Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Τα Wikileaks αμφισβητούν την έρευνα για φερόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία


Τα Wikileaks επικαλούμενα έγγραφα που διέρρευσαν θέτουν υπό αμφισβήτηση μια έκθεση του Οργανισμού για τα Χημικά Όπλα σχετικά με φερόμενη επίθεση στη Συρία.

Ένας πληροφοριοδότης από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) διέρρευσε έγγραφα στα Wikileaks που προκαλούν ερωτηματικά για την ακρίβεια της έρευνας σχετικά με τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Ντούμα της Συρίας, τον Απρίλιο του 2018, όπως αναφέρει ανακοίνωση της
γνωστής ιστοσελίδας.


«Με βάση τα εκτενή δεδομένα από τον πληροφοριοδότη, συμπεριλαμβανομένων εσωτερικών e-mails, ανταλλαγή κειμένων και κατατεθειμένων εκθέσεων, ομόφωνα εκφράζουμε την ανησυχία μας για απαράδεκτες πρακτικές στη διερεύνηση της υποτιθέμενης χημικής επίθεσης στη Ντούμα κοντά στη συριακή πρωτεύουσα, Δαμασκό, στις 7 Απριλίου 2018. Από τη μαρτυρία είμαστε πεπεισμένοι ότι βασικές πληροφορίες από τις χημικές αναλύσεις, τις τοξικολογικές γνωμοδοτήσεις, τις βαλλιστικές μελέτες και τις καταθέσεις μαρτύρων, αποσιωπήθηκαν ώστε φαινομενικά να ευνοήσουν ένα προκαθορισμένο συμπέρασμα», αναφέρει η ανακοίνωση.


«Έχουμε μάθει για τις ανησυχητικές προσπάθειες αποκλεισμού ορισμένων επιθεωρητών από την έρευνα, αποτρέποντας παράλληλα τις προσπάθειές τους να εγείρουν νόμιμες ανησυχίες, να επισημάνουν παράτυπες πρακτικές ή ακόμη και να εκφράσουν τις διαφορετικές παρατηρήσεις και εκτιμήσεις τους – ένα δικαίωμα που ρητά απονέμεται στους επιθεωρητές από τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα, εμφανώς με πρόθεση να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία και το κύρος των εκθέσεων από επιθεωρήσεις», προσθέτει η ανακοίνωση.

Τα Wikileaks κάλεσαν επίσης τους εργαζόμενους στον Οργανισμό για τα Χημικά Όπλα να διαρρεύσουν με ασφάλεια το πλήρες σύνολο των εγγράφων της έρευνας.

Τον Απρίλιο του 2018 φέρεται να σημειώθηκε επίθεση με χημικά στην πόλη Ντούμα της Συρίας, με χώρες της Δύσης να κατηγορούν τη συριακή κυβέρνηση και τη Δαμασκό να απορρίπτει οποιαδήποτε εμπλοκή. Το ρωσικό ΥΠΕΞ είχε υποστηρίξει ότι οι δυτικοί ισχυρισμοί στόχο είχαν να δικαιολογηθεί μια επέμβαση στη Συρία. Τον Φεβρουάριο, παραγωγός του BBC δήλωσε ότι μεταδόθηκαν ψευδείς εικόνες από το συμβάν.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ