Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Τέλος το πενθήμερο: Εξαήμερη εργασία από 1η Ιουλίου

Καθώς πολλές χώρες της Ευρώπης μειώνουν τις μέρες εργασίας και παρατηρούν πόσο καλά αποδίδουν οι εργαζόμενοι, εμείς εδώ τις αυξάνουμε. Ο μιμητισμός εδώ πάει περίπατο.

Από την 1η Ιουλίου 2024, χιλιάδες εργαζόμενοι εισέρχονται στο καθεστώς της εξαήμερης εργασίας.

Το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα ορίζει την εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας για το Δημόσιο, τα ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τις εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.

Οι εργαζόμενοι θα αμείβονται επιπλέον για την έκτη ημέρα με το 40% του ημερομισθίου τους και με το 115% αν η έκτη ημέρα είναι αργία.

Η εισαγωγή της εξαήμερης εργασίας από την 1η Ιουλίου θα συνδυαστεί με τη χρήση ψηφιακής κάρτας στις βιομηχανίες και το λιανικό εμπόριο.

Ήδη πραγματοποιούνται δοκιμές στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Το άρθρο 25 του νόμου 5053/2023 καθορίζει την έναρξη της εξαήμερης εργασίας για τους εργαζομένους με πενθήμερο ωράριο.

Έτσι, πλέον η απασχόληση κατά την έκτη ημέρα της εβδομάδας γίνεται δυνατή υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις και περιορισμούς:

  • Πρώτον, ορίζεται υποχρεωτική προδήλωση στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ σε κάθε περίπτωση, δηλαδή, δήλωση και απόδειξη ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας του αιφνίδιου και εξαιρετικού φόρτου εργασίας για τις επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας.
  • Δεύτερον, δεν προβλέπεται δυνατότητα υπέρβασης των 8 ωρών ημερησίως, απαγορεύονται η υπερεργασία και η υπερωρία.
  • Τρίτον, το ημερομίσθιο για την έκτη ημέρα απασχόλησης θα προσαυξάνεται κατά 40%.

Ποια η διαφορά της πενθήμερης με της εξαήμερης εργασίας

Η κύρια αλλαγή σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς είναι ότι οι επιχειρήσεις τώρα θα μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις εξαήμερης απασχόλησης αντί για «σύμβαση πενθήμερης απασχόλησης με προσθήκη της έκτης ημέρας».

Μέχρι σήμερα, η εξαήμερη απασχόληση προβλέπεται κυρίως σε κλαδικές συμβάσεις, όπως στον τομέα της εστίασης και του τουρισμού.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν οι εργαζόμενοι στον τομέα της εστίασης εργάζονται τις ημέρες ανάπαυσής τους, λαμβάνουν επιπλέον αμοιβή σε μορφή αποζημίωσης ίση με ένα ημερομίσθιο για κάθε ημέρα ανάπαυσης που εργάζονται. Αυτή η αποζημίωση προσαυξάνεται κατά 75% εάν η απασχόληση σε ημέρα ανάπαυσης λάβει χώρα την Κυριακή ή σε κάποια από τις ημέρες αργίας που έχουν θεσπιστεί από την εργατική νομοθεσία.

Σύμφωνα με την 14.02.1984 ΕΓΣΣΕ, η εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας καθορίζεται στις 40 ώρες, γνωστές και ως συμβατικό εβδομαδιαίο ωράριο. Παράλληλα, με την ίδια σύμβαση εισήχθη το πενθήμερο σύστημα εργασίας, κατά το οποίο ο χρόνος εργασίας της έκτης ημέρας διανέμεται σε πέντε ημέρες, προσφέροντας συνολικά 40 ώρες εργασίας ανά εβδομάδα. Το σύστημα εξαήμερης εργασίας παραμένει σε ισχύ χωρίς να καταργείται.

Το πλήρες συμβατικό ωράριο εργασίας των 40 ωρών και η ευελιξία στην κατανομή των ωρών εργασίας σε πέντε ή έξι ημέρες της εβδομάδας επιβεβαιώνονται και μέσω του άρθρου 55 του Νόμου 4808/2021.

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »