Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Εφορία, Blackrock

Οι «μεγαλοεπενδυτες» με τα 300.000.000 ευρω δεν πληρωνουν ΕΝΦΙΑ

26.05.2018

Η Artume, που βασίζεται σε κεφάλαια του αμερικανικού οίκου BlackRock και έχει ανακοινώσει τα μεγαλεπήβολα σχέδια για ανέγερση εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος, αποφεύγει την καταβολή 700.000 €

Από τον Φώτη Κόλλια

Εδώ και σχεδόν 10 χρόνια διαλαλούν ότι θα υλοποιήσουν επένδυση 300.000.000 ευρώ για την κατασκευή εμπορικού κέντρου (Academy Gardens) στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος. Ομως η εταιρία Artume, που στηρίζεται σε κεφάλαια του αμερικανικού οίκου BlackRock, δεν πλήρωνε επί χρόνια τον παλαιότερο φόρο ακινήτων, μέχρι που συμβιβάστηκε με την Eφορία, ενώ για την περίοδο 2014-2016 επιμένει να υποβάλλει μηδενική δήλωση ΕΝΦΙΑ ώστε να μην πληρώσει περίπου 700.000 ευρώ στο Eλληνικό Δημόσιο!

Η επένδυση για το εμπορικό κέντρο Academy Gardens έχει περάσει από χίλια μύρια κύματα, εγκρίθηκε εν μέρει από την παρούσα κυβέρνηση (στελέχη της οποίας πρωτοστατούσαν στις κινητοποιήσεις εναντίον του έργου!) και τώρα εκκρεμεί σειρά υπουργικών αποφάσεων.
Οι εκπρόσωποι της Artume δηλώνουν «έτοιμοι» να
ξεκινήσουν την επένδυση, αν και οι αντιδράσεις συνεχίζονται. Αρκετοί θεωρούν ότι στην περιοχή όπου περπατούσαν ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης αξίζει καλύτερη τύχη από την ίδρυση ενός εμπορικού κέντρου. Η κυβέρνηση, πάντως, έχει άλλη άποψη και όλα δείχνουν ότι θα προχωρήσει και στις άδειες που εκκρεμούν. Ομως εκκρεμούν και υποχρεώσεις της Artume, όπως προκύπτει από τις λογιστικές καταστάσεις του 2016 που δημοσιεύθηκαν προ ημερών.

Οπως αναφέρεται στις λογιστικές καταστάσεις, «η εταιρία έχει υποβάλει μηδενική δήλωση ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2014, 2015, 2016, σε συμφωνία με τον νόμο 4223/2013, λόγω του γεγονότος ότι η εταιρία θεωρεί ότι δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τα ακίνητά της λόγω της προσωρινής απόφασης 355/2013, η οποία εκδόθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2013 από το Συμβούλιο της Επικρατείας». Αναφέρεται, επίσης, ότι το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ για την τριετία 2014-2016 ανέρχεται σε 700.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι επί χρόνια η Artume δεν πλήρωνε τον Ειδικό Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (για τα έτη 2010-2012), με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να της καταλογίσει περίπου 11.800.000 ευρώ συν πρόστιμα περίπου 400.000 ευρώ. Τελικά, όπως αναφέρεται στις λογιστικές καταστάσεις, η Artume πλήρωσε τόσο τον φόρο όσο και τα πρόστιμα μέσα στο 2016. Εκκρεμεί, όμως, ο ΕΝΦΙΑ.

Η Artume, ως μέλος του αυστραλιανού επενδυτικού οχήματος MPGA που ανήκε στον όμιλο Macquarie Group, δαπάνησε 37.000.000 ευρώ το 2007 για την αγορά του ακινήτου της εταιρίας Μουζάκης και γειτονικών ακινήτων από την οικογένεια Λαναρά και άλλους ιδιοκτήτες. Από τότε πιέζει για την αδειοδότηση του εμπορικού κέντρου παρά τις αντιδράσεις, επειδή το τεράστιο κτίριο θα γειτνιάζει με τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Η MPGA εξαγοράστηκε στη συνέχεια από τον αμερικανικό επενδυτικό κολοσσό BlackRock, χωρίς να εγκαταλειφθεί το σχέδιο για το εμπορικό κέντρο, επιφάνειας 55.000 τετραγωνικών μέτρων.

Οπως είχε γράψει η «δημοκρατία», η Artume, που προωθεί την κολοσσιαία επένδυση, είχε μετοχικό κεφάλαιο 44.000.000 ευρώ και δανεισμό σχεδόν διπλάσιο, δηλαδή περί τα 85.000.000 ευρώ. Οι αποκαλύψεις στο πλαίσιο των LuxLeaks από το δίκτυο δημοσιογράφων ICIJ ήρθαν να εξηγήσουν γιατί η εταιρία εμφανιζόταν καταχρεωμένη πριν καν αρχίσει τη «μεγάλη επένδυση». Για φορολογικούς λόγους η εταιρία εμφανιζόταν να λαμβάνει δάνεια από τη μητρική επιχείρηση που είχε έδρα το Λουξεμβούργο. Επρόκειτο για υβριδικά δάνεια που βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο των φορολογικών Αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην περίπτωση της συγκεκριμένης φορολογικής συμφωνίας το ποσοστό της συμμετοχής της λουξεμβουργιανής μητρικής στα κέρδη της εταιρίας που ελάμβανε το δάνειο (π.χ. της Artume) κυμαινόταν από 80% έως 100%. Ετσι, τα κέρδη των εταιριών που δανείζονταν χρήματα θα επέστρεφαν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ως τόκοι των δανείων που είχαν λάβει και έτσι δεν θα φορολογούνταν. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τη φορολογική συμφωνία, το υβριδικό δάνειο που έχει χορηγηθεί θα μετρούσε ως χρέος και έτσι οι τόκοι που θα επέστρεφαν θα εξέπιπταν από τους φόρους. Ωραίο, νομιμότατο, κόλπο για να γλιτώσεις φόρους.
Από την έρευνα του ICIJ αποκαλύφθηκε επίσης ότι υπήρχε ένας ολόκληρος λαβύρινθος εταιριών που ξεκινούσαν από το Ντέλαγουερ των ΗΠΑ (άλλος φορολογικός παράδεισος) και κατέληγε μέσω Λουξεμβούργου στην Αθήνα.

Οι δεσμεύσεις-κοροϊδία της κυβέρνησης στους κατοίκους που αντιδρούν

Το 2015, λίγους μήνες μετά τις εκλογές, η τότε ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεσμεύεται στους κατοίκους της Ακαδημίας Πλάτωνος ότι δεν θα προωθήσει κανένα Προεδρικό Διάταγμα για το ύψος δόμησης στα οικόπεδα χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και συζήτηση. Τελικά, όμως, προωθεί στο ΣτΕ σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για αύξηση του ύψους δόμησης στην ιδιοκτησία της εταιρίας από 17,50 μέτρα ,που ισχύει σήμερα, σε 21 μέτρα. Το ΣτΕ για τρίτη φορά το επιστρέφει, ζητώντας και νέα γνωμοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Αρ. Μπαλτάς, τότε υπουργός Πολιτισμού -παρότι έχει απόφαση των υπηρεσιών του υπουργείου για επιτρεπόμενο ύψος 15 μέτρα στην περιοχή-, στέλνει το ζήτημα στο ΚΑΣ. Και εκεί, με παρουσία των στελεχών της Artume, η πλειοψηφία του ΚΑΣ συμφωνεί με την αύξηση του ύψους – προτείνοντας κάποιες ελάχιστες ρυθμίσεις, δήθεν προστασίας, για την περιοχή, όπως ο διασπώμενος όγκος και το κλιμακωτό ύψος 18 μέτρων από την πλευρά της Ακαδημίας Πλάτωνος και 21 μέτρων από την πλευρά του Κηφισού. Με βάση την απόφαση του ΚΑΣ, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής υπό τον Γιάννη Δραγασάκη αποφασίζει και εγκρίνει την εισήγηση του ΥΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη για την κατασκευή του mall της πολυεθνικής Artume – BlackRock στον χώρο του πρώην εργοστασίου Μουζάκη. Φέτος, ο Γιώργος Σταθάκης υπογράφει το περίφημο μνημόνιο συνεργασίας με την Artume, με υποτιθέμενα «αντισταθμιστικά οφέλη» που δηλώνονται ως «πρόθεση» των δύο πλευρών για τη βελτίωση της περιοχής. Οι κάτοικοι εξακολουθούν, πάντως, να αντιδρούν.

Πηγή: http://www.dimokratianews.gr/content/86567/oi-megaloependytes-me-ta-300000000-eyro-den-plironoyn-enfia

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ