Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Εκρηκτική αύξηση (149%) της φτώχειας

Δραματικά τα στοιχεία έκθεσης της ΓΣΕΕ για τα μνημονιακά χρόνια. Στο «καναβάτσο της κοινωνίας» παραμένουν οι άνεργοι

Ρεπορτάζ / Νάσος Χατζητσάκος

Κατά 149% (!) αυξήθηκε το ποσοστό της φτώχειας στην Ελλάδα την εποχή των Μνημονίων και της κρίσης, με τους ανέργους να παραμένουν στο «καναβάτσο της κοινωνίας», σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ενδιάμεση έκθεση για την ελληνική οικονομία του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το ποσοστό φτώχειας αφορά το «ποσοστό του πληθυσμού το οποίο λαμβάνει εισόδημα μικρότερο από το 60% του διάμεσου εισοδήματος της οικονομίας». Ομως, όταν το διάμεσο εισόδημα μειώνεται ραγδαία, όπως συνέβη στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, ο δείκτης δεν μπορεί να εντοπίσει το ποσοστό της μετατόπισης του πληθυσμού στο «κατώφλι της φτώχειας». Για τον λόγο αυτόν οι επιστήμονες του ΙΝΕ παρουσίασαν ακόμα έναν δείκτη, που δείχνει το ποσοστό αυτό με σταθερό έτος βάσης το 2008.

Σύμφωνα με αυτή τη μέτρηση, μεταξύ των ετών 2010 και 2018 το ποσοστό φτώχειας αυξήθηκε κατά 149% και
έφτασε στο 47,5% του πληθυσμού!

Πρόβλημα

Το πιο έντονο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο πληθυσμός που βρίσκεται σε κατάσταση ανεργίας. Συγκεκριμένα, στο όριο της ανέχειας βρίσκεται το 43,3% των ανέργων (περισσότεροι από τέσσερις στους 10), το 24,7% του μη ενεργού πληθυσμού (άτομα που έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες επαναφοράς στην αγορά εργασίας), το 21,8% των μη μισθωτών εργαζομένων (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες) και το 11% των μισθωτών. Το μικρότερο ποσοστό παρουσιάζεται στους συνταξιούχους, με μόλις 8,7%.

Ένας εξίσου σημαντικός δείκτης φτώχειας είναι αυτός που αποτυπώνει την κατάσταση της υλικής στέρησης των νοικοκυριών (αφορά όσα δεν μπορούν να αποκτήσουν τέσσερα και πλέον αγαθά ή υπηρεσίες που θεωρούνται απαραίτητα, όπως για παράδειγμα η θέρμανση, η διατροφή που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη μέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, η πληρωμή μιας εβδομάδας διακοπών και η αντιμετώπιση έκτακτων δαπανών).

Το ποσοστό αυτό έφτασε στο 22,4% το 2016 για να μειωθεί στο 21,1% το 2017 και στο 16,7% το 2018, παραμένοντας όμως σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από την προ κρίσης περίοδο (το 2009 ήταν στο 11%). «Το ποσοστό φτώχειας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του ΙΝΕ «αυξήθηκε ραγδαία κατά τη διάρκεια της βαθιάς οικονομικής ύφεσης και των πολιτικών λιτότητας, ενώ παρουσίασε φθίνουσα τάση το διάστημα 2016-2018, όταν η οικονομία εμφάνισε τάσεις σταθεροποίησης και ήπιας ανάκαμψης».

Πηγή: ttps://www.dimokratianews.gr/content/102899/ekriktiki-ayxisi-149-tis-ftoheias

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »