Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Τι είναι το hard reboot και τι το soft reboot – Οδηγίες για αρχάριους

Γνωρίζετε τι είναι το hard reboot και τι το soft reboot; Μπορεί να τα χρησιμοποιείτε συχνά αλλά ξέρετε τις διαφορές τους και ποιο πρέπει να επιλέξετε κάθε φορά?

Σας έχει τύχει να ακούσετε αυτούς τους δύο όρους; Είναι ιδιαίτερα διάσημοι για όλα τα ηλεκτρονικά μηχανήματα, από το κινητό σας τηλέφωνο έως έναν υπολογιστή. Ιδιαίτερα το hard reboot θα το έχετε ακούσει σαν συμβουλή όταν ήσασταν σε κατάσταση απελπισίας και κοιτάζατε ένα κολλημένο, μη ανταποκρινόμενο στις
εντολές σας, μηχάνημα.



Τι είναι το hard και τι το soft reboot

Το hard reboot είναι η διαδικασία επανεκκίνησης του υπολογιστή με χειροκίνητο τρόπο ή με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο που δεν επεμβαίνει το λειτουργικό σύστημα. Το πιο απλό παράδειγμα ενός hard reboot είναι όταν βγάζετε τον υπολογιστή σας από την πρίζα ενώ αυτός λειτουργεί.



Η διαδικασία αυτή επιτρέπει στον χρήστη να κάνει επανεκκίνηση του υπολογιστή, συνήθως όταν το λειτουργικό σύστημα ή οι λειτουργίες του λογισμικού δεν ανταποκρίνονται.

Από την άλλη το soft reboot είναι η διαδικασία επανεκκίνησης όπου πραγματοποιείται με αυτόματο τρόπο από το λειτουργικό σύστημα σας. Φυσικά την εντολή της επανεκκίνησης την έχετε δώσει εσείς αλλά στο soft reboot (ομαλή επανεκκίνηση) όλη η διαδικασία μετά την εντολή σας εκτελείται από το λειτουργικό σας σύστημα και εσείς απλά κάθεστε και το κοιτάτε.



Ένα πλήρη και κανονικό κλείσιμο, μέσω του λειτουργικού του συστήματος, και μια εκκίνηση του μηχανήματός την επομένη στιγμή ή ακόμα και την επομένη ημέρα, θεωρείται ένα soft boot. Η διαφορά boot και reboot είναι ότι στο πρώτο η εκ νέου εκκίνηση του μηχανήματος θα γίνει μετά από κάποιο επιθυμητό από εσάς διάστημα, ενώ στο δεύτερο η εκ νέου εκκίνηση θα γίνει αμέσως μετά το κλείσιμο του.

Είναι δύο έννοιες παρόμοιες, που στην Ελληνική γλώσσα αντιστοιχούν με τις «Έναρξη» και «Επανεκκίνηση».

Πως χρησιμοποιείται το καθένα

Το hard reboot γίνεται κυρίως όταν το σύστημα του υπολογιστή σας «παγώσει» και δεν ανταποκρίνεται σε τυχόν πληκτρολογήσεις ή οδηγίες από τον χρήστη. Σε γενικές γραμμές, τα hard reboot γίνονται με το χέρι, πατώντας συνεχόμενα το κουμπί λειτουργίας μέχρι να κλείσει και μετά το πατάτε ξανά για επανεκκίνηση.

Μια άλλη μέθοδος για να εκτελέσετε μια hard reboot (απότομη επανεκκίνηση) είναι να αποσυνδέσετε τον υπολογιστή από την πρίζα, μετά να τον συνδέσετε ξανά και να πατήσετε το κουμπί λειτουργίας για εκ νέου εκκίνηση.


Το hard reboot διαφέρει από το soft reboot (ομαλή επανεκκίνηση), στην οποία ο χρήστης σε ένα υπολογιστή πατάει ταυτόχρονα τα πλήκτρα CTRL+ ALT+ DEL για να δώσει εντολή αλλαγής χρήστη, ή τερματισμού ή επανεκκίνησης του λειτουργικού συστήματος.

Πότε χρησιμοποιείται το καθένα

Το hard rebοot είναι ο συνήθης τρόπος των αρχάριων χρηστών καθώς αδυνατούν να εντοπίσουν που υπάρχει πρόβλημα και έτσι απλά μπαίνουν στην διαδικασία «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι».

Η χρησιμοποίησή του συνίσταται μόνο όταν έχετε εξαντλήσει οποιαδήποτε άλλη λύση και δυνατότητα επίλυσης ενός προβλήματος. Όταν το μηχάνημά σας έχει κολλήσει, όταν έχει βγάλει μία μπλε οθόνη (BSOD), όταν δεν ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε εντολή σας, τότε η τελευταία λύση είναι το hard reboot. Όμως πρέπει να παραμένει ως η ύστατη ενέργειά σας.



Όσο πιο μικρή είναι μία συσκευή τόσο πιο πολλές φορές χρησιμοποιείται το hard reboot. Στα κινητά τηλέφωνα απλά τους βγάζετε την μπαταρία (όπου αυτό γίνεται), στα router, στα τηλεφωνικά κέντρα κλπ τους κόβετε το ρεύμα.

Από την άλλη το soft reboot (μπορείτε να το ακούσετε και σκέτο reboot ή restart ή reset), το χρησιμοποιείτε κάθε φορά που θέλετε να κλείσετε τον υπολογιστή σας και να τον επανεκκινήσετε αμέσως. Σε ορισμένες συσκευές γίνεται αυτόματα, όταν τελειώνει η μπαταρία και το μηχάνημα κλείνει μόνο του πριν αυτή αδειάσει εντελώς (όπως σε laptops, κινητά τηλέφωνα κλπ). Γενικότερα όταν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και έχετε τελειώσει την εργασία σας στο ηλεκτρονικό σας μηχάνημα, συνήθως του δίνεται την εντολή να κλείσει και αυτό πραγματοποιεί ένα πλήρη τερματισμό. Η επανεκκίνηση την επόμενη ημέρα θα είναι ένα soft boot.

Δεν θέλουμε να φανταστούμε ότι κάθε βράδυ κλείνετε τον υπολογιστή σας με hard reboot!!!! Αν το κάνετε, σταματήστε το άμεσα!!!

Υπέρ και κατά

Το hard reboot δεν αποτελεί συνιστώμενη τεχνική, επειδή η επανεκκίνηση του υπολογιστή χωρίς την υποστήριξη του λειτουργικού συστήματος μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δεδομένων, ελλιπή εγκατάσταση ή διακοπή λειτουργίας και αποτυχία οποιασδήποτε διαδικασίας.

Το χειρότερο σενάριο σε μία τέτοιου είδους επανεκκίνηση είναι το λειτουργικό σύστημα να γράφει δεδομένα στο δίσκο. Εάν συμβεί αυτό, όποιο αρχείο γράφεται εκείνη την στιγμή πιθανότατα θα δεν θα είναι πλέον αναγνώσιμο και αν ο δίσκος δεδομένων είναι ένας σκληρός δίσκος, υπάρχει μια πιθανότητα να βλαφτεί η μηχανική κεφαλή ανάγνωσης / εγγραφής.



Ιδιαίτερα όταν ο υπολογιστή σας, το κινητό σας τηλέφωνο κλπ  πραγματοποιεί μία αναβάθμιση δεν πρέπει επ’ουδενί να κάνετε hard reboot. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να διακόψετε την αναβάθμιση στην μέση και να χαλάσετε όλο το λειτουργικό σας σύστημα. Ακόμα και αν νομίζετε ότι το μηχάνημά σας έχει κολλήσει στην αναφορά «Εγκατάσταση των Windows – πρόοδος 30%»,  ή «Μην κλείσετε τον υπολογιστή σας γίνεται αναβάθμιση» εσείς θα πρέπει να έχετε υπομονή μαζί του και να περιμένετε να τελειώσει την εργασία του.

Ένα είδος hard reboot πραγματοποιείται όταν έχετε διακοπή του ηλεκτρικού σας ρεύμα, ενώ ταυτόχρονα το μηχάνημά σας δεν υποστηρίζεται από μπατάρία (laptop) ή από ένα UPS .

Αντίθετα, το ομαλό κλείσιμο ή η ομαλή επανεκκίνηση του μηχανήματος μέσω  του λειτουργικού του συστήματος θα προστατεύσει την δουλειά σας, καθώς αυτό θα φροντίσει πρώτα να αποθηκεύσει όλες τις ανοικτές καρτέλες, εργασίες και δεδομένα και μετά θα προβεί στον τερματισμό του.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό.