Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Η Δύση εκβιάζει τη Σερβία με την απειλή της κατάρρευσης

Alexey Toporov, FSK

Αποσχιστικές τάσεις σηκώνουν το κεφάλι τους σε διάφορα μέρη της Σερβίας

Η δραστηριότητα των αποσχιστών στη Σερβία άρχισε να αυξάνεται μετά τη θέση της Σερβικής ηγεσίας στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, η οποία άφησε τους προηγούμενους υπαινιγμούς της και κατέστησε σαφές: σχετικά με το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε, αλλά δεν θα παραδώσουμε το Κοσσυφοπέδιο, υπάρχουν Σέρβοι άνθρωποι που ζουν εκεί πολίτες που είμαστε διατεθειμένοι να τους προστατεύσουμε.
Την ίδια στιγμή, η συνεργασία του Βελιγραδίου με τη Μόσχα έχει εντατικοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένου του επαναοπλισμού του Σερβικού στρατού · Η κοινή Ρωσική-Σερβική-Λευκορωσική άσκηση "σλαβική αδελφότητα" που διεξήχθη στη Σερβία πρόσφατα έγινε άλλη μια απόδειξη γι ' αυτό.

Σε απάντηση, ξεκίνησαν πιέσεις στο Βελιγράδι. Και πάλι, υπάρχει ανησυχία στη Βοϊβοντίνα, όπου ζουν περίπου δώδεκα λαοί και οι Σέρβοι αποτελούν περίπου το 70% του πληθυσμού. Τον Απρίλιο ο Nenad Chanak και ο Aleksandr Odzic, ηγέτες δύο τοπικών αποσχιστικών ομάδων , η ένωση Σοσιαλδημοκρατών της Βοϊβοντίνα και

το Κόμμα Vojvodinsky, υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την αναδημιουργία του μετώπου της Βοϊβοντίνα. Η οργάνωση με αυτό το όνομα υπήρχε πριν από το ξέσπασμα του β ' Παγκοσμίου πολέμου και απαγορεύτηκε λόγω του αποσχιστικού και φιλοκροατικού προσανατολισμού της. Οι διάδοχοί της ελπίζουν τώρα ότι η "υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου" θα αναγκάσει τη Σερβία να αλλάξει το Σύνταγμά της και η Βοϊβοντίνα θα κάνει ένα βήμα προς την ανεξαρτησία της.

Η αποσχιστική τάση της Βοϊβοντίνα είναι περιφερειακή , όχι εθνοτική, και τα αποσχιστικά κόμματα περιλαμβάνουν πολλούς Σέρβους που προσανατολίζονται προς την Ευρώπη. Ο ίδιος Νενάντ Τσάνακ είναι Σέρβος, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η πατρίδα του είναι «εξαιρετικά προσκολημένη στην εκκλησία και φασιστική». Τα μέλη “των νέων της Βοϊβοντίνα”, μια αυτόνομη ομάδα ακτιβιστών του δρόμου, λένε επίσης αυτό. Εδώ είναι οι τελευταίες ενέργειες της ομάδας: τον περασμένο Νοέμβριο, μετά την αποκάλυψη στη Νόβι Σαντ ενός μνημείου για τον βασιλιά Πέτρο τον πρώτο Καργενωρίλιεβιτς για την επέτειο του τέλους του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και την προσχώρηση της επαρχίας στη Σερβία, αυτοί οι ακτιβιστές κρέμασαν στην πλατεία πλακάτ, όπου είναι εγκατεστημένο το μνημείο, που έγραφαν: «η πλατεία της Δημοκρατίας της Βοϊβοντίνα». Τον Απρίλιο, ζωγράφισαν πάνω στο ανάχωμα της πόλης επιγραφές που “ Κοσσυφοπέδιο, Βοϊβοντίνα,  Σερβία-   Ρωσία, Σεβαστούπολη, Κριμαία, επίσης από πάνω έγραψαν με Μαύρη μπογιά: “Δημοκρατία της Βοϊβοντίνα".

 Την ημέρα της καταδίκης ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς οι ακτιβιστές "Νέοι της Βοϊβοντίνα" έσκισαν και έκαψα το αναρτημένο στην είσοδο του περιφερειακού κέντρου πανό με το όνομά του και την επιγραφή: "Ήρωας".
Τον Μάιο, διαμαρτυρήθηκαν ενεργά κατά του Κογκρέσου για να δημιουργήσουν το παλαιότερο ριζοσπαστικό κόμμα της χώρας, ζητώντας τον ηγέτη τους Βόισλαβ Σέσελι «φασίστα καταδικασμένο από Διεθνές Δικαστήριο».

Ωστόσο, εάν οι αποσχιστικές τάσεις της Βοϊβοντίνα μπορούν να θεωρηθούν παιχνίδι πολιτικών, στις περιοχές της Σερβίας που κατοικούν μουσουλμάνοι, η κατάσταση είναι σοβαρότερη. Για παράδειγμα, στο Sandzhak , πάνω από το μισό του πληθυσμού των οποίων είναι Σλάβοι μουσουλμάνοι (Boshny). Οι ντόπιοι μουσουλμάνοι (Sanjakli) ήταν μεταξύ των πιο σκληρών μαχητών που πολέμησαν εναντίον των Σερβοβόσνιων τη δεκαετία του 1990 · Οι νέοι της πρωτεύουσας της περιφέρειας, Νόβι-Πόζαρ, στηρίζουν σθεναρά τις Τουρκικές ομάδες, ακόμη και όταν παίζουν εναντίον της Σερβίας, και η λεγόμενη ημέρα της Σάντζακ γιορτάζεται εδώ ως αργία.

Ο επικεφαλής του Βοσνιακού Εθνικού Συμβουλίου, πρώην δήμαρχος του Νόβι-Πόζαρ, πρώην υπουργός της Σερβικής κυβέρνησης Σουλεϊμάν Uglyanin, ο οποίος αποκαλεί τη Σερβία "φασιστικό τέρας", αναφέρει ότι το Σάντζακ θα αποστασικοποιηθεί υπό την εποπτεία του ΟΗΕ και της ΕΕ, οι οποίοι θα υποχρεώσουν τη Σερβία να αποσύρει όλες τις στρατιωτικές και αστυνομικές μονάδες σε 30 ημέρες μετά την καθιέρωση του ειδικού καθεστώτος του Sandzak και ο έλεγχος των συνόρων της θα διεξάγεται από τις διεθνείς δυνάμεις.


Στην πραγματικότητα, ο Uglyanin και οι συνεργάτες του πρότειναν να επαναληφθεί το σενάριο του Κοσσυφοπεδίου στην περιοχή Rashskoy. Ο Uglyanin επιπλήχθηκε από τον επίσημο Σαντζακλί - τον σημερινό αντιπρόεδρο της Σερβίας Ρασίμ Λιάτσιο: «Οι προτάσεις που υπονοούν την αποχώρηση της αστυνομίας και του στρατού από το Σαντζάκ δεν θα πρέπει να ληφθούν υπόψη».
Στις αρχές Ιουνίου, το Βοσνιακό Εθνικό Συμβούλιο πρότεινε να μετονομάσουν έναν από τους δρόμους του Novi Pozar προς τιμήν του Ibrahim Rugova, ενός από τους ηγέτες των αυτονομιστών του Κοσσυφοπεδίου και του πρώτου προέδρου της «Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου», που τώρα έχει πεθάνει . Ο Ρουγκόβα δεν είχε καμία σχέση με την πόλη και την περιοχή. Στη συνέχεια, ο Σουλεϊμάν Uglyanin επισκέφθηκε την Πρίστινα, όπου συναντήθηκε με έναν άλλο ηγέτη των αυτονομιστών του Κοσσυφοπεδίου - τον επικεφαλής του κινήματος "Αυτοδιάθεση" Αλμπίν Κούρτι.

Οι Αποσχιστές του Κοσσυφοπεδίου και του Σάντζακ δεν είναι τυχαίοι, όπως δεν είναι τυχαίο ότι όλα όσα συμβαίνουν τώρα στην Κοιλάδα Πρέσεβο της Σερβίας, όπου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι Αλβανοί. Στα τέλη Μαΐου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Bujanovac, Αλβανός Shaip Kamberi, στην Ουάσιγκτον, δήλωσε στην φωνή της Αμερικής ότι η σωστή απόφαση θα είναι να αποτελέσει το παράρτημα της κοιλάδας Πρέσεβο στο Κοσσυφοπέδιο. Περίπου την ίδια στιγμή, έγιναν εκδηλώσεις για τις "ημέρες μνήμης του Captain Alesha»"-ένας από τους διοικητές των μαχητών του λεγόμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Preshevo, Medvedja και Bujanovac Ρέντβαν Ζαιμιίγια, ο οποίος σκοτώθηκε το 2001 σε σύγκρουση με μονάδες του Γιουγκοσλαβικού στρατού στο Bujanovac. Στo ίδιo το Buyanovac, ο διευθυντής του τοπικού πολιτιστικού κέντρου αρνήθηκε να δείξει την πρώτη Ρωσική-Σερβική ταινία για τα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο "Balkan Frontier"...
Ο αριθμός των εν λόγω αποσχιστικών τάσεων θα αυξηθεί γρήγορα. Η πίεση στο Βελιγράδι αυξάνεται, τα χτυπήματα διεξάγονται από διαφορετικές κατευθύνσεις. Ο αποσχιστισμός κάτω από τη μάσκα του "αγώνα για τα δικαιώματα" παραμένει ένα αποτελεσματικό εργαλείο της Δύσης, με το οποίο επιδιώκει να τραβήξει τα Βαλκάνια στη σφαίρα της επιρροής της εντελώς και χωρίς υπολείμματα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »