Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Πού πήγαν τα 8,2 δισ. από τις ΗΠΑ για τη μάχη κατά των ναρκωτικών στο Αφγανιστάν;

Οι ΗΠΑ ξόδεψαν 8,6 δισ. από το 2001 για την καταπολέμηση της παραγωγής ναρκωτικών στο Αφγανιστάν, ωστόσο, η χώρα παραμένει η μεγαλύτερη παραγωγός οπιούχων και η δραστηριότητα συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Ο Χανίφ Ντανεσχιάρ, εκπρόσωπος του Αφγανικού υπουργείου Αντιμετώπισης των Ναρκωτικών, λέει στο Sputnik International πού πήγαν τα χρήματα που στέλνονταν για την καταπολέμηση.

Χανίφ Ντανεσχιάρ: Πολλές χώρες βοήθησαν την Αφγανική κυβέρνηση στον αγώνα της κατά των ναρκωτικών και οι ΗΠΑ παρείχε πολύτιμη υποστήριξη, αλλά
ο κυβερνητικός οργανισμός για την ανοικοδόμηση SIGAR (Special Inspector General of Afghanistan Reconstruction) να δηλώνει ότι η οι ΗΠΑ ξόδεψαν 8,6 δισ. δολάρια για τη μάχη κατά των ναρκωτικών; Δεν υπήρχε οργάνωση στη δραστηριοποίηση του οργανισμού, δεν υπήρχε συντονισμός με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν ή το υπουργείο Αντιμετώπισης για το πώς θα αξιοποιηθεί αυτός ο προϋπολογισμός και για το σχέδιο εξόδων.
Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε 300 εκατ. δολάρια από τις ΗΠΑ, αλλά τη δήλωση της SIGAR για 8,6 δισ. δεν μπορούμε να την επιβεβαιώσουμε.

Sputnik: Σύμφωνα με την έκθεση της SIGAR για το 2017, 328.000 εκτάρια στο Αφγανιστάν χρησιμοποιούνταν για την καλλιέργεια οπιούχου παπαρούνας, αύξηση 63% σε σύγκριση με το 2016, το υψηλότερο ποσοστό από το 2002.

Χανίφ Ντανεσχιάρ: Αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες, την υψηλή ζήτηση διεθνώς για ναρκωτικά από το Αφγανιστάν και την εύκολη διακίνηση των ναρκωτικών στην περιοχή.

Sputnik: Η έκθεση της SIGAR αναφέρει ότι από το σύνολο του οπίου που παρήχθη στο Αφγανιστάν τον περασμένο χρόνο, θα μπορούσαν να παραχθούν 900 τόνοι καθαρής, εξαγώγιμης ηρωίνης, κάτι που μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για την επέκταση των ζωνών μάχης στη χώρα.

Χανίφ Ντανεσχιάρ: Στο Αφγανιστάν, υπάρχουν περισσότερα από 328.000 εκτάρια κατάλληλα για καλλιέργεια. Η μεγαλύτερη παραγωγή ναρκωτικών γίνεται στην επαρχία Χέλμαντ. Ο αριθμός των παρασκευαστηρίων εκεί αυξάνεται. Σοβαρά ζητήματα υπάρχουν και σε άλλες μη ασφαλείς επαρχίες, συμπεριλαμβανομένων των Μπάντχις, Φαράχ, Ουρουγκζάν, Κανταχάρ, Φαριάμπ, Νανγκαρχάρ και Μπαντακχσάν.

Sputnik: Οι τελευταίες στατιστικές για την παραγωγή ναρκωτικών στο Αφγανιστάν το 2017 έχει ως εξής: Στα νότια της χώρας 60%, στα δυτικά — 17%, βόρεια — 13%, ανατολικά — 7%, βορειοανατολικά — 3% και κεντρικό Αφγανιστάν — 0.4 %. Περίπου 10 επαρχίες που ήταν απαλλαγμένες από την καλλιέργεια, το 2017 βρέθηκαν να έχουν μέσα στην παραγωγή και το εμπόριο.

Χανίφ Ντανεσχιάρ: Θα προσθέσω σε αυτά τα στοιχεία ότι το 2016 το Υπουργείο διεξήγαγε έρευνα σε συνεργασία με το αμερικανικό γραφείο για τα ναρκωτικά διεθνώς και της επιβολής του νόμου (INL) από την οποία προέκυψαν ότι στο Αφγανιστάν υπάρχουν περίπου 2,9 με 3,6 εκατομμύρια χρήστες. Στην πρώτη κατηγορία ήταν 1,2 με 1,4 εκατ. άνθρωποι που αναγνωρίστηκαν ως χρήστες με ανάγκη βοήθειας.

Στη δεύτερη κατηγορία ήταν οι περιστασιακοί χρήστες και οι οικογένειες και φίλοι, ενώ στην τρίτη κατηγορία εκείνοι για τους οποίους θεωρήθηκε ότι δεν υπήρχε σωτηρία. Το Αφγανιστάν δύναται να βοηθήσει μόλις 40.000 εθισμένους χρήστες ανά έτος.

Σύμφωνα με το γραφείο του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά και το έγκλημα (UNODC), το 2017 ο συνολικός όγκος παραγόμενων ναρκωτικών σε Αφγανιστάν και Κολομβία αυξήθηκε δραματικά σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ