Θα κάνουν τις συναλλαγές τους σε γιουάν και ριάλ - Πώς αλλάζει η παγκόσμια οικονομία
Σε μια μεγάλη συμφωνία προχώρησαν δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, ο λόγος για τη Σαουδική Αραβία και την Κίνα, οι οποίες υπέγραψαν συμφωνία που «εξοστρακίζει» το δολάριο από τις συναλλαγές τους.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και η Κεντρική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία ανταλλαγής τοπικού νομίσματος αξίας 50 δισεκατομμυρίων γιουάν (6,93 δισεκατομμύρια δολάρια) ή 26 δισεκατομμυρίων ριάλ Σαουδικής Αραβίας, δήλωσαν και οι δύο τράπεζες τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, καθώς οι διμερείς σχέσεις εξακολουθούν να ενισχύονται.
Η Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, και η Κίνα, ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο, έχουν προχωρήσει το σχεδιασμό για να αναπτύξουν τις εμπορικές τους σχέσεις πέρα από την αγορά ενέργειας τα τελευταία χρόνια, επεκτείνοντας τη συνεργασία τους σε τομείς όπως η ασφάλεια και η τεχνολογία.
Η συμφωνία ανταλλαγής (swap), η οποία θα ισχύει για τρία χρόνια και
μπορεί να παραταθεί με αμοιβαία συμφωνία, «θα βοηθήσει στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας… στην επέκταση της χρήσης των τοπικών νομισμάτων… και στην προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων» μεταξύ του Ριάντ και του Πεκίνου, ανέφερε η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας.Η Κίνα εισήγαγε σαουδαραβικό αργό αξίας 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 83% των συνολικών εξαγωγών του βασιλείου στον ασιατικό γίγαντα.
Η Ρωσία παρέμεινε ο κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας τον Οκτώβριο παρά τις υψηλότερες τιμές του ρωσικού αργού, με τις εισαγωγές της Σαουδικής Αραβίας να μειώνονται κατά 2,5% από τον προηγούμενο μήνα, καθώς συνέχισε να περιορίζει την προσφορά.
Οι συμφωνίες swap
Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping δήλωσε στους Άραβες ηγέτες του Κόλπου τον περασμένο Δεκέμβριο ότι η Κίνα θα εργαστεί για να αγοράζει πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε γιουάν, αλλά δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμη το νόμισμά της για αγορές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία.
Το Πεκίνο έχει το μεγαλύτερο δίκτυο συμφωνιών ανταλλαγής νομισμάτων στον κόσμο, με τουλάχιστον 40 χώρες, αλλά σπάνια αποκαλύπτει τους ευρύτερους όρους των συμφωνιών του.
«Η Κίνα φαίνεται να χρησιμοποιεί τις γραμμές swap με πολύ διαφορετικό τρόπο από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Weitseng Chen, αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.
«(Η Κίνα) το χρησιμοποιεί ως πιστωτικό όριο, επομένως βρίσκεται σε σταθερή βάση, αντί για εφάπαξ πράξη, όπως κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής κρίσης».
Η Αργεντινή τον Οκτώβριο ενεργοποίησε μια γραμμή ανταλλαγής νομισμάτων με την Κίνα για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια, ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ενισχύσει την αύξηση των εξαντλημένων συναλλαγματικών της αποθεμάτων εν μέσω μεγάλης οικονομικής κρίσης, με ετήσιο πληθωρισμό πάνω από 130% και ενώ τα συναλλαγματικά αποθέματα σε δολάρια στην κεντρικής τράπεζά της αγγίζουν αρνητικά επίπεδα.
BRICS: Άνοδος +56% των εμπορικών συναλλαγών
Το εμπόριο μεταξύ των πέντε κρατών της ομάδας των BRICS αυξήθηκε κατά 56% τα τελευταία πέντε χρόνια, φτάνοντας συνολικά τα 422 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.
Τα πέντε υπάρχοντα μέλη των BRICS, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική σύναψαν διεθνείς εμπορικές συμφωνίες αξίας 422 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 2017 και 2022.
Οι χώρες BRICS παραμένουν σημαντικοί εμπορικοί εταίροι καθώς είναι πλούσιες σε φυσικούς πόρους και αγροτικά προϊόντα, εκτός από τη Ρωσία.
Ωστόσο, η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, συμπληρώνει τη συμμαχία εξάγοντας αργό πετρέλαιο σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες.
Η άνοδος του εμπορίου μεταξύ 2017 και 2022 παραμένει φυσιολογική.
Ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν το 2023, καθώς η συμμαχία BRICS επιδιώκει να τερματίσει την εξάρτηση από το δολάριο.
Καθώς η ζήτηση για εμπόριο μεταξύ των χωρών BRICS αυξάνεται, οι πιθανότητες η συμμαχία να πραγματοποιεί συναλλαγές σε τοπικά νομίσματα και όχι σε δολάριο παραμένουν υψηλές.
Η εξέλιξη θέτει σε κίνδυνο τις προοπτικές του δολαρίου, καθώς οι BRICS ενδέχεται να ξεκινήσουν όλες τις συναλλαγές σε τοπικά νομίσματα.
Οι διασυνοριακές συναλλαγές στα αντίστοιχα τοπικά τους νομίσματα αξίας 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσαν να προσθέσουν πίεση στην οικονομία των ΗΠΑ. Διαβάστε εδώ για να μάθετε πόσοι τομείς στις ΗΠΑ θα επηρεαστούν εάν οι BRICS σταματήσουν να χρησιμοποιούν το δολάριο για το εμπόριο.
Η εξέλιξη θα μπορούσε να «πνίξει» το δολάριο ΗΠΑ και να μειώσει τη δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης νομίσματος στις διεθνείς αγορές.
Εάν η ζήτηση για το δολάριο πέσει, η κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα.
Μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να κάνει τις τιμές να εκτοξευθούν στα ύψη στις ΗΠΑ και η πιθανότητα υπερπληθωρισμού να παραμένει υψηλή.
Εάν οι BRICS ανακοινώσουν ότι θα χρησιμοποιήσουν τοπικά νομίσματα για συναλλαγές το 2024, η κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ θα απομειωθεί σταδιακά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου