Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Τσιγάρα και καπνός: Πόσα χρήματα καταλήγουν στον περιπτερά, στο κράτος και τις βιομηχανίες

Ένα πακέτο τσιγάρα κοστίζει, κατά μέσον όρο, περίπου 4 ευρώ. Πώς κατανέμεται όμως, αυτό το ποσό; Πόσα χρήματα καταλήγουν στο δημόσιο και πόσα στην τσέπη των περιπτεράδων και των παραγωγών;

Έχετε αναρωτηθεί γιατί η τιμή των τσιγάρων υπερβαίνει τα 4 ευρώ και η τιμή του καπνού τα 7 ευρώ; Επίσης, έχετε αναλογιστεί αυτό το υπέρογκο ποσό πώς κατανέμεται; Δηλαδή, πόσα χρήματα από τα 4 ή τα 7 ευρώ πηγαίνουν στον περιπτερά ή τον ψιλικατζή; Μα πρωτίστως, πόσα χρήματα πηγαίνουν κατευθείαν στα κρατικά ταμεία;

Εφόσον, δείτε τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, τότε θα καταλάβετε και τα βασικά αίτια της εκτίναξης του λαθρεμπορίου τσιγάρων και καπνικών, εξαιτίας του οποίου το ελληνικό δημόσιο απώλεσε έσοδα, συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Ας ξεκινήσουμε, όμως, από τα βασικά.



Πώς διαρθρώνεται η τιμή ενός πακέτου τσιγάρων

Σε αντίθεση μ' όλα τα υπόλοιπα προϊόντα, η φορολόγηση των τσιγάρων επιβάλλεται στη λιανική και όχι στη χονδρική τιμή. Πρόκειται, όπως εξηγούν στελέχη ελληνικής καπνοβιομηχανίας, μιλώντας στο Sputnik, για μία διαδικασία «αντίστροφης φορολόγησης», η οποία ξεκινάει από τη λιανική τιμή και καταλήγει στη χονδρική.

Η συγκεκριμένη τιμή (σ.σ. λιανική), ωστόσο, δεν καθορίζεται από την ελεύθερη αγορά, αλλά από το κράτος —και συγκεκριμένα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Πρόκειται για τη λεγόμενη Σταθμισμένη Μέση Τιμή (ΣΜΤ) λιανικής πώλησης, η οποία και αλλάζει κάθε χρόνο.

Για το 2018, η Σταθμισμένη Μέση Τιμή έχει οριστεί στα 204,78 ευρώ ανά 1.000 τεμάχια τσιγάρων, τα οποία απαρτίζουν μία φορολογική μονάδα. Η συγκεκριμένη τιμή έχει ισχύ από τις 31 Ιανουαρίου του 2018 έως τις 30 Ιανουαρίου του 2019.

Με βάση αυτή, επομένως, καθορίζονται και όλοι οι φόροι γύρω από τα τσιγάρα. Και ποιοι είναι αυτοί;

Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης

Ο ΕΦΚ χωρίζεται σε δύο επιμέρους φόρους, τον αναλογικό και τον πάγιο.

Όσον αφορά τον πρώτο, από την 1η Ιανουαρίου του 2017 ανέρχεται στο 26% επί της Σταθμισμένης Μέσης Τιμής. Επομένως, σε ένα πακέτο τσιγάρων, αξίας 4,00 ευρώ, ο αναλογικός φόρος κυμαίνεται περίπου στο 1,06 ευρώ.

Όσον αφορά τον πάγιο φόρο, αυτός ανέρχεται στα 82,5 ευρώ ανά φορολογική μονάδα (1.000 τσιγάρα) και κατ' επέκταση στα 1,65 ευρώ ανά πακέτο τσιγάρων. Σύνολο 2,71 ευρώ!

ΦΠΑ

Όμως, η φορολόγηση δεν τελειώνει εδώ, καθώς υπάρχει και ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), ο οποίος υπολογίζεται σε περίπου 0,75 ευρώ ανά πακέτο. Άθροισμα: 3,46 ευρώ!

Εξ αυτών απομένουν 0,54 ευρώ, προκειμένου να κατανεμηθούν ανάμεσα στα σημεία πώλησης (περίπτερα και ψιλικατζίδικα), τους μεταφορείς, τις καπνοβιομηχανίες και φυσικά, τους παραγωγούς.

Τι γίνεται με τον λεπτοκομμένο καπνό;

Ο ΕΦΚ στον λεπτοκομμένο καπνό, από τον οποίο παρασκευάζονται τα λεγόμενα «στριφτά» τσιγάρα, ορίζεται επίσης από τον ΑΑΔΕ, σε ετήσια βάση, και για φέτος ανέρχεται σε 170 ευρώ ανά χιλιόγραμμο καθαρού βάρους.

Επομένως, ένα πακέτο καπνού, καθαρού βάρους 30 γραμμαρίων, επιβαρύνεται με ΕΦΚ, ύψους 5,10 ευρώ. Συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ, το φορολογικό αποτύπωμα στον καπνό αγγίζει τα 6,4 ευρώ, σε ένα πακέτο, αξίας 7,00 ευρώ! Όφελος δηλαδή, μόλις 0,60 ευρώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ