Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Ο πυρετός του πετρελαίου. Πώς η ΗΠΑ κλέβουν τον μαύρο χρυσό της Συρίας

© AFP 2019 / Delil Souleiman
Στρατός των ΗΠΑ στην Συρία.

Μόσχα , 4 Νοεμβρίου - RIA Novosti, Andrei Kots.
Τριάντα εκατομμύρια δολάρια το μήνα - τόσα, σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, οι Η.Π.Α. κερδίζουν από την παραγωγή πετρελαίου στη Συρία. Τα καθεστώτα εφοδιασμού έχουν καθιερωθεί από καιρό, τα μεγαλύτερα πεδία φυλάσσονται από στρατιώτες ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών και από κουρδικούς οπλισμένους σχηματισμούς που ελέγχονται από το Πεντάγωνο. Το RIA Novosti αναφέρει πώς οι Αμερικανοί επωφελούνται από το μαύρο χρυσό κάποιου άλλου.

Μαύρο λαθρεμπόριο

Πριν από τον πόλεμο, η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου κατείχε το 20% περίπου του συνολικού προϋπολογισμού της Συρίας. Η χώρα ανταποκρινόταν πλήρως στη δική της ζήτηση για υδρογονάνθρακες, ακόμη και για εξαγωγές. Το 2009, η παραγωγή ήταν 400.000 βαρέλια ημερησίως. Το 2013, ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 59 χιλιάδες βαρέλια, και το 2014 σε 33 χιλιάδες βαρέλια. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών οι τρομοκράτες του ISIS * έλαβαν τον έλεγχο της μεγαλύτερης επαρχίας Deir-ez-Zor, της μεγαλύτερης πετρελαϊκής περιοχής της Συρίας, όπου συγκεντρώνονται τα τρία τέταρτα των εθνικών αποθεμάτων μαύρου χρυσού. Οι Ισλαμιστές κατέλαβαν το al-Omr, al-Tanak, Dafra, al-Ward και άλλους τομείς. Το ψευδο-Χαλιφάτο ξεκίνησε ένα έντονο εμπόριο πετρελαίου στη μαύρη αγορά. Ο συνολικός όγκος παραγωγής εκτιμήθηκε σε 350 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως. Το ISIS* πωλούσε πετρέλαιο, κερδίζοντας μεταξύ $ 25 και $ 60 το βαρέλι. Πολλοί εμπειρογνώμονες ονόμασαν την Τουρκία ως τον κύριο τόπο πώλησης, όπου οι υδρογονάνθρακες πωλήθηκαν μέσω μεσαζόντων.

Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο του 2015, ο Σεργκέι Rudskoy, επικεφαλής της κύριας επιχειρησιακής διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε μια ενημέρωση ονόμασε τρεις κύριες οδούς μεταφοράς πετρελαίου στην Τουρκία από περιοχές της Συρίας και του Ιράκ που ελέγχονταν από τις συμμορίες του ISIS*. Η δυτική διαδρομή κατευθυνόταν τα Τουρκικά λιμάνια της μεσογειακής ακτής, η βόρεια διαδρομή - στο διυλιστήριο Batman, η ανατολική διαδρομή - σε μια μεγάλη βάση μεταφόρτωσης στο χωριό Jizra. Ως απόδειξη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απέδειξε με την απεικόνιση από αεροσκάφη και από δορυφόρους, τα οποία έδειχναν σαφώς τις στήλες φορτηγών μεταφοράς πετρελαίου , που πήγαιναν στα Τουρκικά σύνορα.

© Φωτογραφία: Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Ομαδική επίθεση βομβαρδιστικών Tu-22M3 που έπληξε θέσεις του ISIS* στην Συρία. 26 Νοεμβρίου 2017

Οι Ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις της Ρωσίας (VKS) προσπάθησαν συστηματικά να στερήσουν από τον ISIS * αυτής της πηγής εισοδήματος. Μόνο κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας των αεροπορικών επιχειρήσεων , τα αεροσκάφη χτύπησαν 32 συγκροτήματα διύλισης πετρελαίου , 11 διυλιστήρια πετρελαίου και 23 αντλιοστάσια πετρελαίου. Συνολικά καταστράφηκαν 1.080 φορτηγά μεταφοράς υγρών καυσίμων που μετέφεραν υδρογονάνθρακες. Τα ρωσικά στρατεύματα κατάφεραν να μειώσουν τον παράνομο κύκλο πετρελαίου κατά το ήμισυ μάλλον γρήγορα. Το εισόδημα των μαχητών μειώθηκε από τρία σε ενάμισι εκατομμύριο δολάρια την ημέρα.

Ιδιωτική επιχείρηση

Δεδομένου ότι η περιοχή της Συρίας απελευθερώθηκε από τους τρομοκράτες του ISIS, τα περισσότερα από τα χωράφια ανατολικά του Ευφράτη ήρθαν  υπό τον έλεγχο των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» και των επιμελητών τους από τις ΗΠΑ, οι Κούρδοι πήραν την κατοχή ενός πεδίου κοντά στην πόλη Al-Hasaka Σύμφωνα με ορισμένες εκθέσεις ξεκίνησαν ανεξάρτητα να παράγουν και να επεξεργάζονται πετρέλαιο σε αυτά τα εδάφη και τα τελικά προϊόντα να πωλούνται στην τοπική αγορά Τα μεγαλύτερα χωράφια της Al- Ο Omr και ο Konoko παραμένουν υπό την προστασία των ΗΠΑ και του SDF.

Σύμφωνα με τον επίσημο εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, τον Στρατηγό  Igor Konashenkov, οι Αμερικανοί έχουν παραδώσει στη Συρία εξοπλισμό για την παραγωγή πετρελαίου, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις τους. Οι Συριακοί υδρογονάνθρακες μεταφέρονται στους λογαριασμούς αμερικανικών ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών και ειδικών υπηρεσιών. Η σύμβαση για την εξαγωγή πετρελαίου υλοποιείται από την ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ εταιρία Sadkab est το οποίο αποκαλύφθηκε υπό την αποκαλούμενη Αυτόνομη Διοίκηση της Ανατολικής Συρίας, "δήλωσε ο Κονασένκοφ στην ενημέρωση. - Και τα έσοδα από το λαθρεμπόριο Συριακού πετρελαίου μέσω των μεσιτικών εταιρειών που αλληλεπιδρούν με αυτό πηγαίνουν στους αριθμημένους λογαριασμούς των Αμερικανικών ιδιωτικών στρατιωτικών υπηρεσιών (PMC) και των υπηρεσιών πληροφοριών των Η.Π.Α.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας τόνισε ότι οι Αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες κερδίζουν πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια το μήνα σε αυτή την «ιδιωτική επιχείρηση». Για μια τέτοια επιχείρησης συνεχή και απαλλαγμένη από τον έλεγχο και τους φόρους του αμερικανικού κράτους, οι ηγέτες του Πενταγώνου και του Langley θα είναι έτοιμοι να προστατεύσουν και να υπερασπιστούν τις πετρελαιοπηγές στη Συρία από τα παραμυθένια "κρυμμένα κύτταρα του ISIS" "επ 'αόριστον", ανέφερε ο Konashenkov.

© Photo: Russian Ministry of Defense 26 Οκτωβρίου 2019

Το Υπουργείο Άμυνας έχει υποστηρίξει αυτά τα λόγια και έχει δημοσιεύσει δεδομένα σχετικά με τα δορυφορικά δεδομένα, όπου η εικόνα του σημείου συγκέντρωσης λαδιού στο Daman 42 χιλιόμετρα ανατολικά της επαρχίας Deir-ez-Zor στις 23 Αυγούστου δείχνει 90 οχήματα, μεταξύ των οποίων 23 μεταφοράς υγρών καυσίμων. Η εικόνα της 5ης Σεπτεμβρίου έδειξε 25 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των 22 φορτηγών μεταφοράς καυσίμων , στην επαρχία Hasaka και τρεις ημέρες αργότερα βρέθηκαν 36 στην επαρχία Der Ez-Zor, εκ των οποίων τα 32 ήταν φορτηγά μεταφοράς καυσίμων.Συνολικά 41 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 34 φορτηγών μεταφοράς καυσίμων, παρατηρήθηκαν στη περιοχή Meidin την ίδια ημέρα.

Στρατηγική περιοχή

"Οι ΗΠΑ δεν κρύβουν τους στόχους ελέγχου των πετρελαϊκών πεδίων της Συρίας και, προφανώς, θα είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τις προθέσεις τους με οποιονδήποτε τρόπο" - σχολίασε την κατάσταση ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας Σεργκέι Ζελεζνιάκ - Το γεγονός αυτό δεν προκαλεί μόνο ανησυχία για την κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, αλλά έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο στην κατάσταση στη Συρία συνολικά. Η Ουάσιγκτον, η οποία έχει επανειλημμένα υποσχεθεί να αποσύρει στρατεύματα από το έδαφος της Συριακής Δημοκρατίας, προφανώς σκοπεύει να διατηρήσει την επιρροή της στην περιοχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »