Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΥΣΗ – 11. Η Επτανησιακή Ζωγραφική Σχολή

Η «Ερμηνεία» γράφτηκε
περί το 1730
1386-1797: 411 χρόνια κυριαρχίας της Βενετίας στα Επτάνησα. Το σύντομο πέρασμα των Επτανήσων στην Ιακωβινική Γαλλία (1797-1799), η δημιουργία του πρώτου Ελληνικού κράτους (1800-1807) και οι μετέπειτα εναλλαγές κυριαρχίας από Γαλλία και Αγγλία  δείχνουν -ή μάλλον υπονοούν- τη σημασία του Επτανησιακού χώρου στην δημιουργία της Ελληνικής Επανάστασης. Όμως η περίοδος 1797-1821 παραμένει στα αζήτητα της ελληνικής ιστορίας. Αντίστοιχα υποβαθμισμένη και σημαντικά μεταλλαγμένη εμφανίζεται και η περίοδος των 4 αιώνων παρουσίας των Ρωαμαιοκαθολικών στα Επτάνησα. Καθώς η Επανάσταση των Ελλήνων προβάλλεται ως ένα τοπικό/εθνικό γεγονός, βαθύτατα επηρεασμένο από την Δύση, στο οποίο εκ των υστέρων εμπλέκονται οι «ξένοι», αντίστοιχα παρουσιάζεται και η μακρόχρονη Βενετική κυριαρχία στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Ιονίου.

Το ντοκιμαντέρ που ακολουθεί είναι του Δήμου Θέου και
του Σταμάτη Τσαρουχά. Προβλήθηκε το 1991 στην ΕΡΤ. Είναι από μια σειρά 11 επεισοδίων με τίτλο «Ελληνισμός και Δύση». Το ντοκιμαντέρ ασχολείται μόνον με την εικαστική διάσταση. Προσπαθεί να αναδείξει την σημασία της πτώσης της Κρήτης (1669) στην περαιτέρω σύσφιξη της πολιτισμικής σχέσης Ανατολής-Δύσης που συμβαίνει στην διαδρομή Επτάνησα-Βενετία. Ταυτόχρονα, βλέπει την διάσταση μεταξύ Δοξαράδων – Ιερομονάχου Διονυσίου ως μια φιλονικία με αρνητικό αντίκτυπο στην εξέλιξη της ανατολικής τέχνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »