Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Μini UAS Blackbird της UCANDRONE… μια σοβαρή λύση από ελληνικά χέρια (vid.)

Μια επιχειρησιακά ευέλικτη, χαμηλού κόστους λύση για την αντιμετώπιση των συνεχόμενων παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου και των παραβάσεων των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας του FIR Αθηνών από τα τουρκικά αεροχήματα τύπου ΑΝΚΑ-Β και Bayraktar TB2 παρουσίασε πρόσφατα η ελληνική εταιρεία UCANDRONE.

Του Γιώργου Τσιμπούκη

Μετά από χρόνια ερευνών και συστηματικών προσπαθειών η ελληνική εταιρεία ανέπτυξε το mini UAS Blackbird με σχήμα ιπτάμενης πτέρυγας, το οποίο χάρις στην μεγάλη ταχύτητα του και εμβέλεια μπορεί να αντιμετωπίσει πιθανές εισβολές των τουρκικών αεροχημάτων στο FIR Αθηνών.

Το mini UAS Blackbird έχει
μήκος 0,54 μέτρα, άνοιγμα πτερύγων ένα μέτρο, βάρος κενό 0,58 κιλά, βάρος πλήρες φορτίου 0,8-1 κιλά αναλόγως το φορτίο που φέρει και επιχειρησιακή οροφή τα 10.000 πόδια.

Το αερόχημα μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 190-200 χλμ/ώρα για αρκετό χρονικό διάστημα ή να ίπταται με ταχύτητα πλεύσης 80 χλμ/ώρα για πάνω από 40 λεπτά και ακολούθως να αυξήσει δραματικά την ταχύτητα του στα 200 χλμ/ώρα για ικανοποιητικό χρονικό διάστημα.



Η εμβέλεια του mini UAS Blackbird με ραδιοζεύξη μπορεί να φτάσει τα 20-25 χλμ, (μελλοντικά με τη χρήση νέου συστήματος ραδιοζεύξης η εμβέλεια θα μπορούσε να φτάσει τα 90 χλμ) εάν όμως το αερόχημα βρίσκεται εντός περιοχής όπου υπάρχει δίκτυο κινητής τηλεφωνίας η εμβέλεια του δεν έχει περιορισμούς.

Ένα σημαντικό στοιχείο του mini UAS Blackbird είναι η δυνατότητα του χειριστή να μπορεί να ελέγχει μεγάλο αριθμό από τα αεροχήματα αυτά ταυτοχρόνως. Ουσιαστικά ο κάθε χειριστής μπορεί να διαχειρίζεται ένα ολόκληρο Σμήνος με την κονσόλα που διαθέτει και τα ειδικά κιάλια που φορά, τα οποία του επιτρέπουν να βλέπει την πορεία του Σμήνους προς το στόχο ή την περιοχή ενδιαφέροντος μέσα από τις κάμερες που τα αεροχήματα διαθέτουν σε αληθινό χρόνο.

Το mini UAS Blackbird είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα αεροπορικού τύπου και sandwich με κυψέλες αραμιδικού υλικού κατεργασμένες σε φούρνο υπό πίεση. Χάρη σε αυτό το είδος κατασκευής, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο το αερόχημα έχει συναρμολογηθεί, το mini UAS Blackbird είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε βαριές προσγειώσεις και δεν επηρεάζεται από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, πάγο, βροχή και ισχυρούς ανέμους.

Αν και το αερόχημα κατασκευάστηκε πρωτίστως για την πραγματοποίηση αποστολών αναγνώρισης, επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών, με την κατάλληλη τροποποίηση το mini UAS Blackbird μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την εξουδετέρωση εχθρικών UAV με την προϋπόθεση φυσικά ότι αυτά ίπτανται εντός των παραμέτρων πτήσης του ελληνικού αεροχήματος.

Χάρις στην σπονδυλωτή του κατασκευή (το mini UAS Blackbird αποτελείται μόλις από την κεντρική άτρακτο και τις δύο πτέρυγες), ο χρήστης μπορεί να εξοπλίσει το αερόχημα με μικρή ποσότητα υλικού υψηλής εκρηκτικότητας.



Ακολούθως μόλις η φίλια αεράμυνα εντοπίσει το εχθρικό UAV αντί για την αποστολή μαχητικών ή την χρήση ακριβών αντιαεροπορικών πυραύλων, μπορεί να αποστείλει ένα ή δύο mini UAS Blackbird προς το στόχο.

Εν συνεχεία είτε με την τελική υψηλή ταχύτητα του αεροχήματος, είτε με την ποσότητα του εκρηκτικού που φέρει το αερόχημα στο εσωτερικό του, ο χειριστής αυτού μπορεί να καταστρέψει το εχθρικό UAV με χαμηλό κόστος, αφού η αξία ενός mini UAS Blackbird είναι σαφώς μικρότερη από το κόστος χρήσης ενός F-16 για μία ώρα ή ενός αντιαεροπορικού πυραύλου.

Συνήθως τα κατασκοπευτικά αεροχήματα της κατηγορίας των ΑΝΚΑ-Β και Bayraktar TB2 αν και πετούν σε μεγάλο ύψος για την πραγματοποίηση έρευνας σε μια μεγάλη περιοχή, όταν πρέπει να συλλέξουν ευκρινείς εικόνες για τους στόχους που ο χειριστής ενδιαφέρεται, κατεβαίνουν στα 10.000-12.000 πόδια δηλ εντός περίπου του επιχειρησιακού ύψους του mini UAS Blackbird.

Η αντιμετώπιση μιας απειλής όπως τα αεροχήματα ΑΝΚΑ-Β και Bayraktar TB2 με την χρήση μεμονωμένου ή ομάδα mini UAS Blackbird δεν συνιστά δραματική κλιμάκωση μιας κατάστασης όπως θα ήταν η εξαπόλυση ενός αντιαεροπορικού πυραύλου κατά αυτών.



Αντιθέτως, ένας απλός εμβολισμός των ΑΝΚΑ-Β και Bayraktar TB2 από ένα mini UAS Blackbird θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως ατύχημα… την απέναντι πλευρά να λαμβάνει το κατάλληλο μήνυμα ότι η ελληνική αεράμυνα έχει και άλλους, πιο ευέλικτους και πιο οικονομικούς τρόπους να αποθαρρύνει τους εισβολείς.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ