ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Σάββατο, 2 Ιουνίου 2018

Εμπορικές συναλλαγές στα εθνικά νομίσματα θα κάνουν Ρωσία και Τουρκία

Την μεγάλη σημασία της χρήσης των εθνικών νομισμάτων των δύο χωρών στις διμερείς συναλλαγές τους επεσήμαναν σε τηλεφωνική τους συνομιλία οι ηγέτες της Ρωσίας Πρόεδρος Πούτιν και της Τουρκίας Ερντογάν.

Του Γιώργου Τσιμπούκη

Η συμφωνία των δύο ηγετών για αυτό το ζήτημα έχει τεράστια σημασία αφού λογικά η Τουρκία θα αγοράζει φυσικό αέριο από την Ρωσία όχι σε δολάρια αλλά στο ρωσικό νόμισμα διευκολύνοντας έτσι τις εμπορικές τους συναλλαγές λόγω της ραγδαίας υποτίμησης της τουρκικής λίρας σε σχέση με το δολάριο.

Η συνομιλία των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Μαΐου και μεταξύ άλλων Πούτιν και Ερντογάν συζήτησαν για
τις εξελίξεις στην Συρία, την πορεία της συνεργασίας τους στο εμπόριο και στην ενέργεια. Επιπλέον συζητήθηκε η πορεία των εργασιών κατασκευής του πυρηνικού σταθμού του Akkuyu το οποίο θα ξεκινήσει σε πρώτη φάση την λειτουργία του το 2023 το έτος που θα εορτάζονται τα 100 χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Τέλος συζητήθηκε η πορεία των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream ο οποίος σε πρώτη φάση θα καλύψει τις ανάγκες της τουρκικής οικονομίας, ενώ η κατασκευή το δεύτερου αγωγού του προγράμματος θα τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο τους καταναλωτές της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από τρείς μέρες οι δύο χώρες συμφώνησαν να εφαρμοστεί με αναδρομική ισχύ έκπτωση 10,25% στο φυσικό αέριο που αγοράζει η Τουρκία από την Ρωσία, καλύπτοντας τα έτη 2015 και 2016. Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο το κέρδος για την τουρκική οικονομία από αυτή την συμφωνία φτάνει το 1 δισ. δολάρια.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ