Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Ο Τζον Μπόλτον παραδέχτηκε ανοιχτά ότι η παρέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα είναι για το πετρέλαιο

Την παραδοχή ότι η Αμερικανική επέμβαση στη Βενεζουέλα γίνεται για το πετρέλαιο έκανε πριν λίγες μέρες ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, σε μια δήλωση στο αμερικανικό Fox που προσπεράστηκε από ελληνικά και γενικά τα δυτικά ΜΜΕ.

Ο κορυφαίος σύμβουλος του Τραμπ, ο οποίος χαρακτηρίζεται το πιο ένθερμο ”γεράκι” στη διοίκηση, παραδέχθηκε ότι η Ουάσινγκτον επενδύει έντονα σε πολιτικά αποτελέσματα στο Καράκας ιδίως λόγω των τεράστιων αναξιοποίητων πετρελαϊκών αποθεμάτων της Βενεζουέλας.

Όντως, η Βενεζουέλα έχει τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο.

οι ΗΠΑ έχουν “πολλά που διακυβεύονται” στην πολιτική κρίση της Βενεζουέλας, αναφέροντας συγκεκριμένα το πετρέλαιο της χώρας και το οικονομικό όφελος που θα μπορούσε να φέρει στις ΗΠΑ.

”Θα κάνει μεγάλη διαφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες οικονομικά αν μπορούσαμε να έχουμε αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες να επενδύσουν μέσα και να παράγουν τις δυνατότητες πετρελαίου στη Βενεζουέλα”, είπε ο Μπόλτον.


Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Jorge Arreaza έγραψε στο twitter:

“Ομολογία: Ο Τζον Μπόλτον επιβεβαιώνει ότι το πραξικόπημα είναι για το πετρέλαιο.”
πηγή

Κατά τη διάρκεια μιας άλλης εμφάνισης στο Fox Business, ο Μπόλτον είπε επίσης στον οικοδεσπότη Στιούαρτ Βάρνεϊ ότι η απαλλαγή από τον Μαδούρο ήταν πρωταρχικής σημασίας από τότε που εισήγαγε “χώρες με εχθρικά συμφέροντα προς τα δικά μας” και ότι η αλλαγή καθεστώτος είναι ένα ”πιθανό μεγάλο βήμα μπροστά” για μια μεγάλη ”επιχειρηματική ευκαιρία”.


Όμως εκτός από το ενδιαφέρον του Μπόλτον να δει την αμερικανική οικονομία να αποκομίζει κέρδος από τους άφθονους φυσικούς πόρους της Βενεζουέλας, και ο ίδιος ο Τραμπ στο παρελθόν έχει υποστηρίξει αλλαγές καθεστώτος σε χώρες πλούσιες σε πετρέλαιο σε όλο τον κόσμο, αλλά μόνο αν ωφεληθούν οι αμερικανικές εταιρείες.

“Ενδιαφέρομαι για τη Λιβύη αν πάρουμε το πετρέλαιο. Αν δεν πάρουμε το πετρέλαιο, δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον”, είχε πει ο Τραμπ στο Fox το 2012, ένα μήνα μετά την καταστροφική παρέμβαση του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη Λιβύη. “Θα σας βοηθήσουμε, αλλά θέλουμε 50% του πετρελαίου σας”, είχε πει σε μια άλλη συνέντευξη για τη Λιβύη.


Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπι, είπε επίσης σε ένα tweet ότι η επεξεργασία του πολύ περιζήτητου αργού πετρελαίου από τη Βενεζουέλα ήδη “υποστηρίζει σπουδαίες δουλειές” για τους Αμερικανούς στην ακτή του Κόλπου.

πηγή

Την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας, δήλωσε την παράνομη προεδρία του Μαδούρο και ζήτησε την αλλαγή καθεστώτος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με συμμάχους των ΗΠΑ, έσπευσε γρήγορα να στηρίξει τη θέση του Τραμπ. Η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία και οι σύμμαχοι της Βενεζουέλας στη Λατινική Αμερική μίλησαν ενάντια στην κίνηση.

Η κυβέρνηση του Μαδούρο κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπάθησαν να σχεδιάσουν ένα «πραξικόπημα» και να διεξάγουν έναν «οικονομικό πόλεμο» εναντίον του.

Ο Τζον Μπόλτον είναι επίσης ένας από τους πολιτικούς που δίνουν ομιλίες και υποστηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση ΜΕΚ η οποία εδράζεται στην Αλβανία με σκοπό την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν, καθώς και ο άνθρωπος που απείλησε με σύλληψη τους δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης εάν προχωρήσουν σε έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ