Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

«Ναι» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον νέο νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα

Η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Κοινοβουλίου πέρασε οριακά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον νέο ευρωπαϊκό νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων που αλλάζει όλο το τοπίο της διαδικτυακής δραστηριότητας.

Ο πολυσυζητημένος ευρωπαϊκός νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων που είναι πιθανό να αναγκάσει ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως η Google και το Facebook να πληρώσουν για τα links που παραπέμπουν σε περιεχόμενο ειδήσεων πέρασε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη.

Μεγάλοι εκδοτικοί όμιλοι είχαν από καιρό ασκήσει πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή σε αντίδραση των ολοένα αυξανόμενων μέσων που παρέχουν δωρεάν ειδησεογραφικό περιεχόμενο και δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στα έσοδα των παραδοσιακών εταιρειών μέσων ενημέρωσης.

Η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Κοινοβουλίου κατάφερε, όπως
μεταδίδει το AFP, να περάσει οριακά τη μεταρρύθμιση, με 13 ψήφους υπέρ και 11 κατά σε μια ψηφοφορία που αποφασίστηκε να γίνει μυστική, λαμβάνοντας υπόψη τις σφοδρές διαμάχες που προκάλεσε το ζήτημα.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Christian Ehler, από την ομάδα του ΕΛΚ, χαρακτήρισε την απόφαση πολύ σημαντική για τον συγκεκριμένο κλάδο.

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αν όλοι εκείνοι που φέρνουν την πολιτιστική πολυμορφία στην Ευρώπη… δεν μπορούν πλέον να ζήσουν από τη δουλειά τους επειδή οι διαδικτυακές πλατφόρμες δεν είναι προετοιμασμένες να τους εμπλέξουν με σωστό τρόπο», δήλωσε.

Ωστόσο, πολλοί ευρωβουλευτές αντιτάχθηκαν στην ιδέα, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε αποκλειστικά τις πιο μεγάλες ειδησεογραφικές εταιρείες σε βάρος των ανεξάρτητων και νεοϊδρυόμενων εταιρειών, περιορίζοντας ουσιαστικά το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου.

Η επιτροπή ενέκρινε επίσης νόμο που καθιστά τις διαδικτυακές πλατφόρμες νομικά υπεύθυνες για το υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα και αναρτάται στο διαδίκτυο από τους χρήστες, κάτι που οι επικριτές προειδοποιούν ότι θα οδηγήσει σε συντονισμένη λογοκρισία από τεχνολογικούς γίγαντες, όπως το Youtube της Google, το Instagram του Facebook και το Twitter.

«Αυτά τα μέτρα υπονομεύουν σοβαρά τις βασικές ελευθερίες στο Διαδίκτυο», δήλωσε η ευρωβουλευτής Julia Reda, από την Ομάδα των Πρασίνων.

«Το να βάζουμε τα συμφερόντα των μεγάλων εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης, μπροστά δυνατότητάς μας να συμμετέχουμε ελεύθερα στο διαδίκτυο, είναι απαράδεκτο», ανέφερε.

Οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης αναθεώρησης του ευρωπαϊκού νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, θα τεθούν σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια στο Κοινοβούλιού, τον Ιούλιο.


sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »