Μετά την πτώση του κομμουνισμού και την ενοποίηση της Γερμανίας ένα κύμα ...
ιδιωτικοποιήσεων σάρωσε την Ανατολική Γερμανία, πολλά παλιά και ρυπογόνα λιγνιτικά και λιθανθρακικά εργοστάσια έκλεισαν και τα λιγνιτωρυχεία μαζί με τα πιο νέα εργοστάσια πέρασαν στην ιδιοκτησία της κρατικής Σουηδικής Vattenfall. Τώρα τι είδους "ιδιωτικοποίηση" είναι να περνάει μια βιομηχανία σε ιδιοκτησία κρατικής εταιρείας θα σας γελάσω, αλλά σήμερα δεν θα μας απασχολήσει αυτό το θέμα.
φαίνεται στην έκθεση για το λιγνίτη, του Ιουλίου 2012. Αλλά στη Σουηδία άλλαξε πέρυσι η κυβέρνηση, η νέα έχει "οικολογικές ανησυχίες" και τον περασμένο Οκτώβριο η κρατική Vattenfall ανακοίνωσε πως ψάχνει αγοραστή για ορυχεία κι εργοστάσια, προκειμένου ν' αποχωρήσει απ' την Ανατολική Γερμανία. Τρόμος απλώθηκε αμέσως πάνω απ' το Βερολίνο για την ασφάλεια ηλεκτροδότησης και άμεση ήταν η Γερμανική αντίδραση: "Μας καταστρέφετε! Είπαμε να κλείσουμε τα πυρηνικά, αλλά όχι να κλείσουμε και το λιγνίτη!" Αυτό είναι το νόημα της επιστολής που έστειλε άμεσα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Γκάμπριελ στο Σουηδό Πρωθυπουργό Löfven, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Αλλά οι Σουηδοί δεν έχουν μνημόνια κι ο Löfven" γείωσε" κανονικά τον Γκάμπριελ: "Η διοίκηση της Vattenfall αποφάσισε αυτόνομα και η απόφασή της είναι ευθυγραμμισμένη με την κυβερνητική πολιτική, που θέλει τη Vattenfall ηγέτιδα στις ΑΠΕ και την καθαρή ενέργεια".
Μήπως λοιπόν θα ήταν καλύτερα αν πρότεινε η Greenpeace και ο μελετητής της να καλλιεργήσουν ανανάδες στη Σαξονία και το Βρανδεμβούργο, αντί για την προώθηση των Φ/Β; Μάλλον πιο ζεστό είναι εκεί το κλίμα σε σύγκριση με την Αλάσκα. Κι έρχεται και η "υπερθέρμανση" του πλανήτη, που θα βοηθήσει κι αυτή λιγάκι. Ε, τι λέτε; Και φυσικά ο Kaeser θα πρέπει να βρει κάποια άλλη χώρα να εξάγει τις αναξιόπιστες για ηλεκτροδότηση ανεμογεννήτριές του, στην Ελλάδα έχουμε λιγνίτη. Όχι τόσο όσο έχει η Lusatia, αλλά πάντως αρκετό για τουλάχιστον ένα αιώνα ακόμα.
το είδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου