Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Το Ισραήλ μετέφερε σιωπηλά εξελιγμένα κατασκοπευτικά συστήματα 250 εκ. δολαρίων στη Σαουδική Αραβία

Ένα νέο ρεπορτάζ-βόμβα στην Ισραηλινή Jerusalem Post επιβεβαιώνει ότι η κάπως “ήσυχη” αλλά αυξανόμενη σχέση για θέματα ασφαλείας μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας είναι πολύ πιο εκτεταμένη από ό,τι είχε θεωρούνταν, καθώς τώρα περιλαμβάνει μια συμφωνία όπλων αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

Είναι κάτι που δεν έχει προηγούμενο καθώς τα δύο έθνη δεν έχουν ακόμα επίσημες διπλωματικές σχέσεις, καθώς το βασίλειο δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει επισήμως το κράτος του Ισραήλ αλλά συνεχίζει μια στενή συμμαχία με βάση την ανταλλαγή πληροφοριών, ειδικά σε μέρη όπως η Συρία ή ακόμη και η Υεμένη προκειμένου να «καταπολεμηθεί το Ιράν».

Σύμφωνα με την Jerusalem Post: Η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ πραγματοποίησαν μυστικές συναντήσεις που
οδήγησαν σε μια εκτιμώμενη συμφωνία 250 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς τεχνολογιών Ισραηλινής κατασκοπείας στο βασίλειο, ανέφεραν Ισραηλινά ΜΜΕ την Κυριακή, αναφέροντας ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Al-Khaleej.”


Το ρεπορτάζ συνεχίζει περιγράφοντας τα κατασκοπευτικά συστήματα ως “τα πιο εξελιγμένα συστήματα που το Ισραήλ έχει πουλήσει ποτέ σε οποιαδήποτε Αραβική χώρα” και σημειώνει ότι έχουν ήδη μεταφερθεί στη Σαουδική Αραβία, όπου μια τεχνική ομάδα της Σαουδικής Αραβίας θα υποβληθεί σε εκπαίδευση για να τα χειριστεί.


Είναι εξαιρετικά απίθανο, αν όχι αδύνατο, οι τεχνικοί και οι χειριστές του Ισραήλ να εκτελούν πραγματικά την εκπαίδευση του προσωπικού της Σαουδικής Αραβίας – πιθανόν να γίνει μέσω εργολάβων από τις δυτικές χώρες που συνήθως βρίσκονται σε αφθονία στο βασίλειο.


Είναι ενδιαφέρον ότι φαίνεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία μπορεί επίσης να διαδραμάτισαν κάποιο ρόλο στην επικύρωση της συμφωνίας, η οποία αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από το ειδησεογραφικό πρακτορείο με έδρα τον Κόλπο: Το αποκλειστικό ρεπορτάζ αποκάλυψε επίσης ότι οι δύο χώρες αντάλλαξαν στρατηγικές στρατιωτικές πληροφορίες στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ουάσιγκτον και στο Λονδίνο μέσω ενός ευρωπαϊκού μεσολαβητή.”


Επιπλέον αξιοπιστία στο ρεπορτάζ προσθέτουν προηγούμενες πρόσφατες αποκαλύψεις τον Σεπτέμβριο ότι η Σαουδική Αραβία αγόρασε το πυραυλικό σύστημα άμυνας του Ισραήλ ”Iron Dome” στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου πολέμου με τους επαναστάτες Χούθι στην Υεμένη, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα αρκετές επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων μικρού και μεσαίου εύρους στο βασίλειο το προηγούμενο έτος.


Το αμφιλεγόμενο ρεπορτάζ που αναφέρει ότι η Σαουδική Αραβία αγόρασε το αμυντικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ είχε γίνει viral τότε αφότου μια γνωστή Αραβική ειδησεογραφική ιστοσελίδα, η Al-Khaleej Online, βασίστηκε σε διπλωματικές πηγές. Σύμφωνα με την αναφορά, η πρώτη πυραυλική μπαταρία του Iron Dome πρόκειται να μεταφερθεί στη Σαουδική Αραβία πριν από το τέλος του έτους το Δεκέμβριο.


Το Ισραήλ είχε αρνηθεί την ιστορία μεταφοράς του Iron Dome την εποχή εκείνη, ενώ το Ριάντ σιωπούσε: “Αρνούμαστε την ύπαρξη συμφωνίας πώλησης του Iron Dome στη Σαουδική Αραβία”, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ σε μια ηλεκτρονική δήλωση στους Times of Israel τον Σεπτέμβριο.


Πριν από δύο εβδομάδες, καθώς η υπόθεση του Τζαμάλ Κασόγκι άρχισε να ταρακουνά τις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-Ουάσινγκτον, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε στο Ισραηλινό κοινοβούλιο: «Λόγω της Ιρανικής απειλής, το Ισραήλ και άλλες αραβικές χώρες είναι πιο κοντά από ποτέ». Η αναγνώριση αυτή ήρθε μετά από πολλά χρόνια συμμετοχής της Σαουδικής Αραβίας σε μια συγκεκαλυμμένη συνεργασία για την ανατροπή της Συριακής κυβέρνησης – ένα σχέδιο που σαφώς απέτυχε.


Αυτή η τελευταία αποκάλυψη της μεταφοράς 250 εκατομμυρίων δολαρίων σε εξελιγμένο κατασκοπευτικό εξοπλισμό εντάσσεται σε μια ευρύτερη τάση στις στενότερες «μυστικές» σχέσεις μεταξύ Σαουδαράβων και Ισραηλινών, οι οποίες θα συνεχιστούν μόνο εφόσον και οι δύο βλέπουν τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «δεν κάνουν αρκετά» για να αναχαιτίσουν την Ιρανική επέκταση στην περιοχή.


Ωστόσο, η χρονική στιγμή της φερόμενης μεταφοράς Ισραηλινού εξοπλισμού κατασκοπείας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ανησυχητική, δεδομένου ότι τα νέα έρχονται ακριβώς τη στιγμή που το Ριάντ έχει εκτεθεί για κατασκοπεία και δολοφονία δημοσιογράφων, ακτιβιστών και αντιφρονούντων, ακόμη και αν διαμένουν σε ξένες χώρες.


Πηγή:https://www.zerohedge.com/news/2018-10-29/israel-quietly-transferred-250m-sophisticated-spy-systems-saudi-arabia-report

Off the Record

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ