Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

«Γονιδιακά Επεξεργασμένα» vs “Γενετικά Τροποποιημένα" - Ποια είναι η διαφορά;

Μετάφραση: Απολλόδωρος

30 Αυγούστου, 2024 | Kit Knightly | Διαβάστε το εδώ


Το έχετε ακούσει; Οι γονιδιακά επεξεργασμένες (Gene-edited) καλλιέργειες και τα ζώα είναι εδώ για να λύσουν όλα μας τα προβλήματα!

Ναι, τα πάντα, από τις πανδημίες μέχρι την κρίση του κόστους ζωής και την κλιματική αλλαγή, πρόκειται να γίνουν πολύ καλύτερα.

Δεν είναι ανακούφιση αυτό;

Πριν από πέντε ημέρες, η εφημερίδα WaPo ανέφερε ότι οι «επεξεργαστές γονιδίων» :

“ εργάζονται για τη γενετική τροποποίηση του μικροβιώματος των αγελάδων - και στην πορεία να εξαλείψουν τις εκπομπές μεθανίου.

Τρεις εβδομάδες νωρίτερα, το ίδιο μέσο ανέφερε για γονιδιακά επεξεργασμένα δέντρα για την παραγωγή χαρτιού.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούμε να περιμένουμε το πρώτο γονιδιακά επεξεργασμένο σιτάρι να συγκομιστεί φέτος. Στις ΗΠΑ, τα γονιδιακά επεξεργασμένα φύλλα σαλάτας δεν απέχουν πολύ.

Η Ιαπωνία έχει εγκρίνει εδώ και χρόνια «σούπερ-ντομάτες» που μπορούν να «μειώσουν την αρτηριακή σας πίεση».

Γενετικά επεξεργασμένες πατάτες δημιουργούνται στη Νότια Αμερική. Σιτάρι στην Αίγυπτο. Βαμβάκι και αραβόσιτος στην Αιθιοπία.

Πίσω στο 2022, ανέφερα ότι τα γονιδιακά επεξεργασμένα τρόφιμα πωλούνται ήδη στο κοινό ως «φθηνότερα», «πιο θρεπτικά» και «αποτρέποντας μελλοντικές πανδημίες».

Πριν από δύο εβδομάδες, οι Japan Times δήλωσαν:

«Ήρθε η ώρα να αγκαλιάσουμε μια νέα εποχή γονιδιακά επεξεργασμένων τροφίμων

Τώρα, σε περίπτωση που ανησυχείτε, επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι μιλάνε για γονιδιακά επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία είναι υπέροχα, ΟΧΙ για Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ), που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι κάτι κακό.

Αλλά ποια είναι η πραγματική διαφορά;

Μερικές φορές είναι δύσκολο να το καταλάβεις, όχι μόνο επειδή τα ΜΜΕ εξακολουθούν να τείνουν να χρησιμοποιούν τους όρους εναλλακτικά (για παράδειγμα, το παραπάνω άρθρο των Japan Times χρησιμοποιεί τον όρο «γονιδιακά επεξεργασμένα» στον τίτλο, αλλά τον όρο «ΓΤΟ» στον υπότιτλο).

Ας ελέγξουμε το εύχρηστο ενημερωτικό δελτίο της βρετανικής κυβέρνησης DEFRA από το 2021 για κάποιες διευκρινίσεις [η έμφαση προστέθηκε]:

“Η επεξεργασία γονιδίων δεν πρέπει να συγχέεται με τη γενετική τροποποίηση (γνωστή ως ΓΤ). Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί είναι εκείνοι στους οποίους έχει εισαχθεί DNA από διαφορετικό είδος σε άλλο. Οι οργανισμοί με γονιδιακή επεξεργασία γενικά δεν περιέχουν DNA από διαφορετικά είδη, περιέχουν αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν πιο αργά με τη χρήση παραδοσιακών μεθόδων αναπαραγωγής.

...Εντοπίσατε τη σούπερ ειδική λέξη παραθυράκι;

Ας κάνουμε ζουμ για μια πιο προσεκτική ματιά.

“ Οι γονιδιακά επεξεργασμένοι οργανισμοί ΓΕΝΙΚΑ δεν περιέχουν DNA από διαφορετικά είδη

Χμμμ. Τι περίεργο σημείο για να εισαχθεί η λέξη «γενικά». Ένας κυνικός θα μπορούσε να πει ότι η παρουσία της καθιστά ολόκληρη την πρόταση χωρίς νόημα.

Δεν πειράζει, απλά να είστε σίγουροι ότι σίγουρα υπάρχει διαφορά, ακόμη και αν αυτή η διαφορά τυχαίνει να είναι σε μεγάλο βαθμό ρυθμιστική.

Και πάλι, από το ενημερωτικό δελτίο της DEFRA:

“Προς το παρόν, μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2018, η γονιδιακή επεξεργασία ρυθμίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως η γενετική τροποποίηση. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου διεξάγει διαβουλεύσεις για την αλλαγή αυτών των κανόνων στην Αγγλία, επιτρέποντας την έρευνα γονιδιακής επεξεργασίας να χρησιμοποιείται για την παραγωγή ωφέλιμων καλλιεργειών και ζώων

Α, ενδιαφέρον.....

Θα σας εξέπληττε αν μαθαίνατε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει πλέον αλλάξει αυτούς τους κανόνες, μέσω του νόμου Genetic Technology (Precision Breeding) Act 2023.

Από τώρα και στο εξής ο προηγούμενος κανονισμός για τους ΓΤ οργανισμούς δεν ισχύει πλέον για τους «(γονιδιακά επεξεργασμένους)» οργανισμούς.

Ο ίδιος ο νόμος αποφεύγει τον όρο « Γονιδιακά Επεξεργασμένος» υπέρ του όρου « Αναπαραγωγής Ακριβείας» (πιθανώς επειδή ακούγεται πιο φυσικό) και ορίζει έναν οργανισμό «Αναπαραγωγής Ακριβείας» ως εξής:

(2) Για τους σκοπούς του παρόντος νόμου, ένας οργανισμός [ζώο ή φυτό] είναι «αναπαραχθείς ακριβείας» εάν-

(α) οποιοδήποτε χαρακτηριστικό του γονιδιώματός του προκύπτει από την εφαρμογή της σύγχρονης βιοτεχνολογίας,

(β) κάθε χαρακτηριστικό του γονιδιώματός του που προκύπτει από την εφαρμογή της σύγχρονης βιοτεχνολογίας είναι σταθερό,

(γ) κάθε χαρακτηριστικό του γονιδιώματός του που προκύπτει από την εφαρμογή της σύγχρονης βιοτεχνολογίας θα μπορούσε να έχει προκύψει από παραδοσιακές διαδικασίες, είτε σε συνδυασμό με τεχνικές επιλογής, είτε όχι, από μόνες τους, και

(δ) το γονιδίωμά του δεν περιέχει κανένα χαρακτηριστικό που προκύπτει από την εφαρμογή οποιασδήποτε τεχνικής τεχνητής τροποποίησης εκτός από τη σύγχρονη βιοτεχνολογία.

...το οποίο εξακολουθεί να φαίνεται αρκετά ασαφές.

Βεβαίως, υπάρχει η δυνατότητα η διαφορά μεταξύ «γονιδιακής επεξεργασίας» (ΓΕ- GE) και «γενετικά τροποποιημένου» (ΓΤ -GM) να γίνει σε μεγάλο βαθμό σημασιολογική.

Σημείωσα στο προηγούμενο άρθρο μου ότι η εκστρατεία δημοσίων σχέσεων υπέρ της επεξεργασίας γονιδίων ήταν παγκόσμια. Και η πίεση του Ηνωμένου Βασιλείου για την απορύθμιση αντικατοπτρίζεται επίσης παγκοσμίως - κάτι που είναι πάντα αξιοσημείωτο από μόνο του.

Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισε υπέρ της «χαλάρωσης της ρύθμισης των γονιδιακά επεξεργασμένων καλλιεργειών».

Πριν από τρεις εβδομάδες, το Genetic Literacy Project που εδρεύει στις ΗΠΑ είχε τίτλο: «Με την ελπίδα να μειωθεί η χρήση φυτοφαρμάκων, η Ελβετία βρίσκεται πιο κοντά στη νομιμοποίηση της γονιδιακής επεξεργασίας καλλιεργειών»

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, αναφέρθηκε ότι η «Food Standards Australia New Zealand» (FSANZ) θα χρησιμοποιούσε έναν «νέο ορισμό» των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών που θα απέκλειε τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες.

Όλη αυτή η συζήτηση για απορύθμιση και «νέους ορισμούς» θα πρέπει να κάνει όλους να σηκώσουν τα φρύδια τους. Είναι σαφές ότι υπάρχει η δυνατότητα για τη μητέρα όλων των παραθύρων.

Τα νέα δεν είναι καλύτερα από την άλλη πλευρά του Νέου Σιδηρού Παραπετάσματος.

Η Ρωσία ήταν ανέκαθεν το έθνος που τάχθηκε πιο έντονα κατά των ΓΤΟ, απαγορεύοντας την εισαγωγή, την καλλιέργεια και τη διανομή τους στο ρωσικό έδαφος. Αυτό αποτέλεσε πηγή μεγάλης ελπίδας για όσους επενδύουν στην ιδέα ότι η Ρωσία, και τα έθνη BRICS γενικότερα, στέκονται απέναντι στην αρχόμενη δυστοπία που εκτυλίσσεται στη Δύση.

Δυστυχώς, όμως, η Ρωσία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια ρούβλια στην «επεξεργασία γονιδίων» από το 2019.

Η Κίνα ακολουθεί τον ίδιο δρόμο. Τον Μάιο του 2023 αναφέρθηκε ότι:

“Μετά από δεκαετίες απαγορεύσεων, η Κίνα αρχίζει να φυτεύει καλλιέργειες με γονιδιακή επεξεργασία

Ακριβώς ένα χρόνο αργότερα, η Κίνα ενέκρινε επίσημα γενετικά επεξεργασμένο σιτάρι για ανθρώπινη κατανάλωση.

Έτσι, φαίνεται ότι οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες είναι στο μενού, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τον πολυαναμενόμενο Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι κυβερνήσεις και οι μεγάλες αγροτικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο χαιρετίζουν την άνοδο της ολοκαίνουργιας, εντελώς λαμπρής τεχνολογίας «γονιδιακής επεξεργασίας», αφήνοντας τους κανονισμούς για την ηλίθια παλιομοδίτικη «γενετική τροποποίηση» να φυλάνε άδειο δωμάτιο.

Αυτός είναι απλώς ο τρόπος του κόσμου στη μετά-Covid, μετά-αλήθεια εποχή - όπου οι εξουσιαστές αναδιαμορφώνουν, επαναπροσδιορίζουν και επανερμηνεύουν τις λέξεις όπως κρίνουν απαραίτητο. Τα γεγονότα είναι προσωρινά. Η πραγματικότητα είναι εύπλαστη. Επεξεργαστείτε τη Wikipedia και έχετε αλλάξει την ιστορία, και αν ποτέ χρειαστεί, μπορείτε απλά να την αλλάξετε ξανά.

Μέχρι στιγμής συζητήσαμε τις υποτιθέμενες διαφορές μεταξύ των όρων «γονιδιακή επεξεργασία» και «γενετικά τροποποιημένο», ίσως θα έπρεπε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να συζητήσουμε κάποιες ομοιότητες.

Για παράδειγμα, τόσο οι γονιδιακά επεξεργασμένοι (GE) όσο και οι γενετικά τροποποιημένοι (GMO) σπόροι και καλλιέργειες μπορούν να κατοχυρωθούν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, παραχωρώντας τεράστια ποσά εξουσίας σε μερικούς διεθνείς γίγαντες βιοτεχνολογίας, ώστε να ασκούν επιρροή στην προμήθεια σπόρων, και συνεπώς στην προμήθεια τροφίμων.

Όπως αναφέρει το Politico:

«Ο πόλεμος των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας διαφαίνεται πάνω από τις μελλοντικές υπερκαλλιέργειες της Ευρώπης - Οι νέοι κανόνες για τους γονιδιακά επεξεργασμένους σπόρους θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για μισή ντουζίνα μεγάλους προμηθευτές να ενισχύσουν την κυριαρχία τους στην αγορά.

Ομοίως, οι γονιδιακά επεξεργασμένες καλλιέργειες θα μπορούσαν να υπόκεινται σε τεχνολογίες περιορισμού της γενετικής χρήσης (GURTs) ή σε «σπόρους τερματισμού», πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να αναπαραχθούν με φυσικό τρόπο. Αυτό, όπως υποστηρίζεται, είναι απαραίτητο για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και την αποτροπή της διασταύρωσης με άγρια ή μη γενετικά τροποποιημένα είδη.

Ίσως αυτό το επιχείρημα να έχει κάποια βάση, αλλά ο πραγματικός αντίκτυπος των στείρων καλλιεργειών θα ήταν οι αγρότες να εξαρτώνται πλήρως από τους ίδιους γίγαντες βιοτεχνολογίας για σπόρους σε κάθε περίοδο φύτευσης.

Έτσι, ας επιστρέψουμε στην αρχική μας ερώτηση: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του «γενετικά τροποποιημένου» και του «γονιδιακά επεξεργασμένου»;

Η απάντηση είναι ενδεχομένως αρκετά απλή.

Οι «γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί» είναι μια σχετικά νέα και σε μεγάλο βαθμό πειραματική τεχνολογία με τη δύναμη να παραδώσει τον έλεγχο της προσφοράς τροφίμων σε μια χούφτα εταιρείες βιοτεχνολογίας και η οποία υπόκειται σε εκτεταμένη νομική ρύθμιση.

Τα «γονιδιακά επεξεργασμένα τρόφιμα» είναι μια σχετικά νέα και σε μεγάλο βαθμό πειραματική τεχνολογία με τη δύναμη να παραδώσει τον έλεγχο της προσφοράς τροφίμων σε μια χούφτα εταιρείες βιοτεχνολογίας... και η οποία ΔΕΝ υπόκειται σε εκτεταμένη νομική ρύθμιση.

πηγή    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό.