Από τον σκιτσογράφο της Independent, Dave Brown, μετά την επίθεση στη γαλλική εφημερίδα "Charlie- Hebdo"
Οι «άσεμνες» αυτές δηλώσεις, σε μια στοιχειωδώς δημοκρατική κοινωνία, μπορεί να αποδοκιμάζονται και να προκαλούν αντιδράσεις, μπορεί να επικρίνονται, να στηλιτεύονται και να συζητιούνται· είναι πράγμα θεμιτό. Η ποινικοποίησή τους όμως με τη θέσπιση του Εγκλήματος του Λόγου, και κατ’ επέκταση της ίδιας της Σκέψης, είναι όνειδος· είναι ανεπίτρεπτο σημάδι υφέρπουσας τυραννίδας, η οποία θα εντείνεται, μέχρις ότου εγκαθιδρυθεί η δικτατορία του «πολιτικώς ορθού» για να απαγορευθεί πλήρως, ο Ελεύθερος Λόγος. Και μέχρι τότε μπορεί να μην υπάρχει καν η ανάγκη της νοημοσύνης μας να τον αρθρώσει…
Η πολιτική ορθότητα ενταγμένη στην Εκπαίδευση, όπως γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο, κατασκευάζει γενιές ομογενοποιημένων, ηλιθιοποιημένων κι αγράμματων παιδιών. Όσο πιο αποφασιστικά εγκαθίσταται δε, τόσο περισσότερο αλώνει τη εννοιολογική γλώσσα και την κριτική σκέψη των ενηλίκων, οι οποίοι, έχοντας ξεχάσει ή αντικαταστήσει, τη σημασία και τις αξίες που φέρουν οι λέξεις μέσα από ένα κοπιώδες, πολιτισμικό παρελθόν, δε θα καταλάβουν τη στέρηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, σιγά-σιγά. Τα πολιτικά και τα κοινωνικά τους δικαιώματα, θα τα έχουν ήδη απεμπολήσει. Θα είναι αργά ν’ αντισταθούν. Δε γνωρίζουμε ειλικρινά, τί έννοια και τί νόημα θα έχει πια, η λέξη «αντίσταση», σε Υποκείμενα τέλεια εξουδετερωμένα. Θα έχει όμως θεμελιωθεί τόσο σθεναρά και τόσο βίαια ο Ολοκληρωτισμός, που δε θ’ αναγνωρίζει στα άτομα καν, το δικαίωμα ανθρώπινης υπόστασης και αξιοπρέπειας. Θα έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει Ανθρώπινη Υπόσταση και Αξιοπρέπεια, εντέλει. Όπως στο ''1984'', ο Όργουελ γράφει, ''Freedom Is Slavery'', η Ελευθερία δηλαδή: Σκλαβιά θα σημαίνει; Στα λεξικά του μέλλοντος όλα θα έχουν αντικατασταθεί.
Δεν ξέρω τί άκρη θα βγάλει, για παράδειγμα, ένας αγγλόφωνος με τη λέξη ‘Freedom’ εάν το ψάξει διεξοδικότερα. Για εμάς πάντως, εάν επιμείνουμε στη γλώσσα μας, μπορεί ακόμα και τότε να είναι πιο εύκολο…
Αναφέρουμε την εκδοχή που προτιμούμε:
Ελευθερία: «ελευσομαι» +«ερω»
ἐλεύσομαι (ἐλεύθω) : έρχομαι, πορεύομαι / εραν, ἐρῶ: αγαπώ -> ἔρως)
Κοινώς, «έρχομαι, πηγαίνω, όπου αγαπώ».
Παραπομπές
* Η συγκεκριμένη επίμαχη αναφορά του Νόμου είναι η εξής: «Όποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή διά του Τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων τιμωρείται με φυλάκιση τριών (3) μηνών έως τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000-20.000) ευρώ».
** Αγγλ.''Ακολούθησε το χρήμα''
***Μέχρι τον Μάϊο του 2018. Για τον ακριβή αριθμό των μηνύσεων μέχρι σήμερα, δεν κατέστη δυνατή η πληροφόρηση…
****Σύνταγμα της Ελλάδος, Άρθρο 1: Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.
***** Ο καθηγητής Ρομπέρ Φορισόν είχε γράψει ένα βιβλίο στο οποίο αμφισβητούσε την επίσημη άποψη για τους διωγμούς των Εβραίων από τους ναζί. Αυτή η στάση αρχής εξόργισε τους διανοούμενους που απ’ τη μια μιλούν γενικόλογα για τα ναζιστικά εγκλήματα σε βάρος της ανθρωπότητας και απ’ την άλλη γίνονται συγκεκριμένοι μόνο για τα εγκλήματα σε βάρος των Εβραίων. Αυτοί στήριξαν και την τροπολογία στο νόμο για την ελευθερία της έκφρασης η οποία ψηφίστηκε το 1990, με εισήγηση του βουλευτή του ΚΚΓ Γκεϊσό, που τιμωρεί οποιονδήποτε αμφισβητεί το «ολοκαύτωμα» των Εβραίων, απαγορεύοντας την ιστορική έρευνα επί του θέματος και επιβάλλοντας σκληρή λογοκρισία. Ο καθηγητής Φορισόν έχασε τη δουλειά του στο Πανεπιστήμιο της Λιών, όπως και ο Bruno Gollnish που διώχτηκε ποινικά και τέθηκε σε πενταετή διαθεσιμότητα από το ίδιο πανεπιστήμιο γιατί, ερωτηθείς σε μία συνέντευξη, είπε ότι «το ολοκαύτωμα είναι ένα θέμα για ειδικούς». Διώξεις με τον ίδιο νόμο υπέστη και ο Ροζέ Γκαροντί, διακεκριμένο στέλεχος της πάλαι ποτέ ισχυρής γαλλικής Αριστεράς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου