Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Φοινικέλαιο: «Δηλητήριο» για την καρδιά

© Dreamstime
Τους κινδύνους για την υγεία από την κατανάλωση και χρήση φοινικέλαιου επισημαίνει καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Χάρβαρντ, η οποία το χαρακτηρίζει «καθαρό δηλητήριο» για την καρδιά. Το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται ευρέως, τόσο σε είδη διατροφής όσο και σε καλλυντικά, ενώ έχει επικρατήσει ο μύθος ότι είναι πανάκεια για σειρά προβλημάτων, δερματολογικών ή διατροφικών.

Σύμφωνα με την Κάριν Μίτσελς, επιδημιολόγο στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, το φοινικέλαιο περιέχει τεράστια ποσότητα κεκορεσμένων λιπών, και ασφαλώς είναι «από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί κανείς να καταναλώσει στη διατροφή του».

Η Μίτσελς, που σχολιάζει με πολύ αρνητικό τρόπο και τη νέα μόδα και βιομηχανία των υπερτροφών, εξηγεί ότι έχει δημιουργηθεί ένας μύθος γύρο από το φοινικέλαιο, ο οποίος δεν στηρίζεται σε καμία επιστημονική έρευνα.

Πολλά καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής, αλλά και
ιστοσελίδες που ασχολούνται με θέματα υγείας και ευεξίας, εμφανίζουν το φοινικέλαιο ως λύση σε προβλήματα όπως τα ξηρά μαλλιά και τη πνευματική κούραση έως την παχυσαρκία και τις αιμορροΐδες. Στην αύξηση της κατανάλωσής του, με την αξία των πωλήσεων του το 2015 να φτάνει τα 225 εκατομμύρια δολάρια, έχουν επίσης συμβάλει και διάφορες σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Γκούινεθ Πάλτροου, που συχνά μιλούν για το πόσο πολύ τις έχει ωφελήσει.


Σε διάλεξη με θέμα «Το φοινικέλαιο και άλλα διατροφικά σφάλματα», στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, η Μίτσελ εξήγησε ότι η ποσότητα κεκορεσμένων λιπών (περίπου 80%) που περιέχονται στο φοινικέλαιο μπορούν να προκαλέσουν πολύ μεγάλη αύξηση της χολιστερόλης στο αίμα και κατά συνέπεια να γίνει αιτία πρόκλησης καρδιαγγειακών προβλημάτων. Όπως τόνισε, το λαρδί, που προέρχεται από λίπος ζώων, περιέχει 60% κεκορεσμένα λίπη, ενώ το βούτυρο περιέχει λιγότερο από 60%.


Άλλωστε, έπειτα από έρευνες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, μόνο το 37% των διατροφολόγων θεωρούν το φοινικέλαιο υγιεινό, ενώ περισσότερο από τα δύο τρίτα των Αμερικανών πιστεύουν ότι πρέπει να το καταναλώνουν.


Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας «δεν διαπιστώνεται καμία ευεργετική συνέπεια από την κατανάλωσή του και συνιστούμε να το αποφεύγει το καταναλωτικό κοινό».


Με τη θέση αυτή συμφωνούν τόσο το Βρετανικό Ίδρυμα για τη Διατροφή, όσο και το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας.


Το πρώτο σημειώνει ότι ακόμη και αν καταναλώνεται πρέπει να γίνεται σε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για τις ωφέλειές του, ενώ το δεύτερο εξηγεί ότι «οι εκτιμήσεις ότι τα κεκορεσμένα λίπη που περιέχει το φοινικέλαιο μπορεί να κάνουν καλό, δεν αποδεικνύονται μέχρι στιγμής».


Το Βρετανικό Καρδιολογικό Ίδρυμα επιμένει ότι «πρέπει να αντικαταστήσουμε τα κεκορεσμένα λίπη με μη κεκορεσμένα, όπως το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και τα παράγωγά τους».


Πρέπει να σημειωθεί ότι φοινικέλαιο περιέχουν πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, κυρίως αυτά που πωλούνται μαζικά σε σουπερμάρκετ, ακόμη και στην Ελλάδα, όπως κέικ, είδη άρτου κ.λπ. Επίσης, το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στη σαπωνοποιία.


• Με στοιχεία από τον Guardian
aznews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ