Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Σύμμαχοι: Υπό στενή παρακολούθηση του Ισραήλ ολόκληρη η Κύπρος

Ένας ιός αξίας 2 εκατ. σας παρακολουθεί


Της Κατερίνας Ηλιάδη


Οι έρευνες των αρχών του κράτους –Αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών– αναφορικά με την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν του Ταλ Ντίλιαν, πρώην πράκτορα, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο με τα πρώτα σημαντικά ευρήματα να εξετάζονται ήδη από τις αρχές. Γίνεται εις βάθος έρευνα και έχουν ήδη αρχίσει να μιλούν τα συστήματα του περιβόητου μαύρου βαν και των μηχανημάτων που συνδέονται με αυτό, και βρίσκονται στη λεγόμενη πολυκατοικία των Ισραηλινών στη Λάρνακα. Οι αρμόδιες αρχές του κράτους έχουν συστήσει ένα μεικτό κλιμάκιο από κορυφαίους τεχνικούς/προγραμματιστές ψηφιακής τεχνολογίας και συστημάτων ασφάλειας/εξοπλισμών παρακολούθησης, οι οποίοι έχουν καταφέρει να σπάσουν τους κωδικούς και να αρχίσουν να διαβάζουν τον κεντρικό σέρβερ, ο οποίος είναι τεράστιας χωρητικότητας και βρίσκεται σε δωμάτιο διαμερίσματος – γραφείου τής εν λόγω πολυκατοικίας. Το κλιμάκιο των τεχνικών/προγραμματιστών αποτελείται από άτομα των κρατικών υπηρεσιών, δύο από τον ιδιωτικό τομέα και ένα της απολύτου εμπιστοσύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος είναι έξω φρενών με αυτή την ιστορία, αφού από το μυαλό του περνά η σκέψη ότι ενδεχομένως να έχει πέσει κι ο ίδιος θύμα των «δουλειών» που έκαναν κάποιοι με το βαν.

Μιλά ο κεντρικός σέρβερ

Η πρώτη αποκωδικοποίηση του λογισμικού στον κεντρικό σέρβερ έχει αποκαλύψει τρία σημαντικά στοιχεία:


(α) Έχει εντοπισθεί ο ψηφιακός ιός/κακόβουλο λογισμικό μέσω του οποίου εισέβαλλαν (χάκαραν) στα έξυπνα κινητά των στόχων, αξίας περίπου δύο (2) εκατομμυρίων ευρώ. Ο ιός αυτός χωρίς να αφήνει ίχνη εμφυτεύεται σε κινητά ή υπολογιστές και κατεβάζει όλα τα αρχεία και τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου του.

(β) Έχουν βρεθεί πάνω από ένα εκατομμύριο αριθμοί τηλεφώνων, οι οποίοι πέρασαν από τα υπό έρευνα συστήματα και καταγράφηκαν στον σέρβερ – οι τεχνικοί χρειάζονται τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για να κοσκινίσουν αυτά τα νούμερα και να καθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τους στόχους,

(γ) Έχουν ανευρεθεί κάποιες υποθέσεις demo (5-6), δηλαδή δοκιμαστικής/πειραματικής φύσης. Σε αυτά τα demo υπάρχουν δεκάδες ώρες οπτικό υλικό το οποίο διερευνάται.

Με βάση τις μέχρι στιγμής έρευνες δεν διασταυρώνονται πληροφορίες που φέρουν το βαν να έχει εκτελέσει αποστολές εναντίον συγκεκριμένων στόχων εντός Κύπρου.

Ξεσκόνισμα του βαν

Αυτό θα διαφανεί από τον εξονυχιστικό έλεγχο των σκληρών δίσκων του βαν η οποία ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί σήμερα ή αύριο. Σημειώνεται ότι ο κεντρικός σέρβερ έχει μεταφερθεί στη Λευκωσία για περαιτέρω εξέταση, ενώ παράλληλα γίνονται εξονυχιστικές έρευνες και στο μαύρο βαν του Ισραηλινού, πρώην κατασκόπου, Ταλ Ντίλιαν. Θα ελεγχθούν/γίνει σύγκριση των σέρβερ του βαν που επικοινωνεί με τον κεντρικό σέρβερ, για να διαπιστωθεί κατά πόσο όλα τα δεδομένα που έχει συλλέξει το όχημα έχουν μεταφερθεί στον κεντρικό υπολογιστή. Επίσης, διαβάζεται το GPS του βαν και καταγράφονται οι διαδρομές του (και εάν έχει ταξιδέψει στα κατεχόμενα ή και στο εξωτερικό), ώστε να συνδυαστούν με τα υπόλοιπα ευρήματα που αναμένεται να οδηγήσουν στους (πιθανούς) στόχους, αλλά και πελάτες.

Τι εξετάζει η Αστυνομία

Παρά τις ανακοινώσεις της εταιρείας του Ισραηλινού Ταλ Ντίλιαν, WiSpear, με τις οποίες διαψεύδεται ότι γίνονταν παρακολουθήσεις (υποστηρίζεται ότι το όχημα δεν ήταν ποτέ ενεργό στην Κύπρο, παρά μόνον για δοκιμαστικούς σκοπούς αποκλειστικά σε συσκευές της εταιρείας), εντούτοις η Αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνονταν παρακολουθήσεις στόχων που έχουν να κάνουν με βιομηχανική/επιχειρηματική κατασκοπεία (εταιρείες που ασχολούνται με την ενέργεια, την τεχνολογία, αλλά και σε τράπεζες, τραστ κ.λπ.), όπως και με πολιτική κατασκοπεία. Σημειώνεται ότι επιχειρηματίες, και άλλοι, έχουν επικοινωνήσει με την ηγεσία της Αστυνομίας και έχουν αναφέρει ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν δει το μαύρο βαν να περιφέρεται στην περιοχή των εταιρειών τους. Η Αστυνομία, μέχρι στιγμής, λέει ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει οτιδήποτε.

Διασυνδέσεις

Το μεικτό κλιμάκιο των τεχνικών/προγραμματιστών, αλλά και άλλοι τεχνικοί της Αστυνομίας και κρατικών υπηρεσιών, ερευνούν προς διάφορες κατευθύνσεις. Κατ’ αρχάς, θεωρούν σχεδόν σίγουρο ότι οι εταιρείες του Ταλ Ντίλιαν και του επικεφαλής της λεγόμενης εβραϊκής κοινότητας (η Αστυνομία μιλά για μία από διάφορες εβραϊκές σέχτες) Σαχάκ Αβραάμ Άβνι, που στεγάζονται στην ίδια πολυκατοικία στη Λάρνακα, είναι συνδεδεμένες, μοιράζονται τον ίδιο κεντρικό σέρβερ και την υψηλής τεχνολογίας κεραία αλλά και εξοπλισμό, που σαρώνουν κινητά και συλλέγουν δεδομένα στην ταράτσα του εν λόγω κτηρίου – αν και εμφανίζονται να είναι εντελώς αποσυνδεδεμένες εταιρείες, με διαφορετικές διοικήσεις, συναλλαγές, δικηγόρους. Οι αρμόδιες αρχές του κράτους θεωρούν ως επικεφαλής των δραστηριοτήτων των εταιρειών της πολυκατοικίας της Λάρνακας τον Σαχάκ Αβραάμ Άβνι, και αναζητούν διασύνδεση προσώπων, εταιρειών/πολυεθνικών, συναλλαγών/πράξεων στο Ισραήλ και σε άλλες χώρες (φαίνεται ότι έχουν εντοπισθεί κάποιες δράσεις που τους τοποθετούν μέσα στο ίδιο κάδρο).

Πρόσκληση στον Ντίλιαν

Σύμφωνα με πηγή που μίλησε στον «Π», η Αστυνομία έχει καλέσει τον Ταλ Ντίλιαν –ο οποίος φέρεται να είναι στο Παρίσι, σε έκθεση που έχει να κάνει με εξοπλισμούς υψηλής τεχνολογίας για ασφάλεια/παρακολουθήσεις– να επιστρέψει στην Κύπρο για εξηγήσεις και κατάθεση. Χθες, ο «Π» δημοσίευσε έγγραφο το οποίο έστειλε ο Ταλ Ντίλιαν στο Τμήμα Τελωνείων, στις 4 Οκτωβρίου 2018, σύμφωνα με το οποίο το βαν είναι όχημα παρακολούθησης μετεωρολογικών φαινομένων με υπολογιστές και άλλα σχετικά μηχανήματα. Στο ρεπορτάζ του δικτύου «Forbes» –το βίντεο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από τον περασμένο Αύγουστο– ο ίδιος ο πρώην πράκτορας, διαφημίζοντας τις υπηρεσίες που προσφέρει το μαύρο βαν, είχε δηλώσει ότι «κάποιος ξέρει ακριβώς πού είστε όλη την ώρα γιατί η καθεμία από τις συσκευές μας είναι εδώ και τα παρακολουθούν όλα. Θα τους βρούμε, θα τους αναχαιτίσουμε και θα τους μολύνουμε». Είναι περισσότερο από υποκριτικό, συνέχισε, να λες ότι είναι πολύ κακό να χρησιμοποιείς trojans (δούρειους ίππους). « Όχι δεν είναι κακό. Όπως δεν είναι κακό να παρεμβαίνεις στο Wi-Fi, στο GSM. Κανένας από αυτούς που λένε ότι είναι πολύ κακό και απαράδεκτο, δεν θα ήθελε να ζει στη γειτονιά του χωρίς όλα αυτά τα συστήματα γύρω του, να τον προστατεύουν από το έγκλημα ή τα ναρκωτικά ή τους τρομοκράτες» είχε σημειώσει, διερωτώμενος κατά πόσον μια συγκεκριμένη χώρα, σε μια συγκεκριμένη π


«Κάποιος ξέρει ακριβώς πού είστε όλη την ώρα γιατί η καθεμία από τις συσκευές μας είναι εδώ και τα παρακολουθούν όλα. Θα τους βρούμε, θα τους αναχαιτίσουμε και θα τους μολύνουμε»

Εντάλματα σύλληψης

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Π», η Αστυνομία είναι πολύ κοντά στο να ζητήσει έκδοση ενταλμάτων σύλληψης ατόμων που σχετίζονται με τις διερευνώμενες υποθέσεις και σε περίπτωση που εμπλεκόμενο άτομο ή άτομα βρίσκονται στο εξωτερικό, θα ζητήσει την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Η Αστυνομία αναζητεί δούρειο ίππο –διερευνά διακριτικά για την ώρα– μέσα σε νευραλγικό υπουργείο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, η Αστυνομία, η οποία εξακολουθεί να θεωρεί πάρα πολύ σοβαρή την υπόθεση του βαν, έχει εύλογες υποψίες –και διερευνά το ενδεχόμενο– ότι τις υπηρεσίες που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει το μαύρο όχημα χρησιμοποιούσαν ιδιωτικές εταιρείες.

Τυφλή σάρωση

Οι τεχνικοί/ερευνητές της Αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών του κράτους ερευνούν και το κατά πόσον ο εξοπλισμός της πολυκατοικίας σάρωνε τα δεδομένα κεραίας κινητής τηλεφωνίας που βρίσκεται σε απόσταση 80-100 μέτρων από την πολυκατοικία των Ισραηλινών στη Λάρνακα (τυφλή σάρωση και με λέξεις-κλειδιά κοσκίνισμα των δεδομένων που αφορούσαν στόχους και ετοιμασία σχετικών αρχείων/files). Την τεχνολογία αυτή ως γνωστή χρησιμοποιεί και το βρετανικό κατασκοπευτικό σύστημα «Έχελον» το οποίο δρα και στην Κύπρο. Επιπλέον, διερευνούν εάν υπήρχαν κινητές κεραίες υψηλής τεχνολογίας που τοποθετούνταν κατά διαστήματα σε ψηλά κτήρια όπου έβλεπαν κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε διάφορα μέρη του νησιού, αναλόγως του πού κινούνταν φερόμενοι στόχοι. Ακόμη, εάν ο «μετεωρολογικός» εξοπλισμός υποστηριζόταν από drones, τα οποία σάρωναν δεδομένα από κινούμενους στόχους που βρίσκονταν κοντά σε συγκεκριμένες τοπικές κεραίες/κυψέλες (π.χ. συνεδρίες σε σημεία που δεν ήταν «εγκλωβισμένα» με άλλους τρόπους). Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών που μίλησαν στον «Π», οι δραστηριότητες αυτές μπορεί να επηρεάζουν κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή, τα θύματα ή/και πελάτες τέτοιων δραστηριοτήτων, έχουν συσσωρευμένο πλούτο πολλών δισ. ευρώ στην περιοχή της Κύπρου.

Διαψεύδουν WiSpear και εβραϊκή κοινότητα

Στην τελευταία ανακοίνωση της ιδιοκτήτριας εταιρείας του κατασκοπευτικού βαν, WiSpear, γίνεται αναφορά σε «ψευδείς κατηγορίες» και «κυνήγι μαγισσών» με ασαφή κίνητρα και επιδιώξεις. «Υπενθυμίζουμε και επαναλαμβάνουμε ότι το εν λόγω αυτοκίνητο δεν υπήρξε ποτέ ενεργό στην Κύπρο παρά μόνον για δοκιμαστικούς σκοπούς και επιτόπιους ελέγχους, με τις δοκιμές να πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε συσκευές της εταιρείας, σε γνώση και υπό τις οδηγίες των τοπικών αρχών, πριν την έναρξη των λειτουργιών του, καθώς και πριν αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια των δοκιμών του. Έχοντας λειτουργήσει σε συνεννόηση με τις αρμόδιες επί του θέματος αρχές, η εταιρεία μας απορρίπτει εικασίες και κακόβουλα σχόλια που αφορούν τη λειτουργία και συμπεριφορά της […] Δεδομένου του γεγονότος ότι η WiSpear θεωρείται μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον τομέα της παγκοσμίως, η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να αναζητήσει μέσω της νομικής οδού την αποκατάσταση για τη ζημία που προκαλούν στη φήμη της και στην επιχειρηματική της δραστηριότητα εσκεμμένες απόπειρες αμαύρωσής της» σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της WiSpear.

Από την πλευρά της, η λεγόμενη εβραϊκή κοινότητα της Κύπρου και η ηγεσία της εκφράζουν τις σοβαρές τους ανησυχίες σχετικά μετά τα όσα αναφέρθηκαν στα ΜΜΕ και απορρίπτουν τους οποιουσδήποτε ισχυρισμούς και κατηγορίες. «Ο πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας δεν είναι ο ιδιοκτήτης του εν λόγω βαν, ούτε είναι μέτοχος ή κατέχει οποιαδήποτε θέση στις εταιρείες για τις οποίες γίνεται λόγος στον Τύπο σε σχέση με αυτό. Μέρος του ρόλου του προέδρου της κοινότητας είναι οι διάφορες συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς και παράγοντες, καθώς και με άτομα τα οποία δεν ανήκουν στον πολιτικό χώρο, με τους οποίους συζητούνται θέματα που αφορούν την εβραϊκή κοινότητα στην Κύπρο. Λόγω του ρόλου του αυτού, ο πρόεδρος της κοινότητας υπήρξε στο παρελθόν στόχος απειλών από ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις, γι’ αυτόν τον λόγο οι αρμόδιες αρχές του παρείχαν αστυνομική προστασία» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Πηγή: https://politis.com.cy/politis-news/kypros/enas-ios-axias-2-ekat-sas-parakoloythei/?&utm_source=nl&utm_medium=nl&utm_campaign=nl
το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ