Οι εισαγγελικές αρχές αποφάνθηκαν ότι η προσφορά 3.000 ψήφων σε πολιτικό κόμμα από τους ηγέτες ισλαμικού τεμένους, με αντάλλαγμα οικοδομική άδεια για την ανέγερση νέου τεμένους, δεν αντίκειται στον νόμο.
Στην απόφαση ότι το τέμενος Άλμπι στην σουηδική πόλη Μπότκιρκα δεν παρανόμησε όταν πρόσφερε 3.000 ψήφους στο Μετριοπαθές Κόμμα με αντάλλαγμα μια οικοδομική άδεια για ένα νέο τζαμί, κατέληξε ο εισαγγελέας Αλφ Γιόχανσον.
Ο Γιόχανσον αποφάσισε να τερματίσει τις σχετικές έρευνες που
είχε ξεκινήσει η αστυνομία για το συμβάν, ακυρώνοντας και μία τρίτη πριν αυτή ξεκινήσει.
«Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της χώρας ενώνουν τις δυνάμεις τους σε διάφορες πολιτικές, θρησκευτικές, περιβαλλοντικές, αθλητικές, ανθρωπιστικές και άλλες ομάδες. Οι εκπρόσωποι αυτών των ομάδων συχνά εκφράζουν τις επιθυμίες τους ή απαιτούν από πολιτικούς να ικανοποιήσουν τις δράσεις κάθε τέτοιας ομάδας. (Αυτά τα αιτήματα) έχουν ευρύ πεδίο από την κατασκευή ενός αθλητικού κέντρου ή τη συντήρηση ενός σχολίου μέχρι πιο αφηρημένα και γενικά αιτήματα όπως η φροντίδα των ηλικιωμένων», εξήγησε ο Γιόχανσον.
Το να ζητάς από τα μέλη σου να ψηφίσουν ένα συγκεκριμένο κόμμα, με την προϋπόθεση ότι το κόμμα είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει τα αιτήματα, δε συνιστά παράνομη επιρροή στις εκλογές, συμπληρώνει ο εισαγγελέας.
«Είναι σαν ένας πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας να ζητά από τα μέλη της ομάδας να ψηφίσουν το Κεντρώο Κόμμα επειδή έχει υποσχεθεί να κατασκευάσει γήπεδο για τα παιδιά», τονίζει.
Λίγο πριν τις σουηδικές εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου, ο πρώην ηγέτης των Πράσινων στην Μπότκιρκα Άλι Χαλίλ είχε κανονίσει κρυφή συνάντηση μεταξύ των ηγετών του τεμένους και των Μετριοπαθών. Σε εκείνη τη συνάντηση, οι ηγέτες του τεμένους πρόσφεραν στους πολιτικούς αντιπάλους του Χαλίλ περίπου 3.000 ψήφους με αντάλλαγμα τη δημιουργία ενός νέου τεμένους.
Μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου, ο Άλι Χαλίλ παραιτήθηκε από τη θέση του στο κόμμα των Πρασίνων.
πηγή
ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...
ΑπάντησηΔιαγραφή