματικότητας στην "Οντότητα".

Ακούγεται παράξενα οικείο;

Μέσα στη μαζική σύγχυση, στην ταινία εμφανίζεται ένα επαναλαμβανόμενο θέμα και μια επίκληση: Τίποτα δεν είναι αληθινό. Η πραγματικότητα είναι αδύνατο να διακριθεί- οι θεατές πρέπει να παραπέμψουν τις λογικές τους δυνάμεις στην παντογνώστη οντότητα ΤΝ.

Εδώ βλέπουμε σύγχρονες τεχνικές ύπνωσης να παίζουν ρόλο, οι οποίες επιτρέπουν σε ένα μήνυμα ή μια εντολή να εισχωρήσει στο υποσυνείδητο. Η τεχνική λειτουργεί δημιουργώντας αυτό που ο κορυφαίος υπνωτιστής παγκοσμίως και συνδημιουργός του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού ("NLP") Richard Bandler αποκαλεί κατάσταση "ήπιας σύγχυσης".

Κατακλύζοντας το συνειδητό μυαλό με λεπτομέρειες με έναν συγκεχυμένο αλλά έντεχνο τρόπο, το συνειδητό μυαλό κατακλύζεται, έτσι ώστε το υποσυνείδητο μυαλό να είναι πλέον ανοιχτό και έτοιμο να δεχτεί νέες "πληροφορίες". Με άλλα λόγια, ένα σαφές μήνυμα ενσωματώνεται και επικοινωνείται μέσα από μια φωλιά συγκεχυμένων δηλώσεων.

Ο Bandler αναφέρεται σε αυτό ως "στοίβαγμα πραγματικοτήτων", το οποίο συχνά περιλαμβάνει την αφήγηση μιας ιστορίας μέσα σε μια ιστορία, μέσα σε μια ιστορία, μέσα σε μια ιστορία. Ο ομιλητής ή η αφήγηση μπορεί να υπονοεί ένα πράγμα, αλλά στη συνέχεια να εννοεί κάτι άλλο, ή κάτι εντελώς αντίθετο.

Ο ομιλητής μπορεί να μιλάει για ένα πράγμα, αλλά στη συνέχεια να λέει κάτι άλλο. Το ποιες λεπτομέρειες ανήκουν σε ποια ιστορία παραμένει ασαφές σε συνειδητό επίπεδο, αλλά με την κατάλληλη "ένθεση" και "αλληλουχία", οι ακροατές μένουν με ένα σύνολο οδηγιών που μπορούν φυσικά να εκτελέσουν σε ασυνείδητο επίπεδο.

Ο Bandler ήταν μαθητής του ανθρωπολόγου και κοινωνιολόγου του γνωστού για το MK-Ultra της CIA, Gregory Bateson.

Εκτός από τη διεξαγωγή πειραμάτων με LSD σε θύματα σοκ από οβίδες και τραύματα για τα προγράμματα MK-Ultra της CIA στο νοσοκομείο VA του Menlo Park, ο Bateson δίδαξε επίσης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Santa Cruz, όπου ενθάρρυνε τον Bandler να αναλάβει ένα πρόγραμμα ύπνωσης και να αναπτύξει την ύπνωση σε ένα πλήρες και επίσημο σύστημα. Με τη συνεργασία του John Grinder, ο οποίος επίσης δίδασκε τον Bandler στο Santa Cruz, το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία του NLP, οι ιδέες του οποίου έχουν προσαρμοστεί και ενσωματωθεί διεξοδικά στη σύγχρονη δημόσια επικοινωνία, την ψυχαγωγία και τον κόσμο της "αυτοβοήθειας" σε όλη τη Δύση.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ίδιες τεχνικές ύπνωσης και αφηγηματικής δομής, οι οποίες εμφανίζονται με μερικούς ενδιαφέροντες τρόπους στην αποστολή "Mission Impossible", έχουν μια αλλόκοτη και παράξενη ομοιότητα με τη σημερινή συζήτηση για τον ρόλο της διαμόρφωσης της τεχνητής νοημοσύνης στη διαμόρφωση της λήψης αποφάσεων για ολόκληρο το ανθρώπινο γένος.

Σκεφτείτε μια πρόσφατη συζήτηση, όταν ο γκουρού του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Yuval Harari προειδοποίησε ότι το ευρύ κοινό θα πρέπει να προετοιμαστεί για τη διαφαινόμενη κατάληψη από την ΤΝ.

Μήπως το μέλλον της ανθρωπότητας θα κατευθύνεται πλέον από μια τεχνητή νοημοσύνη; Πρόκειται για ταινία, πραγματικότητα ή απλώς για το τελευταίο παράδειγμα προγνωστικού προγραμματισμού από τους μάγους που κρύβονται πίσω από πολλές από τις πιο δημοφιλείς ιστορίες "επιστημονικής φαντασίας";

Οι φανταστικές ιστορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προετοιμάσουν το κοινό ή να προκαλέσουν αλλοιωμένες καταστάσεις. Τι συμβαίνει όμως όταν ζητάμε από τα ίδια ακροατήρια να φανταστούν ένα υγιέστερο, εναλλακτικό μέλλον;

Και εδώ είναι που η "μαγεία" των ταινιών γίνεται ίσως πιο σαφής.

Είναι Μόνο Μυθοπλασία

Το κυριότερο από τα είδη που διαμόρφωσαν τις "σπηλαιογραφίες" του Χόλιγουντ τον 20ό αιώνα ήταν ο κόσμος της λεγόμενης επιστημονικής φαντασίας.

Ένα νέο είδος μαγικών εικόνων δημιουργήθηκε από επαγγελματίες, αρκετοί από τους οποίους είχαν δεσμούς με τις στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες και συναφείς υπηρεσίες.

Πάρτε το παράδειγμα του H.G. Wells, του πατέρα της σύγχρονης επιστημονικής φαντασίας. Ο Wells έτυχε να είναι ένα από τα πιο ειλικρινή μυαλά υπέρ της παγκόσμιας κυβέρνησης, του ελέγχου του πληθυσμού και των παγκόσμιων προγραμμάτων ευγονικής στις αρχές του 20ού αιώνα.

Ο Wells έτυχε επίσης να είναι ένα από τα κορυφαία μυαλά στους Φαβιανούς σοσιαλιστικούς κύκλους και στην ελίτ της λογοτεχνικής διανόησης της Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένου του λόρδου Bertrand Russell, του Bernard Shaw, του D.H. Lawrence και πολλών δημοφιλών συγγραφέων. Όλοι ήταν προσηλωμένοι στην παγκόσμια ευγονική, την παγκόσμια κυβέρνηση και την εγκαθίδρυση μιας σύγχρονης φιλελεύθερης αυτοκρατορικής τάξης, ή όπως την αποκάλεσε κάποτε ο Wells, μιας νέας "φιλελεύθερης φασιστικής".

Από τον Πόλεμο των Κόσμων και τη Μηχανή του Χρόνου μέχρι το Νησί του Dr. Moreau και τον Ελεύθερο Κόσμο, ο Wells προέβλεπε και επαναπροσδιορίζει συνεχώς το μέλλον της ανθρωπότητας.

Τόσο στη μυθοπλασία του όσο και στη μη μυθοπλασία του διέπει η ιδέα της ανάγκης για μια ανθρώπινη φυλή υπό τον αυστηρό έλεγχο ενός επιστημονικού ιερατείου, το οποίο θα προΐσταται μιας νέας παγκόσμιας θρησκείας της ευγονικής και της παγκόσμιας κυβέρνησης που θα είναι υπεύθυνη για την επιλεκτική αναπαραγωγή των ανθρώπων. Μερικές φορές, η αναπαραγωγή θα κατέληγε σε καταστροφή, όπως στο "Νησί του Dr. Moreau"- μερικές φορές οι εφευρέσεις στα "φανταστικά" έργα του θα οδηγούσαν σε σχεδόν εξαφάνιση και θα άνοιγαν το δρόμο για την παγκόσμια διακυβέρνηση, όπως στο "The World Set Free"- αλλά σε κάθε στροφή, ο Wells ενεργοποιούσε τη φαντασία και προσέφερε μια νέα κοσμοθεωρία υπό το πρόσχημα της "φαντασίας".

Stranger in a Stranger and Stranger Land

Οι περισσότερες από τις δημοφιλείς και καταλυτικές ιστορίες επιστημονικής φαντασίας από την εποχή του Wells προήλθαν από την ίδια μικρή φυλή των όχι και τόσο συγκαλυμμένων διαφωτιστών. Πάρτε την περίπτωση του Frank Herbert, του L. Ron Hubbard και του Robert Heinlein.

Όπως διερευνήθηκε σε ένα άρθρο του New Republic με τίτλο ‘Charles Manson’s Science Fiction Roots: How L. Ron Hubbard and Robert Heinlein Influenced a Murderous Cult’, τα έργα τους θα οδηγούσαν σε κάθε είδους ιστορικά γεγονότα που η αλήθεια είναι πιο παράξενη από τη φαντασία.

Ο Heinlein έγραψε το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας "Stranger in a Strange Land" (1961) και ο Hubbard έγραψε τον οδηγό αυτοβοήθειας "Dianetics: Η σύγχρονη επιστήμη της ψυχικής υγείας" (1950).

Το "Stranger in a Strange Land" αφηγείται την ιστορία ενός γεννημένου στον Άρη μεσσία που κηρύσσει το δόγμα της ελεύθερης αγάπης, οδηγώντας στη δημιουργία μιας θρησκείας της οποίας οι οπαδοί συνδέονται μεταξύ τους με τελετουργική ανταλλαγή νερού και έντονη ενσυναίσθηση. Η Διανοητική θα αποτελέσει αργότερα τη βάση της θρησκείας του Hubbard, της Σαηεντολογίας.

Οι Herbert, Heinlein και Hubbard έγραφαν όλοι για την ίδια πρωτοποριακή έκδοση επιστημονικής φαντασίας, το Astounding Science-Fiction. Το περιοδικό επιβλέπονταν από τον εκδότη John Campbell, συγγραφέα της νουβέλας επιστημονικής φαντασίας "Who Goes There?". Η νουβέλα του Campbell προσαρμόστηκε ως το σενάριο της ταινίας "The Thing", η οποία αφηγείται την ιστορία ενός εξωγήινου δολοφόνου που αλλάζει μορφή και μπορεί να μιμηθεί και να αντιγράψει οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο ή μορφή ζωής, οδηγώντας σε μαζική παράνοια και θάνατο τους ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι σε μια αρκτική ερευνητική βάση.

Ποιος ήταν όμως ο στόχος όλων αυτών των συγγραφέων; Όπως εξηγεί ο συγγραφέας του άρθρου του The New Republic:

Στην πραγματικότητα, η κρυφή θεματική ανησυχία της "σκληρής επιστημονικής φαντασίας" ήταν πάντα η μυστικιστική υπέρβαση, η φαντασία του πώς η υπόσχεση της θρησκείας θα μπορούσε να εκπληρωθεί από την τεχνολογία στη διαστημική εποχή. Ξανά και ξανά, οι συγγραφείς του Campbell, όχι μόνο ο Heinlein και ο Hubbard, αλλά και ο Frank Herbert του Dune, επινόησαν τεχνολογικά μονοπάτια προς την υπέρβαση.

Το άρθρο συνεχίζει με την εξιστόρηση των ιδιόμορφων τρόπων με τους οποίους ο αγράμματος εγκληματίας εφ' όρου ζωής, ο Charles Manson, ο οποίος δεν μπορούσε να μη βρεθεί ξανά στη φυλακή ό,τι κι αν έκανε, κατάφερε με μαγικό τρόπο να δημιουργήσει ένα νέο είδος οικογένειας, που ονομάστηκε διαβόητα "Η Οικογένεια".

Όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι ακόμα καθαρή σύμπτωση, αλλά ο ίδιος ο Heinlein απολάμβανε επίσης τη δημιουργία και την επιμέλεια της δικής του σεξουαλικής λατρείας του ελεύθερου έρωτα:

Ο Heinlein ήταν σε ανοιχτό γάμο με την Leslyn, ποιήτρια και συντάκτρια σεναρίων. Είχε τη συνήθεια να ενθαρρύνει τους στενούς του φίλους άντρες να πάρουν τη Leslyn ως ερωμένη. Όπως θαύμαζε αργότερα ο Hubbard, ο Heinlein "σχεδόν με ανάγκασε να κοιμηθώ με τη γυναίκα του". Το να μοιράζεται το σώμα της συζύγου του ήταν μια μορφή ανδρικού δεσμού για τον Heinlein, και λειτούργησε ως πρόδρομος των κοινοτικών οργίων που φαντάστηκε στο Stranger in a Strange Land, τα οποία βοήθησαν τα μέλη της φανταστικής του θρησκείας να σχηματίσουν ομαδική αλληλεγγύη.

Ο Hubbard και ο Heinlein είχαν επίσης κοινό ενδιαφέρον για το υπερφυσικό. Μαζί με τον φίλο τους Jack Parson, έναν επιστήμονα πυραύλων, ερεύνησαν τις διδασκαλίες του αποκρυφιστή Aleister Crowley και δοκίμασαν τη μαύρη μαγεία.

Όχι σε αντίθεση με τον Heinlein ή τον Manson, ο Hubbard είχε επίσης την τάση να δημιουργεί τους δικούς του οπαδούς λατρείας. Όπως αποκάλυψε ο γιος του, ο ίδιος ο Χάμπαρντ πίστευε ότι ήταν η κυριολεκτική μετενσάρκωση του Εωσφόρου. Η επιστήμη της Διανοητικής, η οποία αποτέλεσε τη βάση για μια αίρεση που ελέγχει το Χόλιγουντ, γνωστή ως Σαηεντολογία, ήταν ο αρχικός οδηγός "αυτοβοήθειας", που υποτίθεται ότι προσέφερε στον άνθρωπο τα μέσα για να επιτύχει την πλήρη αυτοπραγμάτωση του εαυτού του.

Είτε αυτό σήμαινε να κάνεις όλα τα δικά σου κινηματογραφικά ακροβατικά σαν ένας πλήρως αυτοπραγματοποιημένος επίδοξος πράκτορας μυστικών επιχειρήσεων όπως ο Tom Cruise, είτε να δημιουργήσεις τη δική σου νέα θρησκεία για να ξεκλειδώσεις το κρυμμένο "ανθρώπινο δυναμικό" των ατόμων με υψηλές επιδόσεις, όπως ο ίδιος ο Hubbard, είτε να ζωγραφίσεις με ψεύτικο αίμα μωρού και να γράψεις συνταγές μαγειρικής από πνεύματα σε τοίχους για να προκαλέσεις τα "όρια" των ανθρώπων και την τέχνη της παράστασης όπως η Marina Abramovic, ο κόσμος της "αυτοβοήθειας" βρέθηκε στο επίκεντρο των προσπαθειών να αλλάξει την εικόνα ενός ολοκληρωμένου, υγιούς και ευτυχισμένου ανθρώπου.

Κατά πολλούς τρόπους, το κίνημα της "αυτοβοήθειας" ήταν ο κρίσιμος Δούρειος Ίππος που βοήθησε στην αναδιαμόρφωση και επανατοποθέτηση του δυτικού πολιτισμού μακριά από την υγιή εικόνα του εαυτού που δημιουργήθηκε κατά τη μοναδική εικόνα του Θεού σε μια απόλυτη λατρεία του εαυτού, χωρίς κανένα πλαίσιο ή ανώτερη έννοια του Φυσικού Νόμου που υπάρχει πέρα από την υλοποίηση της απλής απόλυτης βούλησης του καθενός.

Περαιτέρω ανάγνωση:

Ο Hubbard και ο Heinlein ήταν και οι δύο απόστρατοι αξιωματικοί του αμερικανικού ναυτικού και συνδέονταν και οι δύο με τη σατανιστική Στοά Agape της Ordo Templi Orientis, την οποία κάποτε διοικούσε ο ίδιος ο εξαιρετικός σατανιστής "άνθρωπος-θηρίο", ο Aleister Crowley.

Αλίμονο, τουλάχιστον δύο από τους τρεις "εκπληκτικούς συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας" μοιράζονταν με διάφορους τρόπους την ίδια ουσιαστική ηθική των διαφωτιστών-φουτουριστών. Από την "ελεύθερη αγάπη" μέχρι την "αυτοβοήθεια", η επιστημονική φαντασία χρησίμευσε ως ένα έξυπνο μέσο διάδοσης αυτού του νέου ήθους για ένα νέο είδος τολμηρής, άφοβης, αυτοπραγμάτωσης της ανθρωπότητας που ήταν έτοιμη να ξεκλειδώσει το βαθύτερο, κρυμμένο "ανθρώπινο δυναμικό" της.

Ο τελευταίος από την "εκπληκτική τριάδα της επιστημονικής φαντασίας" ήταν ο Herbert, ο συγγραφέας της σειράς Dune, η οποία εξακολουθεί να γυρίζει νέες ταινίες blockbuster το 2024.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι Herbert, Heinlein και Hubbard παρουσίασαν τις δικές τους αλλά συμπληρωματικές απόψεις για την ανθρώπινη φύση, πάντα καλυμμένες με τη μορφή διασκεδαστικών, γεμάτων δράση ιστοριών.

Σε αυτό το σημείο, καταλαβαίνουμε ότι αυτή η ιστορία είναι αρκετά παράξενη, αλλά γίνεται όλο και πιο παράξενη και πιο παράξενη. Οπότε, γιατί να σταματήσουμε τώρα; Στο βιβλίο του David McGowan "Weird Scenes Inside the Canyon", ο συγγραφέας περιγράφει τη γένεση της λεγόμενης γενιάς "Peace and Love" στο Laurel Canyon, η οποία καταφέρνει να συνδεθεί με την ιστορία μας με έναν άλλο τρόπο που η αλήθεια είναι πιο παράξενη από τη φαντασία. Όπως γράφει ο McGowan:

Ένας άλλος διάσημος κάτοικος του Laurel Canyon ήταν ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Robert Heinlein, ο οποίος διέμενε στη διεύθυνση 8775 Lookout Mountain Avenue. Όπως τόσοι άλλοι χαρακτήρες σε αυτή την ιστορία, ο Heinlein ήταν απόφοιτος της Ναυτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ στην Ανάπολη και είχε υπηρετήσει ως αξιωματικός του ναυτικού. Μετά από αυτό, ξεκίνησε μια επιτυχημένη συγγραφική καριέρα. Και παρά το γεγονός ότι ήταν, σύμφωνα με κάθε αντικειμενική μέτρηση, ένας φανατικός δεξιός, το έργο του αγκαλιάστηκε θερμά από τη γενιά της εξουσίας των λουλουδιών.

Αν αυτή η βιογραφία σε μορφή κάψουλας ακούγεται αόριστα γνωστή, παρεμπιπτόντως, είναι πιθανόν επειδή είναι σχεδόν πανομοιότυπη με τη βιογραφία ενός τύπου που ονομάζεται L. Ron Hubbard, τον οποίο ίσως έχετε ακούσει.

Το πιο γνωστό έργο του Heinlein είναι το μυθιστόρημα Stranger in a Strange Land, το οποίο πολλοί στη σκηνή του Laurel Canyon θεώρησαν ότι άσκησε τεράστια επιρροή. Ο Ed Sanders έχει γράψει, στο The Family, ότι το βιβλίο "βοήθησε να αποτελέσει τη θεωρητική βάση για την Οικογένεια του Manson". Ο Charlie χρησιμοποιούσε συχνά την ορολογία Strange Land όταν απευθυνόταν στο ποίμνιό του, και ονόμασε τον πρώτο του γιο που γεννήθηκε στην Οικογένεια Valentine Michael Manson προς τιμήν του πρωταγωνιστή του βιβλίου.

Συνταξιούχος αξιωματικός του Ναυτικού, όπως και ο Hubbard, ο Heinlein ζούσε ακριβώς κοντά σε μια μυστική στρατιωτική εγκατάσταση (εξοπλισμένη με πολλαπλά κινηματογραφικά στούντιο), το μυστικό Lookout Mountain Laboratory, με θέα το Laurel Canyon, όπου επρόκειτο να γεννηθούν τα παιδιά των λουλουδιών. Μέχρι σήμερα, ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για αυτό το άκρως απόρρητο εργαστήριο Lookout Mountain.

Αλλά χάρη στον McGowan, αυτό που ξέρουμε είναι ότι:

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, το στούντιο παρήγαγε περίπου 19.000 απόρρητες κινηματογραφικές ταινίες - περισσότερες από όλα τα στούντιο του Χόλιγουντ μαζί (γεγονός που υποθέτω ότι καθιστά το Laurel Canyon την πραγματική "κινηματογραφική πρωτεύουσα του κόσμου").

Επισήμως, οι εγκαταστάσεις διοικούνταν από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και δεν έκαναν τίποτα πιο κακόβουλο από το να επεξεργάζονται υλικό της AEC από δοκιμές ατομικών και πυρηνικών βομβών. Το στούντιο, ωστόσο, ήταν σαφώς εξοπλισμένο για να κάνει πολύ περισσότερα από την απλή επεξεργασία ταινιών. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το Lookout Mountain Laboratory διέθετε ένα προηγμένο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης που βρισκόταν στην αιχμή των νέων τεχνολογιών ταινιών.

Τεχνολογικές εξελίξεις όπως τα τρισδιάστατα εφέ αναπτύχθηκαν προφανώς για πρώτη φορά στο Laurel Canyon. Και προσωπικότητες του Χόλιγουντ, όπως οι John Ford, Jimmy Sewart, Howard Hawks, Ronald Reagan, Bing Crosby, Walt Disney, Hedda Hopper και Marilyn Monroe, έλαβαν άδεια να εργαστούν στις εγκαταστάσεις σε μη δημοσιοποιημένα έργα. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κάποιος από αυτούς μίλησε ποτέ για την εργασία του στο μυστικό στούντιο". (McGowan, 55-56)

Michael Parker Medi: Παράξενες σκηνές μέσα στο Laurel Canyon με τον Dave McGowan. Rock and Roll συνωμοσία ή σύμπτωση; 19 Ιουλίου 2023 (87 λεπτά)

Αν δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε το παραπάνω βίντεο στο Rumble, μπορείτε να το δείτε στο YouTube ΕΔΩ.


Ο McGowan συνεχίζει να αναφέρει τους διάφορους ιδρυτές της ροκ-χίπικης σκηνής που εμπνεύστηκαν και διέδωσαν το μήνυμα της "ελεύθερης αγάπης" του Heinlein και της παρέας του, συμπεριλαμβανομένων των David Crosby και Frank Zappa, οι οποίοι ήταν και οι δύο μανιώδεις δεξιοί και γόνοι οικογενειών που συνδέονταν με το κατεστημένο ή το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα, ωστόσο οδήγησαν το χίπικο κίνημα flower power στην εποχή του σεξ, των ναρκωτικών και του rock 'n' roll.

Όσο για το Stranger in a Strange Land, ενέπνευσε τη δική του λατρεία, με πολλά συγκροτήματα να χρησιμοποιούν τον ίδιο τίτλο για τις δικές τους μουσικές απεικονίσεις, όπως οι Iron Maiden και οι Thirty Seconds to Mars.

Το ερώτημα που τίθεται είναι: Εάν ο σκοπός αυτών των ιστοριών ή των τραγουδιών ήταν να παρουσιάσουν μια συγκεκριμένη άποψη για τον άνθρωπο τυλιγμένη στο μαγικό πέπλο της "μυθοπλασίας" και της "ψυχαγωγίας", πόσα άλλα έργα τέχνης έχουν χρησιμοποιηθεί με παρόμοιους τρόπους ή για παρόμοιους σκοπούς σήμερα;

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη γοητευτική δύναμη που ασκεί πάνω μας η ποίηση και οι αδελφές της τέχνες ούτε να υποτιμούμε τη μαγευτική δύναμη των μαγικών επιδέξιων μιμητών της. Όπως ο Πλάτων, μπορεί να μας αρέσει πολύ ένα μυθιστόρημα, μια ταινία ή μια ιστορία, αλλά πρέπει πάντα να προσέχουμε τους μάγους πίσω από τις κουρτίνες, για να μην τους επιτρέψουμε να δημιουργήσουν την πραγματικότητα για εμάς.

Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, με προσοχή, για να μην καταλήξουμε να παίξουμε τη λάθος ταινία ή να μην ανακαλύψουμε την πραγματικότητα που οι μάγοι, οι σαμάνοι και οι μάγοι θα προτιμούσαν να μην βλέπουμε. Στην πραγματικότητα, η πραγματική μας πραγματικότητα είναι αυτή που η σύγχρονη μαγεία έχει πολύ συχνά αποκρύψει, αλλά που οι μεγαλύτερες ιστορίες της ανθρωπότητας θα αποκαλύπτουν πάντα αναπόφευκτα.

Αναφερόμενα έργα  

  • Bandler, Richard. Richard Bandler’s Guide to Trance-formation: How to Harness the Power of Hypnosis to Ignite Effortless and Lasting Change. Health Communications, Inc (2008).  

  • Carey, John. The Intellectuals and the Masses: Pride and Prejudice Among the Literary Intelligentsia, 1880-1939. Academy Chicago Publishers (2002).

  • McGowan, David. Weird Scenes Inside the Canyon: Laurel Canyon, Covert Ops and the Dark Heart of the Hippie Dream. HeadPress (2014).


*** Δικτυογραφία:

Priming, predictive programming and Hollywood – The Expose

https://expose-news.com/2024/03/16/priming-predictive-programming-and-hollywood/

το είδα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »