Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Ειδικός του ΟΗΕ: Ο Ασάνζ στερείται του δικαιώματός του να προετοιμάσει την υπεράσπισή του

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια  Νιλς Μέτζερ είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα πως υπάρχουν συντριπτικές αποδείξεις ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει εκτεθεί σε ψυχολογικά βασανιστήρια εδώ και χρόνια.

«Ο ιδρυτής των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ στερείται του δικαιώματός του να προετοιμάσει την υπεράσπισή του στο δικαστήριο, καθώς δεν του επετράπη να περάσει αρκετό χρόνο με τους δικηγόρους ενώ δεν έχει πρόσβαση ούτε στα σχετικά έγγραφα», δήλωσε στο Sputnik ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ κατά της χρήσης των βασανιστηρίων Νιλς Μέτζερ.

«Δεν έχει αρκετές επαφές με τους δικηγόρους του και δεν μπορεί να λάβει έγγραφα. Ο Σουηδός δικηγόρος τον επισκέφτηκε για
να του εξηγήσει την διαδικασία. Ηταν προγραμματισμένο να έχει μαζί του μία δίωρη συνάντηση. Ωστόσο μετέφεραν το Ασάνζ με καθυστέρηση μίας ώρας και 45 λεπτών και είχαν στη διάθεσή τους μόλις είκοσι λεπτά. Τα έγγραφα που είχε ο δικηγόρος ήταν στα Σουηδικά και δεν μπορούσε να του τα αφήσει διότι ο Ασάνζ δεν μιλά την γλώσσα», είπε ο Μέτζερ.

Ο ίδιος επισήμανε ότι ο Ασάνζ δεν έχει τα μέσα για να ασκήσει το δικαίωμά του να προετοιμάσει την υπεράσπισή του στο δικαστήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τον Φεβρουάριο η ακρόαση για την έκδοση Ασάνζ στις ΗΠΑ

Ο ιδρυτής των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία την Πέμπτη 11 Απριλίου 2019 στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο. Μεγάλη Βρετανία και Εκουαδόρ ήρθαν σε συμφωνία για την άρση του πολιτικού ασύλου στον Ασάνζ, με τον Λένιν Μορένο να υποστηρίζει πως έχουν υπάρξει εγγυήσεις από το Λονδίνο ότι ο ιδρυτής των WikiLeaks δεν πρόκειται να εκδοθεί σε χώρα, όπου οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει, επισείουν τη θανατική ποινή. 

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, από τον Ιούλιο του 2012. Εκείνη την περίοδο, ο ίδιος βρισκόταν στο «μικροσκόπιο» των σουηδικών αρχών για την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης. Η κατηγορία αυτή προέκυψε λίγο μετά τις αποκαλύψεις απόρρητων εγγράφων που αφορούσαν τους πολέμους των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Οι πληροφορίες αυτές, παράλληλα, είχαν ως αποτέλεσμα την έναρξη έρευνας κατά των WikiLeaks και προσωπικά του Ασάνζ, με τις ΗΠΑ να επιδιώκουν τη ποινική δίωξη με την κατηγορία της κατασκοπείας.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ