Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Το τεστ DNA θα προστεθεί στα τεστ Covid.

 Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από τον Covid μπορούν να εντοπιστούν με έναν απλό γενετικό έλεγχο, λένε οι αξιωματούχοι υγείας.

RT

Το πολωνικό Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να εισάγει έναν νέο τύπο τέστ για τον Covid, μετά την ανακάλυψη ενός γονιδίου που καθορίζει την πιθανότητα ενός ασθενή να νοσήσει βαριά ή θανατηφόρα απο τον Covid-19.

Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν τις σοβαρότερες επιπτώσεις ή ακόμη και να πεθάνουν από τον Covid,μπορούν να εντοπιστούν με τη χρήση ενός γενετικού τεστ, όπως αποκάλυψαν αυτή την εβδομάδα αξιωματούχοι υγείας στην Πολωνία. 

Η μελέτη που οδήγησε σε αυτή την ανακάλυψη υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Υγείας και

τον Οργανισμό Ιατρικής Έρευνας της χώρας και περιελάμβανε περίπου 1.500 ασθενείς με Covid-19.

Οι ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Μπιαλιστόκ εντόπισαν ένα γονίδιο στο χρωμόσωμα 3 που καθορίζει σημαντικά το πόσο άσχημα θα επηρεάσει ο ιός ένα άτομο.

«Μετά από περισσότερο από ενάμιση χρόνο εργασίας, κατέστη δυνατό να εντοπιστεί ένα γονίδιο που ευθύνεται για την προδιάθεση να νοσήσει κανείς σοβαρά (από τον Covid)», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Adam Niedzielski σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Τα ευρήματα θα εφαρμοστούν τώρα για να βοηθήσουν στον εντοπισμό ασθενών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από τον ιό, όταν ή ακόμη και πριν προσβληθούν από τη λοίμωξη. 

Το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να αναπτύξει και να λανσάρει ένα «σχετικά απλό» και γρήγορο γενετικό τεστ που θα μπορεί να εκτελείται παράλληλα με το τεστ PCR εντός λίγων μηνών. 

Θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσει ανθρώπους με προφανείς γενετικές προδιαθέσεις, δήλωσαν Πολωνοί αξιωματούχοι.

«Αυτό είναι ένα βήμα προς την εξατομικευμένη ιατρική, η οποία είναι η ιατρική του μέλλοντος - όταν γνωρίζοντας το γονιδίωμά μας, θα ξέρουμε τι βλάβη να περιμένουμε όσον αφορά την υγεία μας», δήλωσε στο πολωνικό ραδιόφωνο η Joanna Zajkowska, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπιαλιστόκ.

Το γονίδιο υπάρχει περίπου σε 1 στους 10 Ευρωπαίους, ενώ στην Ινδία το ποσοστό είναι σχεδόν τριπλάσιο, με περίπου 27% του πληθυσμού να είναι γενετικά επιρρεπείς σε σοβαρή νόσηση απο Covid. Στην Πολωνία, όπου το ποσοστό θανάτων από τον ιό είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, περίπου το 14% του πληθυσμού φέρει το γονίδιο.

«Από την αρχή της πανδημίας, προσπαθούμε να κατανοήσουμε γιατί - ακόμη και μεταξύ ατόμων παρόμοιας ηλικίας - κάποιοι μολύνονται ασυμπτωματικά, ενώ άλλοι χαροπαλεύουν», δήλωσε εκπρόσωπος του πανεπιστημίου. «Χάρη στην έρευνα, πλησιάζουμε στην κατανόηση αυτού του φαινομένου».

Η πολωνική μελέτη δεν είναι η πρώτη που υποδεικνύει συσχέτιση μεταξύ ορισμένων γενετικών παραγόντων και των αντιδράσεων των ασθενών στον Covid-19.

Σε μια ανάλυση - σε επίπεδο γονιδιώματος - σε Ιταλούς και Ισπανούς το 2020 μελετήθηκαν οι ομάδες αίματος και ένα γονιδιακό σύμπλεγμα του χρωμοσώματος 3, σε σχέση με την αναπνευστική ανεπάρκεια που προκαλείται από τον κορονοϊό.

Διαπιστώθηκε ακραία ευαισθησία για βαριά νόσηση σε άτομα με ορισμένους δείκτες DNA, ενώ η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α+ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αναπνευστικής ανεπάρκειας από τον Covid.

Άλλες έρευνες από τη Γερμανία εντόπισαν επίσης συσχέτιση μεταξύ μιας ομάδας γονιδίων στο ίδιο χρωμόσωμα και του κινδύνου σοβαρής λοίμωξης. 

Βρέθηκε μια μετάλλαξη που βοηθά στην καταπολέμηση των ιών RNA, την οποία κληρονόμησαν ορισμένοι άνθρωποι από τους Νεάντερταλ προγόνους μας.

***

Δείτε επίσης : 

Ο φιλικός δήμαρχος της Μόσχας ονειρεύεται «γενετικά διαβατήρια» μέχρι το 2030.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ