Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Συμβουλές για τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον: Να Δημιουργηθεί Ένα Παγκόσμιο Όργανο Διακυβέρνησης Για Τον Έλεγχο Όλων Των Συστημάτων Υποστήριξης Της Ζωής Στον Πλανήτη

Κανένα έθνος δεν θα έχει το κυριαρχικό δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους δικούς του πόρους, επειδή αυτό μπορεί να έχει συνέπειες για το πλανητικό σύνολο.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ

Μετάφραση: Απολλόδωρος

11 Ιουλίου 2024 | Jacob Nordangård | Διαβάστε το εδώ


Πρόσφατα έλαβα γνώση μιας πολιτικής αναφοράς με συστάσεις για τη Σύνοδο Κορυφής του Μέλλοντος του 2024, η οποία εκθέτει με απλά λόγια τι μας επιφυλάσσουν οι «Επικυρίαρχοι» μας. Μοιάζει με πλοκή από ταινία Bond. Προκειμένου να αποφευχθούν «μη αναστρέψιμα σημεία καμπής», συνιστάται όλα τα συστήματα που υποστηρίζουν τη ζωή - «η ατμόσφαιρα (αέρας), η υδρόσφαιρα (νερό), η βιόσφαιρα (ζωή), η λιθόσφαιρα (γη) και η κρυόσφαιρα (πάγος)» - να διοικούνται συλλογικά από ένα «παγκόσμιο όργανο διακυβέρνησης» . Αυτό σημαίνει τον απόλυτο έλεγχο του γήινου συστήματος (Πλανητικά Κοινά) και την εγκαθίδρυση μιας παγκόσμιας κυβέρνησης.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο πολιτικής:

Η διακυβέρνηση των πλανητικών κοινών θα απαιτούσε μια στροφή από τις σημερινές εθνικιστικές, απομονωμένες προσεγγίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας το βασικό γεγονός ότι ο πλανήτης μας αποτελείται από διασυνδεδεμένα, αλληλοεξαρτώμενα συστήματα. Αντί για ένα κατακερματισμένο, βασισμένο σε συνθήκες σύστημα, η προσέγγιση των πλανητικών κοινών προτείνει μια «φωλιασμένη» δομή διακυβέρνησης που θα περιλαμβάνει πολλαπλά επίπεδα κανονισμών που θα θεσπίζουν εξαιρετικά προσαρμοσμένες τοπικές αντιδράσεις, οι οποίες θα εποπτεύονται από ένα παγκόσμιο όργανο διακυβέρνησης.

Σημαίνει επίσης ότι κανένα έθνος δεν θα έχει το κυριαρχικό δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους δικούς του πόρους, επειδή αυτό μπορεί να έχει συνέπειες για το πλανητικό σύνολο.

Το σημερινό σύστημα βασίζεται στο κυριαρχικό δικαίωμα των εθνών-κρατών να εκμεταλλεύονται τους πόρους εντός των εθνικών τους συνόρων χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις παγκόσμιες συνέπειες. Η έννοια της παγκόσμιας διαχείρισης των πλανητικών κοινών πόρων ως περιβαλλοντικών πόρων από τους οποίους εξαρτόμαστε όλοι, θα ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με αυτή τη βασική αντίληψη του διεθνούς δικαίου και θα αντιμετώπιζε σθεναρή αντίσταση, μεταξύ άλλων από τις αναπτυσσόμενες χώρες που θα μπορούσαν να θεωρήσουν ότι ένα τέτοιο βήμα θα έθιγε την ικανότητά τους να αναπτύσσονται γρήγορα. Ωστόσο, η επιστήμη είναι όλο και πιο σαφής και αδιαμφισβήτητη: χωρίς μια σημαντική αλλαγή στα πλαίσια διακυβέρνησης, ο πλανήτης μας θα γίνεται όλο και πιο ασταθής, απρόβλεπτος και μη βιώσιμος. Τα πλανητικά κοινά μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος διαχείρισης της συστημικής αλλαγής στην Ανθρωπόκαινο.

Επομένως, η διαχείρισή μας πρέπει να γίνεται από ψηλά.

Και ποιος βρίσκεται πίσω από τις συστάσεις για τη Σύνοδο Κορυφής του Μέλλοντος του 2024;

Το ενημερωτικό δελτίο πολιτικής, «Προς μια προσέγγιση των πλανητικών κοινών για την περιβαλλοντική διακυβέρνηση», εκδίδεται από το Ίδρυμα Παγκόσμιες Προκλήσεις, το Κέντρο Πολιτικής Έρευνας του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών και το Ινστιτούτο Potsdam για την Έρευνα των Επιπτώσεων του Κλίματος (PIK).

Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιοι φορείς που καθόρισαν το πρόβλημα μας προσφέρουν τη λύση. Όπως δήλωσε το 2015 ο καθηγητής Johan Rockström, διευθυντής του PIK και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Global Challenges Foundation:

Δεν βλέπω άλλον τρόπο από το να παραδώσουν 200 έθνη μέρος της κυριαρχίας τους στη λήψη αποφάσεων σε μια παγκόσμια θεσμική διοίκηση. Πρέπει να εργαστούμε με τους θεσμούς που έχουμε, και υπάρχει μόνο ένας θεσμός που είναι παγκόσμιος, ο ΟΗΕ.

Το Σουηδικό Ίδρυμα Παγκόσμιων Προκλήσεων έχει, όπως έχω γράψει σε προηγούμενο άρθρο μου, μεγάλη επιρροή στην ημερήσια διάταξη του ΟΗΕ (με οικονομική υποστήριξη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Αποτελεσματική Πολυμέρεια και του Εκτελεστικού Γραφείου του Γενικού Γραμματέα).

Έχουν επίσης κάποιες προβληματικές μαλθουσιανές και φουτουριστικές πεποιθήσεις (όπως έχω αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο).


Διαβάστε περισσότερα για την παγκόσμια ατζέντα στα βιβλία μου Rockefeller: Controlling the Game, The Global Coup d'Ètat και στο επερχόμενο βιβλίο μου The Digital World Brain.

πηγή    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό.