Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

ΟΙ 151 ΚΑΙ ΤΟ 1821

151 βουλευτές διορθώνουν το κράτος που προέκυψε το 1821 – Ο πραγματικός διάλογος


Τσίπρας: Έχει έρθει, λοιπόν, ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους.


Σβίγκου: Διαψεύστηκαν όσοι, είτε λόγω λανθασμένης πληροφόρησης, είτε από σκοπιμότητα, βιάστηκαν να πανηγυρίσουν για τη δήθεν απόρριψη της
αναθεώρησης του άρθρου 3. Η κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους είναι ένα αναγκαίο βήμα προόδου κι ένα ώριμο κοινωνικό αίτημα.


Αναγνωστοπούλου: Για μένα έπρεπε να καταργηθεί και η διατύπωση «επικρατούσα» θρησκεία. Ήδη από τον Κοραή υπάρχει αυτό το αίτημα.


Καποδίστριας: Το τεράστιο κύρος της Εκκλησίας θα καταστεί ο φύλακας του έθνους. Αυτή θα είναι ίσως η μοναδική κοιτίδα του μέλλοντός του. … Το Έθνος πρέπει να είναι εξολοκλήρου αφοσιωμένο στην Εκκλησία του. (Επιστολή προς το υπόδουλο Ελληνικό Έθνος, Κέρκυρα, 6/4/1819)


Υψηλάντης: Η Ελλάς άπασα επίασε τα όπλα, δια να αποτινάξη τον βαρύν ζυγόν των Βαρβάρων και ενατενίζουσα εις το μόνον νικητήριον όπλον των Ορθοδόξων, τον τίμιον, λέγω, και ζωοποιόν Σταυρόν. (Επαναστατική Προκήρυξη, Ιάσιο, 24/2/1821)




Πρώτη προσωρινή κυβέρνηση: Δεκαοκτώ ήδη ολόκληροι μήνες διέτρεξαν, αφ΄ ου η Ελλάς ήρχισε να πολεμή με τον εχθρόν του χριστωνύμου πληρώματος. … Από την αρχήν του πολέμου μέχρι τούδε δις ύψωσεν η Ελλάς την φωνήν της δια μέσου των νομίμων αυτής παραστατών, εξαιτουμένη την συνδρομήν και αντίληψιν των χριστιανικών Βασιλείων της Ευρώπης. … Ποταμοί αίματος έρρευσαν έως την σήμερον, αλλ’ όμως η του ζωοποιού Σταυρού τροπαιοφόρος σημαία υψωθείσα, κυματίζει ήδη εις τα οχυρώτερα τείχη της Πελοποννήσου, της Αττικής, της Ευβοίας, της Βοιωτίας, της Ακαρνανίας … Οι Έλληνες θέλουν υπερασπισθή μέχρι τέλους την αγίαν του Χριστού Εκκλησίαν, τας πατρικάς των εστίας και τους των προγόνων τάφους, μακαρίζοντες εαυτούς, ότι αποθνήσκουσι Χριστιανοί και ελεύθεροι, ή ότι νικώσι καθώς διήρκεσαν μέχρι την σήμερον, δηλονότι, με μόνην την δύναμιν του Κυρίου Ιησού Χριστού, και με την κραταιάν του αντίληψιν. (Διακήρυξη προς το συνέδριο της Βερόνα, Άργος, 29/8/1822)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ