Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

"Η Τζίνι και το Τζίνι", ο πόλεμος στη Συρία και τα φετινά κινηματογραφικά βραβεία έχουν κάτι κοινό. Τι άραγε;

Όσοι μεγάλωσαν με ασπρόμαυρη τηλεόραση ασφαλώς θυμούνται τη χαριτωμένη σειρά "Η Τζίνι και το Τζίνι". Στην τηλεοπτική οθόνη το τζίνι έβγαινε από μπουκάλι, αλλά το τζίνι που θα δούμε σήμερα δεν βγαίνει από μπουκάλι, δεν βγαίνει καν απ' το λυχνάρι της εικόνας, βγαίνει απ' το Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ των ΗΠΑ κι είναι μια σχετικά άγνωστη πετρελαϊκή εταιρεία.

Το Νοέμβριο 2004 ιδρύθηκε στο Νιούαρκ η IDT Energy. Η θυγατρική της, Genie Energy, αποσχίστηκε τον Οκτώβριο 2011 κι εξελίχθηκε σε εταιρεία χαρτοφυλακίου, που σήμερα περιλαμβάνει την Genie Retail Energy, έναν πάροχο λιανικής στις ΗΠΑ, και τη Genie Oil and Gas (GOGAS). Η ενδιαφέρουσα συμμετοχή είναι η 2η εταιρεία, μια εταιρεία έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία δηλώνει πως έχει δύο ενεργά έργα, σε πρώιμο ερευνητικό και αναπτυξιακό στάδιο:


  • Το ένα έργο αφορά μη συμβατικά (σχιστολιθικά) κοιτάσματα, βρίσκεται στο Κολοράντο των ΗΠΑ, το ανέπτυσσε η θυγατρική American Shale Oil (AMSO) κι έκλεισε το 2016.

  • Το δεύτερο έργο, σύμφωνα με την εταιρεία, βρίσκεται στο βόρειο Ισραήλ κι εκεί η εταιρεία λέει πως "χαρακτηρίζουμε έναν σημαντικό πόρο πετρελαίου και φυσικού αερίου σύμφωνα με μια άδεια εξερεύνησης από την κυβέρνηση του Ισραήλ." Το αναπτύσσει η θυγατρική Afek Oil and Gas.

  • Υπάρχει κι ένα τρίτο έργο, το οποίο ανέπτυσσε η θυγατρική Israel Energy Initiatives (IEI), η οποία ιδρύθηκε το 2008. Στην Ελλάδα την άνοιξη του 2011 μόλις είχαμε μπει στην παράνοια των μνημονίων και δεν πολυπαίρναμε είδηση τι συνέβαινε στη γύρω γειτονιά, αλλά ήταν ακριβώς τότε που ο διεθνής τύπος βούιζε πως μισή ώρα νότια της Ιερουσαλήμ βρέθηκαν 250 δισεκατομμύρια βαρέλια σχιστολιθικό πετρέλαιο, απόθεμα αντίστοιχο της Σαουδικής Αραβίας! Το μόνο πρόβλημα είναι πως το 2014 η κυβερνητική επιτροπή σχεδιασμού της Ιερουσαλήμ απαγόρευσε την εξόρυξη στην περιοχή και η Israel Energy Initiatives διαλύθηκε. Το τέλος του ονείρου; Όχι! Εδώ ακριβώς αρχίζουν τα ...ωραία!

Το Φλεβάρη 2013, η Afek, θυγατρική της GOGAS και της Genie Energy απέκτησε αποκλειστική άδεια ερευνών ...
36 μηνών σε 400 τετρ. χλμ. στο "Βόρειο Ισραήλ". Ένα χρόνο αργότερα, κι ενώ στην Afek έχει μεταφερθεί το επιστημονικό προσωπικό της Israel Energy Initiatives, πήρε άδεια να ανοίξει 10 ερευνητικές γεωτρήσεις. Η πρώτη φάση, στο Νότιο τμήμα της έρευνας, ξεκίνησε το Φλεβάρη 2015 κι ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο 2016. Η Afek βρήκε κοίτασμα πάχους 350 μέτρων, που εκτιμάται ότι περιέχει 40 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο. Και το Γενάρη 2017 η Genie Energy ανακοίνωσε πως ιδρύει στο Ισραήλ την Atid Drilling Ltd. (Atid), μια επιχείρηση διάνοιξης γεωτρήσεων για πελάτες σε διάφορους τομείς, όπως η εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, η ανάπτυξη υδάτινων πόρων και η εξερεύνηση ορυκτών. Πρώτος πελάτης της Atid ήταν φυσικά η Afek, που τον Απρίλη 2017 ξεκίνησε γεωτρήσεις στο βόρειο τμήμα της αδειοδοτημένης περιοχής.


"Το "Βόρειο Ισραήλ" ωστόσο δεν είναι τίποτ' άλλο απ' τα παρανόμως κατεχόμενα απ' το Ισραήλ Συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, που ο ΟΗΕ αναγνωρίζει ως Συριακό έδαφος. Οπότε η GOGAS δεν μπορεί να πάει μόνη της, χρειάζεται πολύ ισχυρή πολιτική κι όχι μόνο στήριξη. Όπως λοιπόν βλέπουμε στον ιστότοπό της, υπάρχει ένα "στρατηγικό συμβουλευτικό συμβούλιο", που συμβουλεύει τη διοίκηση σε θέματα στρατηγικής, οικονομικής, επιχειρησιακής και δημόσιας πολιτικής. Ποιοι το απαρτίζουν; Εδώ, προσδεθείτε!

  • Πρόεδρος του συμβουλίου ο 78 ετών δισεκατομυριούχος της WallStreetΑμερικανοεβραίος Michael Steinhardt. 

  • Ο 46ος Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Dick Cheney, σκιώδης Πρόεδρος επί Μπους (υιού), πρώην επικεφαλής της Halliburton. Ο Τσέινι ξεκίνησε τον πόλεμο στο Ιράκ και κατέστησε σίγουρο ότι η Halliburton είχε κυρίαρχη συμμετοχή. Όταν το Κογκρέσο επρόκειτο να ερευνήσει τη σύγκρουση συμφερόντων, η Halliburton παραιτήθηκε από την αμερικανική ιθαγένεια και μετακόμισε στο Ντουμπάι, για να σταματήσει οποιαδήποτε έρευνα. Στα φετινά κινηματογραφικά βραβεία θα βρείτε την ταινία Vice, που δείχνει ακριβώς τη ζωή του Τσέινι. Για το ελεγχόμενο απ' τους Δημοκρατικούς Χόλυγουντ, οι Ρεπουμπλικάνοι είναι οι "κακοί", αλλά είναι ακριβώς οι Δημοκρατικοί που βομβάρδισαν την Κεντροανατολική Μεσόγειο και προωθούν μετά μανίας την απάτη της δήθεν κλιματικής αλλαγής.

  • Η Marry Landrieu, πρώην Γερουσιαστής των Δημοκρατικών απ' τη Λουιζιάνα, (1996-2014), Πρόεδρος της Επιτροπής της Γερουσίας για την Ενέργεια & τους Φυσικούς Πόρους, που προώθησε και πέρασε το νόμο ενεργειακής συνεργασίας ΗΠΑ-Ισραήλ, κυρίως σε θέματα φυσικού αερίου.

  • Ο Rupert Murdoch, της News Corporation, που έχει τη Fox Entertainment, τη Dow Jones & Co., τη New York Post, τη HarperCollins και λοιπά ΜΜΕ σε έξι ηπείρους.

  • Ο Bill Richardson, πρώην Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ επί Κλίντον (1998-2001), κυβερνήτης της πολιτείας του Νέου Μεξικό (2003-2011), Πρόεδρος του Συνεδρίου των Δημοκρατικών το 2004.

  • Ο Jacob Lord Rothschild, Πρόεδρος του Ιδρύματος Rothschild, σημαντικός επενδυτής στην ενέργεια.

  • Ο LawrenceSummers, ομότιμος καθηγητής του Χάρβαρντ, πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ επί Κλίντον, Πρόεδρος του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου επί Ομπάμα.

  • Ο James Woolsey, πρώην διευθυντής της CIA επί Κλίντον, (1993-1995).

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στοgreeklignite.blogspot.grκαιαναδημοσιεύονται στο Facebook.Οδηγίες ρύθμισης για το FBθα βρείτε εδώ.



Η Ανατολική Μεσόγειος αποδεικνύεται πλέον με γεωτρήσεις πως είναι μια τεράστια αποθήκη υδρογονανθράκων, που μόλις τώρα ξεκινά να αναπτύσσεται κι αναμένεται να δώσει μεγάλες συγκινήσεις στην επόμενη δεκαετία. Για το λόγο αυτό είναι ευκαιρία να θυμηθούμε στο πιο πάνω βίντεο τι έλεγε το 2007 ο Στρατηγός Κλαρκ, επικεφαλής των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Σερβία επί Κλίντον. Επανάληψις μήτηρ πάσης μαθήσεως! 

Είναι μάλλον απλή σύμπτωση πως οι στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή ξεκίνησαν ως "πόλεμος κατά του κακού" μετά τις επιθέσεις της 11.9.2001. Στην αρχή "απελευθέρωσαν" το Ιράκ και είναι μάλλον άλλη μια σύμπτωση πως το Ισραήλ εισάγει τα περίπου 3/4 των αναγκών του σε πετρέλαιο απ' το βόρειο Ιράκ. Αλλά με την ανεύρεση φυσικού αερίου στη θάλασσα και πετρελαίου στην ξηρά το Ισραήλ γίνεται πλέον όχι απλά ενεργειακά ανεξάρτητο για πολλές δεκαετίες, αλλά και σημαντικός εξαγωγέας παγκοσμίως. 

Ίσως λοιπόν τα πιο πάνω βοηθήσουν να καταλάβουμε όλοι για ποιο λόγο ο Ομπάμα προσπαθούσε λυσσαλέα ν' ανατρέψει τον Άσσαντ, για ποιο λόγο η Κλίντον εξόπλιζε τους ισλαμοτρομοκράτες του ISIS και ρήμαξε τη Συρία, για ποιο λόγο ο Τραμπ αποχωρεί πλέον απ' τη Συρία, για ποιο λόγο Νετανιάχου-Αναστασιάδης-Τσίπρας είναι τελευταία όλο αγκαλιές και φιλιά, για ποιο λόγο ο Καμμένος έπλεξε το εγκώμιο των Αμερικανών μόλις παραιτήθηκε απ' την κυβέρνηση. Κι έχω πολλούς λόγους να πιστεύω πως την προηγούμενη δεκαετία η κυβέρνηση Καραμανλή, που έβαλε το βέτο για τα Σκόπια στο Βουκουρέστι, είχε πληροφορηθεί τι υπάρχει, αλλά ίσως δεν ήθελε να το πολυπιστέψει ... 

Αλλά εγώ μένω με μια απορία: αν το Ισραήλ νομιμοποιείται απ' τις ΗΠΑ να κάνει γεωτρήσεις στα κατεχόμενα Συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, μήπως αυτό ανοίγει την πόρτα στην Τουρκία να κάνει γεωτρήσεις στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο; 

Κάθε απάντηση δεκτή, Συριζαίικη ή μη ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ