Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, εκτός από το φυσιολογικό ανοσοποιητικό μας σύστημα διαθέτουμε και ένα συμπεριφορικό.
Έναν ασυνείδητο κώδικα συμπεριφοράς που μας βοηθά να παραμείνουμε απαλλαγμένοι από ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του φόβου και της αποφυγής άγνωστων - και άρα πιθανώς μολυσμένων - ανθρώπων.
Όταν ο κίνδυνος μόλυνσης είναι υψηλός, τότε αυτή η συμπεριφορά του «άγχους για τα παράσιτα» αυξάνεται και ενδεχομένως εκδηλώνεται ως υιοθέτηση συμπεριφοράς - ακόμη και ως μοτίβο εκλογής που υπερασπίζεται τη συμμόρφωση και απορρίπτει τις «ξένες, εξωτερικές ομάδες» - ένα βασικό χαρακτηριστικό της απολυταρχικής πολιτικής.
Τώρα, μια νέα μελέτη - η μεγαλύτερη που διερευνά τις σχέσεις μεταξύ του επιπολασμού των παθογόνων μικροοργανισμών και της ιδεολογίας - αποκαλύπτει μια ισχυρή σχέση μεταξύ των ποσοστών μόλυνσης και των μορφών απολυταρχισμού στη δημόσια συμπεριφορά, την πολιτική ηγεσία και ακόμη και τη νομοθέτηση.
***
***
Αν και τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη είναι προγενέστερα του COVID-19, οι ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ λένε ότι η μεγαλύτερη επιθυμία του κοινού για «συμμόρφωση και υπακοή» ως αποτέλεσμα της πανδημίας, θα μπορούσε τελικά να δει τη φιλελεύθερη πολιτική να υποφέρει στην κάλπη. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Social and Political Psychology.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα για μολυσματικές ασθένειες από τις ΗΠΑ κατά τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 - και τις απαντήσεις σε μια ψυχολογική έρευνα στην οποία έλαβαν πάνω από 206.000 άτομα στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του 2017 και του 2018. Διαπίστωσαν ότι οι πιο μολυσματικές πόλεις και πολιτείες των ΗΠΑ συνέχισαν να έχουν πιο απολυταρχικά προσανατολισμένους πολίτες.
Τα ευρήματα των ΗΠΑ επαναλήφθηκαν σε διεθνές επίπεδο με τη χρήση δεδομένων από έρευνες σε πάνω από 51.000 άτομα, σε 47 διαφορετικές χώρες, συγκρίνοντας τις απαντήσεις με τα ποσοστά ασθενειών σε εθνικό επίπεδο.
Οι πιο απολυταρχικές πολιτείες των ΗΠΑ είχαν ποσοστά μολυσματικών ασθενειών (από τον HIV έως την ιλαρά) περίπου τέσσερις φορές υψηλότερα από τις λιγότερο απολυταρχικές πολιτείες. Καθώς για τα πιο απολυταρχικά έθνη, ήταν τρεις φορές υψηλότερα από τα λιγότερο απολυταρχικά.
Αυτό συνέβη αφού οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη μια σειρά άλλων κοινωνικοοικονομικών παραγόντων που επηρεάζουν την ιδεολογία, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών πεποιθήσεων και των ανισοτήτων στον πλούτο και την εκπαίδευση. Διαπίστωσαν επίσης ότι τα υψηλότερα περιφερειακά ποσοστά μόλυνσης στις ΗΠΑ αντιστοιχούσαν σε περισσότερες ψήφους υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.
Επιπλέον, τόσο στα έθνη όσο και στις πολιτείες των ΗΠΑ, τα υψηλότερα ποσοστά μολυσματικών ασθενειών συσχετίστηκαν με τους πιο «κάθετους» νόμους - αυτούς που επηρεάζουν δυσανάλογα ορισμένες ομάδες, όπως ο έλεγχος των αμβλώσεων ή οι ακραίες ποινές για ορισμένα εγκλήματα. Αυτό δεν συνέβαινε με τους «οριζόντιους» νόμους που επηρεάζουν όλους εξίσου.
«Βρήκαμε μια σταθερή σχέση μεταξύ του επιπολασμού των μολυσματικών ασθενειών και της ψυχολογικής προτίμησης για συμμόρφωση και για τις ιεραρχικές δομές εξουσίας - πυλώνες της απολυταρχικής πολιτικής», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr. Leor Zmigrod, ειδικός στην ψυχολογία της ιδεολογίας από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.
«Τα υψηλότερα ποσοστά μολυσματικών ασθενειών προέβλεπαν πολιτικές στάσεις και αποτελέσματα, όπως την ψηφοφορία συντηρητικών και τις απολυταρχικές νομικές δομές. Σε πολλαπλά γεωγραφικά και ιστορικά επίπεδα ανάλυσης βλέπουμε αυτή τη σχέση να αναδύεται ξανά και ξανά».
«Διαπιστώσαμε ότι τα ποσοστά παθογένειας πριν από είκοσι και πλέον χρόνια, εξακολουθούσαν να σχετίζονται με τις πολιτικές στάσεις ακόμη και το 2016. Εάν ο COVID-19 αυξάνει τη γοητεία της απολυταρχικής πολιτικής, τότε οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι μακροχρόνιες», δήλωσε ο Zmigrod, από το Τμήμα Ψυχολογίας του Cambridge.
Η μελέτη εξέτασε επίσης αν η σχέση με τον αυταρχισμό ίσχυε και για τις ζωονόσους (αυτές που μεταδίδονται μόνο από τα ζώα), αλλά διαπίστωσε ότι σχετίζεται αποκλειστικά με τη μετάδοση ασθενειών από άνθρωπο σε άνθρωπο, γεγονός που υποδηλώνει περαιτέρω ότι πρόκειται για μέρος ενός «συμπεριφορικού ανοσοποιητικού συστήματος» λένε οι ερευνητές.
***
***
Το 2017, οι ψυχολόγοι του Cambridge συνεργάστηκαν με το περιοδικό TIME Magazine για να ξεκινήσουν μια έρευνα προσωπικότητας σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος βασιζόταν στα μυθιστορήματα του Χάρι Πότερ, αλλά οι συμμετέχοντες μπορούσαν επίσης να επιλέξουν ένα δεύτερο μέρος που χρησιμοποιήθηκε για επιστημονική έρευνα, η οποία περιελάμβανε ένα εγχειρίδιο μέτρησης του αυταρχισμού.
Στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκαν ζεύγη χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και ρωτήθηκαν ποια ιδιότητα είναι πιο σημαντική για ένα παιδί, π.χ. να είναι ανεξάρτητο ή να δείχνει σεβασμό, να είναι υπάκουο ή ανεξάρτητο. Πάνω από 250.000 άνθρωποι συμπλήρωσαν αυτό το μέρος και έδωσαν τον ταχυδρομικό τους κώδικα.
Για τα επίπεδα της νόσου στις πολιτείες των ΗΠΑ, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) από το 1993 έως το 2007. Αυτά περιλάμβαναν ποσοστά παθογόνων όπως η ιογενής ηπατίτιδα, ο έρπης, ο HIV, η ιλαρά και η ανεμοβλογιά.
Για τις πόλεις των ΗΠΑ, η ομάδα του Cambridge υπολόγισε τα ποσοστά μόλυνσης των χλαμυδίων και της γονόρροιας από το 2002 έως το 2010. Για τα 47 έθνη, χρησιμοποιήθηκε ένας πίνακας εννέα μολυσματικών ασθενειών, από τη φυματίωση έως την ελονοσία.
«Τα ευρήματα αυτά αποτελούν ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι οι συμπεριφορές αποφυγής ασθενειών έχουν βαθιές επιπτώσεις στην πολιτική», πρόσθεσε ο Zmigrod. «Ο COVID-19 μπορεί να διαμορφώνει τις τάσεις των ανθρώπων προς τη συμμόρφωση και την υπακοή - και αυτό θα μπορούσε να μετατραπεί σε απολυταρχικές πολιτικές προτιμήσεις, μοτίβα εκλογής και νόμους».
«Η υγεία και η πολιτική μπορεί να είναι πιο αλληλένδετες από ό,τι φανταζόμασταν προηγουμένως».
***
Μητσοτάκης: Ψεκασμένοι όσοι έχουν αντίθετη άποψη για τον κορονοιό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου