Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Τι λέει για την ποσοτική χαλάρωση ο εφευρέτης της: οι κεντρικές τράπεζες επιλέγουν να κάνουν τους τραπεζίτες πλούσιους

του George Washington
από το Zero Hedge

Ο Ρίτσαρντ Γουέρνερ (καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον) είναι ο εφευρέτης της ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Ο Γουέρνερ έχει πει στο παρελθόν ότι η ποσοτική χαλάρωση έχει αποτύχει να βοηθήσει την οικονομία. (Ο πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Άλαν Γκρίνσπαν συμφωνεί. Πολλές ακαδημαϊκές μελέτες το επιβεβαιώνουν. Δείτε και αυτό).

Ο Γουέρνερ όμως τώρα σηκώνει το γάντι …

Ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα:

* Είναι εύκολο για τις κεντρικές τράπεζες να λάβουν μέτρα που θα δημιουργήσουν γρήγορα «ισχυρή ανάκαμψη» στην οικονομία

* Αντ’ αυτού οι κεντρικοί τραπεζίτες επιλέγουν να ενεργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν τεράστια κέρδη για τις μεγάλες τράπεζες και όχι για την σταθεροποίηση της οικονομίας. Ο Γουέρνερ ρίχνει το φταίξιμο στην
περιστρεφόμενη πόρτα μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών και των ιδιωτών τραπεζιτών


* Οι κεντρικές τράπεζες έχουν διαστρεβλώσει την όλη ιδέα της χαλάρωσης … προσποιούμενοι ότι θέλουν να βοηθήσουν την οικονομία, τη στιγμή που αυτό που κάνουν είναι εντελώς διαφορετικό

* Η πίστωση θα έπρεπε να προωθείται στην παραγωγική οικονομία – στις επιχειρήσεις που δημιουργούν αγαθά και υπηρεσίες – και όχι στους κερδοσκόπους ή στο υψηλό χρέος των καταναλωτών. Η επέκταση της πίστωσης προς τις μικρές επιχειρήσεις δημιουργεί ευημερία, ο δανεισμός στους κερδοσκόπους μόνο στην οικονομική αστάθεια και στην εκτίναξη της ανισότητας οδηγεί, και όταν ένα πολύ υψηλό ποσοστό δανεισμού πηγαίνει στην πολυτελή κατανάλωση αυτό είναι επιζήμιο για την οικονομία

* Οι τράπεζες δημιουργούν χρήματα και πίστωση από το πουθενά, όταν δίνουν δάνεια

* Είναι μύθος ότι τα επιτόκια κατευθύνουν το επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα επιτόκια επιβραδύνουν την οικονομία

Οι οικονομολόγοι γνωστοποιούν επίσης ότι η ποσοτική χαλάρωση βοηθά τους πλούσιους … αλλά χτυπάει τους αδύναμους. Η ποσοτική χαλάρωση είναι μία από τις κύριες αιτίες της ανισότητας (δείτε αυτό και αυτό). Και οι οικονομολόγοι τώρα παραδέχονται ότι η ανεξέλεγκτη ανισότητα παραλύει την οικονομία. Έτσι, η ποσοτική χαλάρωση βλάπτει έμμεσα την οικονομία αφού τροφοδοτεί την ανεξέλεγκτη ανισότητα.

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας αναφέρει ότι η ποσοτική χαλάρωση είναι «η μεγαλύτερη διάσωση της Γουόλ Στρητ, από την πίσω πόρτα, όλων των εποχών». Και ο «Νονός» της νομισματικής πολιτικής της Ιαπωνίας παραδέχεται ότι «είναι ένα παιχνίδι απάτης».

Και πράγματι – όσο παράλογο και αν ακούγεται – η ποσοτική χαλάρωση μακροπρόθεσμα βλάπτει την οικονομία και οδηγεί στον αποπληθωρισμό.

Μετάφραση Φαίη/Αβέρωφ

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό.