Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

ΗΠΑ, SDF και YPG στοχεύουν στην δημιουργία ψευδοκράτους σε τμήμα της Συρίας

Η Δαμασκός, η Μόσχα, η Άγκυρα και άλλοι, έχουν επανειλημμένα ασκήσει κριτική στις ΗΠΑ για τις προσπάθειές τους να συνεχίζουν να κρατούν τις πλούσιες σε πετρέλαιο περιοχές της Συρίας, λέγοντας ότι τέτοιες ενέργειες αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να διαχωρίσουν παράνομα κάποιες περιοχές στην ανατολική όχθη του Ευφράτη και να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό, παράνομο ψευδο-κράτος εκεί, είπε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβροφ, στην ομιλία του στο Paris Peace Forum.


"Στην ανατολική όχθη του Ευφράτη κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να δημιουργήσουν τη δομή για ένα ψευδο-κράτος και ζητούν μεγάλες επενδύσεις από τις χώρες του Κόλπου, για να δημιουργηθεί μια τοπική διοίκηση, βασισμένη στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων και άλλους, με φανερή πρόθεση να αποσχίσουν αυτό το τμήμα από την συριακή επικράτεια και να ελέγχουν τις πςτρελαιοπηγές που βρίσκονται εκεί", είπε ο Λαβρόφ.

Επίσης, ο Λαβρόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι

εμποδίζουν τους συμμάχους τους να επενδύσουν για την ανοικοδόμηση της Συρίας.

"Μιλώντας για την ανοικοδόμηση της Συρίας, εμείς, μαζί με τη συριακή κυβέρνηση, υποστηρίζουμε να προσκληθούν όλοι να συμμετάσχουν, δημιουργώντας τις συνθήκες για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και την επιστροφή των προσφύγων, έτσι ώστε η χώρα να επιστρέψει στην κανονική της ζωή. Οι ΗΠΑ κατηγορηματικά αρνούνται αυτήν την ανάγκη, και απαγορεύουν τους συμμάχους τους -το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, χώρες της περιοχής- να επενδύσουν σε οποιοδήποτε τέτοιο πρόγραμμα στις περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση", είπε ο Υπουργός.

Πέρυσι, οι συριακές αρχές είχαν υπολογίσει ότι χρειάζονται επενδύσεις ύψους 200 με 400 δις δολάρια, για να ξαναχτιστεί η Συρία μετά το τέλος της σύγκρουσης. Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους αρνούνται να δεσμευτούν για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών ανοικοδόμησης, παρότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλες κοινωνικές εντάσεις, εξαιτίας του κύματος προσφύγων από τη Συρία στην Ευρώπη.


Το κουρδικό ζήτημα


Ο Λαβρόφ κάλεσε τους Κούρδους να πάρουν μέρος στον πολιτικό διάλογο σχετικά με την κατάσταση στη χώρα, αλλά ζήτησε από τους εκπροσώπους των Κούρδων να είναι συνεπείς στις θέσεις τους.

"Αν από την αρχή της σύγκρουσης, αποφάσισαν ότι μπορούν να λειτουργήσουν με την υποστήριξη των ΗΠΑ, όταν ανακοίνωσαν τη δημιουργία της Ομοσπονδίας της Ροζάβα, και ότι οι ΗΠΑ θα τους παρέχουν υποστήριξη στις κινήσεις τους για απόσχιση, αυτό ήταν δική τους υπόθεση", είπε ο διπλωμάτης. "Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε σ' αυτούς, αλλά και στη συριακή κυβέρνηση, ότι είναι σημαντικό να αρχίσει ένας διάλογος ανάμεσα στη Δαμασκό και τους Κούρδους. Οι Κούρδοι τότε δεν έδειξαν ενδιαφέρον. Είχαν πειστεί ότι οι ΗΠΑ θα τους υποστηρίζουν για πάντα", πρόσθεσε.

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι παρόλο που οι Κουρδικές αρχές όντως ζήτησαν από τη Μόσχα να βοηθήσει για την έναρξη διαλόγου με τη συριακή κυβέρνηση όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την μερική αποχώρησή τους από την ανατολική Συρία τον Οκτώβριο, φαίνεται ότι έχασαν το ενδιαφέρον τους μόλις οι ΗΠΑ είπαν ότι θα παραμείνουν στη χώρα για να ελέγξουν τις πετρελαιοπηγές της.

"Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η λύση για την πρόοδο της Συρίας θα βρεθεί μόνο αν ληφθούν υπόψιν τα συμφέροντα των Κούρδων και όλων των εθνικών ομάδων της Συρίας, τόνισε ο Λαβρόφ.

Αναφορικά με τους Κούρδους της Συρίας, η κυβέρνηση της Δαμασκού έχει επανειλημμένα αντιτεθεί στην εγκαθίδρυση καθεστώτος ειδικής αυτονομίας στις κουρδικές περιοχές, μιλώντας για την πολυεθνική και πολυ-δογματική φύση της χώρας.


Τραμπ: "Μ' αρέσει το πετρέλαιο, θα κρατήσουμε το πετρέλαιο"


Κατά τις προηγούμενες εβδομάδες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει επανειλημμένα πει ότι οι ΗΠΑ θα "κρατήσουν" το πετρέλαιο της Συρίας και το Πεντάγωνο έχει ξεκαθαρίσει ότι η αποστολή του στρατού των ΗΠΑ στη Συρία πλέον θα είναι να προστατεύσουν τα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας ώστε να μην πέσουν στα χέρια είτε των τρομοκρατών, είτε της κυβέρνησης του Άσσαντ.

Οι δηλώσεις του Τραμπ προκάλεσαν ευρεία κατακραυγή, μεταξύ άλλων και από τους πολιτικούς του αντιπάλους στις ΗΠΑ, οι οποίοι τον προειδοποίησαν ότι το να παίρνεις τις φυσικές πηγές ενός άλλου κράτους παραβιάζει το διεθνές δίκαιο που απαγορεύει τη λεηλασία.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τραμπ για το πετρέλαιο της Συρίας, ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσσαντ, είπε ότι η πολιτική του Αμερικανού Προέδρου δεν είναι καινούρια, αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η CIA και άλλοι εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο και τη λεηλασία του συριακού πετρελαίου τουλάχιστον από το 2014, όπως εκτιμά. Ο Τραμπ, είπε ο Άσσαντ, "απλώς είπε την αλήθεια" για την αμερικανική πολιτική.


Πηγή: sputniknews 

Μετάφραση: Μαντάτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »