Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Λευκός σκηνοθέτης αυτο-προσδιορίζεται ως «μαύρος» και λαμβάνει προνόμια για μειονότητες

Ζήτημα δημόσιας αντιπαράθεσης έχει καταστεί στο Ην. Βασίλειο η χορήγηση μίας αμειβόμενης θέσης πρακτικής, η οποία αφορά έγχρωμους καλλιτέχνες, σε έναν λευκό σκηνοθέτετη, ο οποίος αυτο-προσδιορίζεται ως «μαύρος».

Υπό δημόσια κριτική βρίσκεται ένας λευκός σκηνοθέτης, ο οποίος αυτο-προσδιορίζεται ως «μαύρος», με αφορμή την ένταξή του σ' ένα πρόγραμμα στήριξης των εθνοτικών μειονοτήτων στη βιομηχανία του θεάματος.

Ο λόγος για τον Άντονι Λένον, ο οποίος παρότι γεννήθηκε από λευκούς Ιρλανδούς γονείς, συγκαταλέγεται στους
τέσσερις μόλις ανθρώπους που τους δόθηκε μία αμειβόμενη θέση πρακτικής, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει έγχρωμους θεατρικούς καλλιτέχνες.





Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτείται από δωρεά της Επιτροπής Τεχνών της Αγγλίας, ύψους 406.500 στερλινών, με στόχο την ανάπτυξη των ταλέντων των μειονοτήτων και φέρει την ονομασία «Bame». Το «Bame» απαρτίζεται από τα ακρωνύμια Black, Asian and Minority Ethnic (σ.σ. Μαύροι, Ασιάτες και Εθνοτικές Μειονότητες).

Η απόφαση αυτή, βέβαια, έχει προκαλέσει πλήθος ερωτημάτων για τον ρόλο του Άντονι ως εκπαιδευόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής στη θεατρική εταιρεία «Talawa», στο Λονδίνο.



Παρότι ο Λένον έχει γνώση των λευκών του καταβολών, έχει πολλάκις υπεραμυνθεί του δικαιώματός του να αυτο-προσδιορίζεται ως μαύρος, ισχυριζόμενος ότι «έχει περάσει τις δυσκολίες ενός μαύρου άνδρα και ενός μαύρου ηθοποιού».

Αποκαλύπτει δε, ότι ξεκίνησε να αυτο-αποκαλείται ως μαύρος, με αφορμή του μπούλινγκ που δεχόταν, καθώς ο ίδιος ανατράφηκε από ανθρώπους που νόμιζαν πως ήταν μικτής φυλής, εξαιτίας ορισμένων χαρακτηριστικών του προσώπου του.



​Βέβαια, υπάρχουν αρκετοί μαύροι καλλιτέχνες και μέλη της θεατρικής κοινότητας, οι οποίοι δεν βλέπουν με ευνοϊκό μάτι την ιστορία του Λένον.



«Εάν αυτός διαφήμισε τον ρόλο του έγχρωμου ανθρώπου για να έχει ένα ψεύτικο πρόσχημα, τότε η Επιτροπή θα πρέπει να το ξανασκεφτεί και να δώσει σε κάποιον άλλο αυτή την ευκαιρία» σχολίασε ο Βιτζάι Σανάκ, επικεφαλής της Tara Arts. 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »