Μετά την αποχώρηση της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν, η εισροή τρομοκρατών στην Κεντρική Ασία ήταν μόνο θέμα χρόνου.
Μετά την ήττα του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία, τα υπολείμματα των τρομοκρατών μετατράπηκαν σε μια κρίσιμη μάζα, κυλιόμενη στην περιοχή και πέρα από αυτήν, μετακινούμενοι μια φορά στη Λιβύη και μια άλλη στο Μάλι και ούτω καθεξής στην περιοχή της ερήμου του Σαχέλ. Η κινητή μάζα παρατηρήθηκε επίσης στην Υπερκαυκασία, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπως ισχυρίστηκαν οι αρμενικές αρχές εκείνη την εποχή.
Μόλις οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ αποχώρησαν από το Αφγανιστάν για να δραπετεύσουν, ήταν θέμα χρόνου η εισροή των τρομοκρατών στην Κεντρική Ασία. Και τα δύο ερωτήματα που έθεταν αξιωματούχοι ασφαλείας και παρατηρητές: Πότε θα κυλήσει η μπάλα στην Κεντρική Ασία; Πού ακριβώς θα χτυπήσει η τρομοκρατία;
Για να λέμε την αλήθεια, κανείς δεν περίμενε το πλήγμα να έρθει στο Καζακστάν. Πρώτον, γιατί είναι η πιο προσιτή και σταθερή χώρα της Κεντρικής Ασίας. Δεύτερον, γιατί είναι
γεωγραφικά πιο μακριά από το Αφγανιστάν. Και τρίτον, γιατί οι αρχές έχουν καταφέρει σε κάποιο βαθμό να περιορίσουν τις ομάδες τακφίρ που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εκκολαπτήριο για οποιαδήποτε ριζοσπαστική ή τρομοκρατική δραστηριότητα.Επίσης, τα προληπτικά μέτρα στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, εν όψει διασυνοριακών εισβολών με το Αφγανιστάν, λήφθηκαν κυρίως στο Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν.
Ωστόσο, η παραβίαση της ασφάλειας σημειώθηκε, η οποία θα πρέπει να προσδιοριστεί από τους ειδικούς ασφαλείας στις ενδιαφερόμενες χώρες, γεγονός που εξηγεί και τον λόγο για την άμεση έγκριση της αποστολής ειρηνευτικών δυνάμεων στο Καζακστάν. Η ευθύνη για τη διείσδυση είναι συλλογική και η ευθύνη για την αποτυχία είναι επίσης συλλογική πράξη.
Γιατί το Καζακστάν;
Διάφοροι παράγοντες βοήθησαν την τρομοκρατία να στοχεύσει αυτή τη χώρα.
Πρώτον, υπάρχει έλλειψη επαγρύπνησης και κακή λειτουργία του δικτύου πρακτόρων των ειδικών υπηρεσιών στο Καζακστάν. Η εκστρατεία εξαγνισμού που γίνονται μάρτυρες αυτών των συσκευών στο πλαίσιο των πρόσφατων γεγονότων είναι μόνο απόδειξη αυτού. Δεύτερον, η όξυνση του ανταγωνισμού των φυλών (οικογενειακών) για τις εθνικές οικονομικές θέσεις και δυνατότητες μεταξύ των πολιτικών ελίτ.
Τρίτον, η οικονομία έχει υποχωρήσει και οι συνθήκες διαβίωσης μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού έχουν επιδεινωθεί λόγω της επιδημίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η σπίθα που άναψε το φιτίλι
Τη δεύτερη μέρα του νέου έτους,
εκατοντάδες κάτοικοι των δυτικών πόλεων Gnauzin και Aktau βγήκαν σε
διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ζητώντας να επιστρέψουν οι τιμές του ερίου στα
επίπεδα που ήταν στα τέλη του περασμένου έτους.
Ήταν ένα γνώριμο θέαμα πριν, ακόμη και στο Καζακστάν, αλλά αυτή τη φορά οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν «σαν τα μανιτάρια μετά τη βροχή» και μετακινήθηκαν από τη μια περιοχή στην άλλη, φτάνοντας στην οικονομική πρωτεύουσα του Καζακστάν και τη μεγαλύτερη πόλη του, την (Αλμάτι).
Οι διαμαρτυρίες περιορισμένων αιτημάτων μετατράπηκαν γρήγορα σε ταραχές και χάος, χωρίς κανείς να δει τα πρόσωπα των ηγετών ή συμβόλων των διαδηλωτών, ενώ πραγματοποιούνταν δολιοφθορές οργανωμένα και συντονισμένα, καθώς και επιθέσεις σε άτομα που συνδέονται με τις δυνάμεις δημόσιας τάξης και κλοπή και κατοχή όπλων, αλλά περιορισμένες προσπάθειες εμφανίστηκαν έξω από τα σύνορα του Καζακστάν για να οδηγήσουν τις διαδηλώσεις και να τους δώσουν πολιτικό χαρακτήρα.
Ίσως η πιο σημαντική από αυτές τις προσπάθειες ήταν αυτές του πρώην υπουργού Ενέργειας Mukhtar Abyazov, ο οποίος μετακόμισε στις τάξεις της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση της χώρας του και έφυγε για την Ουκρανία, για να κάνει κατά καιρούς δηλώσεις από το Κίεβο επικρίνοντας το πολιτικό σύστημα στο Καζακστάν. .
Η επιλογή της ουκρανικής πρωτεύουσας, η οποία μετατράπηκε σε έδρα της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) στον πρώην σοβιετικό χώρο, ως πλατφόρμα για την αντιπολίτευση του Καζακστάν, εγείρει από μόνη της ερωτήματα για τον ρόλο της Ουάσιγκτον σε ό,τι συμβαίνει στο μεγαλύτερο Δημοκρατία της Κεντρικής Ασίας και ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας στην περιοχή.almayadeen
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου