Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

WikiLeaks: Αξιωματούχος του OPCW διέταξε διαγραφή έκθεσης για την φερόμενη χημική επίθεση στη Συρία

Σύμφωνα με το WikiLeaks, ο Αρχηγός του Υπουργικού Συμβουλίου στο OPCW, ζήτησε να αφαιρεθεί από το Αρχείο Μητρώων των Εγγράφων μια τεχνική έκθεση που αφορούσε την επίθεση στη Δούμα.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) κατέληξε νωρίτερα φέτος ότι το χλώριο χρησιμοποιήθηκε πιθανότατα στην επίθεση τον Απρίλιο του 2018 στην πόλη Δούμα.

Το Wikileaks δημοσίευσε την τέταρτη δέσμη εγγράφων από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων σχετικά με την έρευνα για την εικαζόμενη χημική επίθεση στη συριακή πόλη Δούμα το
2018.




Ο οργανισμός καταγγελίας έχει μοιραστεί μια ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω e-mail μεταξύ ανώτερων στελεχών του οργανισμού καθώς και μέλη της διερευνητικής αποστολής που ασχολούνται με την επίθεση στη Δούμα.

Σύμφωνα με τα μηνύματα στο e-mail, ο Sebastien Braha, Αρχηγός του Υπουργικού Συμβουλίου στο OPCW, ζήτησε να αφαιρεθεί από το Αρχείο Μητρώων των Εγγράφων μια τεχνική έκθεση, καθώς και όλα τα ίχνη αυτού του εγγράφου.

Η εν λόγω έκθεση περιγράφει λεπτομερώς τα πορίσματα μιας έρευνας για τη Ντούμα, η οποία δείχνει ότι δύο κυλίνδρους που βρίσκονται στο σημείο της δήθεν επίθεσης είχαν πιθανώς «φυτευτεί».

Ένα άλλο έγγραφο που δημοσιεύεται από το Wikileaks είναι πρακτικά από συνάντηση μέλους του προσωπικού του OPCW με ημερομηνία 6 Ιουνίου 2018. Η δημοσίευση παραδέχεται ότι ένας εμπειρογνώμονας οριστικοποιεί ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των συμπτωμάτων που εκδηλώνονται στα θύματα και της έκθεσης σε χλώριο.

«Τα συμπτώματα που παρατηρήθηκαν ήταν ασυμβίβαστα με την έκθεση στο χλώριο και δεν ταυτοποιήθηκε κανένα άλλο υποψήφιο χημικό που θα μπορούσε να προκαλέσει τα συμπτώματα», ανέφερε το απόσπασμα.

Επιπλέον, το WikiLeaks επισύναψε και αλληλογραφία σχετιζόμενη με τις συναντήσες του προσωπικού του OPCW τον περασμένο Αύγουστο με τους τοξικολόγους, καθώς και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον περασμένο Ιούλιο, που περιέχουν οδηγίες ότι οι οκτώ επιθεωρητές του OPCW που έχουν εγκατασταθεί στη Δούμα πρέπει να απαγορευτούν από τις συζητήσεις αναφορικά με το σχέδιο.

Η φερόμενη επίθεση με χημικά στη Δούμα

Νωρίτερα φέτος, το WikiLeaks δημοσίευσε διάφορα έγγραφα σχετικά με τον OPCW για το περιστατικό Douma, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υποδηλώνουν ότι η τελική έκθεση είχε υποβληθεί σημαντική επεξεργασία και παραποίηθηκαν τα γεγονότα που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια επιτόπιων αποστολών.

Όταν το περιστατικό αναφέρθηκε για πρώτη φορά, η Δύση θεώρησε υπεύθυνη τη Δαμασκό. Ωστόσο, η συριακή κυβέρνηση αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή, λέγοντας ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τοπικούς μαχητές και την οργάνωση «Λευκά Κράνη».

Μια εβδομάδα μετά το περιστατικό, χωρίς να περιμένουν τα αποτελέσματα της διεθνούς έρευνας, ακολούθησαν οι πυραυλικές επιθέσεις που πραγματοποίησαν η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με φερόμενες εγκαταστάσεις παραγωγής χημικών όπλων στη Δαμασκό.


Ο OPCW επισκέφθηκε τον τόπο του συμβάντος για να διεξαγάγει μια έρευνα, αλλά όχι αμέσως μετά την υποτιθέμενη επίθεση. Τον Μάρτιο του 2019, εξέδωσε μια έκθεση σχετικά με την έρευνά του, λέγοντας ότι το χλώριο ήταν «πολύ πιθανό» ο χημικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε στο περιστατικό.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ