Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Οι αντι-ρωσικές εμμονές των ΗΠΑ κατάφεραν να φαλιρίσουν... εννέα αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες!


του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Άλλη μια δικαίωση του pronews.gr το οποίο ήταν το μόνο μέσο που είχε αναδείξει το κόστος για την αμερικανική πετρελαιοβιομηχανία του σχιστολιθικού ορκτού πλούτου των παράλογων βασιζόμενων στις αντι-ρωσικές εμμονές κινήσεων των ΗΠΑ που οδήγησαν στην κάθετη πτώση των τιμών του πετρελαίου, με σκοπό να χτυπηθεί η Μόσχα οικονομικά, αλλά εν τέλει η Ουάσιγκτον πυροβόλησε τα "πόδια" της.

Οι πτωχεύσεις αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους κλάδους πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της Federal Reserve of Dallas ξεπερνούν κάθε προσδοκία και "ξεβρακώνουν" όσους πίστευαν ότι οι ΗΠΑ είναι το "αφεντικό" και ότι η ρωσική οικονομία δέχεται συντριπτικά πλήγματα.

Τουλάχιστον εννέα αμερικανικές εταιρείες, των οποίων το συνολικό χρέος ξεπερνά τα δύο δισ. δολάρια, έχουν καταθέσει αίτηση για προστασία από τους πιστωτές τους κατά τη διάρκεια του δ' τριμήνου!

«Οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, εν μέρει γιατί βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλότερο κόστος παραγωγής σε σύγκριση με τους διεθνείς ανταγωνιστές τους», τονίζουν οι
Navi Dhaliwal και Martin Stuermer, οικονομολόγοι στη Federal Reserve of Dallas και προσθέτουν «εάν οι χρεοκοπίες συνεχίσουν με αυτό τον ρυθμό, τότε θα έχουμε αρκετές και εντός του 2016». 


Παράλληλα οι δύο οικονομολόγοι στην έκθεσή τους υπογραμμίζουν ότι το συνολικό εργατικό δυναμικό στον κλάδο έχει υποχωρήσει κατά 70.000 εργαζόμενους.


Πέρσι τέτοια εποχή γράφαμε: 


Η πτώση των τιμών του πετρελαίου χτυπά πρωτίστως τις αμερικανικές εταιρείες παραγωγής σχιστολιθικών υδρογονανθράκων αφού η τιμή του βαρελιού έχει πέσει χαμηλότερα από την τιμή παραγωγής του.  

Συνεπώς εάν αυτό οφείλεται σε αμερικανικές πιέσεις για να έρθει σε δύσκολη θέση η ρωσική οικονομία, τότε οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή πυροβολούν τα "πόδια" τους, διότι η Ρωσία διαθέτει πλεονάσματα για να ανταπεξέλθει, ενώ οι ΗΠΑ με το "γαλαξιακό" χρέος τους δεν θα αντέξουν για καιρό χωρίς την βασική πηγή εσόδων τους που είνια οι υδρογονάνθρακες.

Οι αμερικανικές εταιρείες εξόρυξης έχουν δανειστεί τεράστια ποσά, και θέτουν σε κίνδυνο εκ νέου και το τραπεζικό σύστημα καθώς δεν μπορούν να τα αποπληρώοσυν πράγοντας πετρέλαιο με ζημία.

Έντεχνα όλα τα δυτικά και εγχώρια ΜΜΕ προσπαθούν να περάσουν την εικόνα ότι οι ΗΠΑ είναι το "αφεντικό" ο πραγματικός κερδισμένος όμως είναι η Σ.Αραβία, και αυτή ορίζει το παιχνίδι, διότι τα δικά της κοιτάσματα επειδή είναι κοντά στις ακτές της παράγονται φθηνότερα και συνεχίζουν να έχουν μεγάλα κέρδη ακόμα και με χαμηλές τιμές.

Με χαμηλές τιμές δημιουργείται πρόβλημα στις πρωτίστως στις ΗΠΑ οι οποίες παράγουν σχιστολιθικό πετρέλαιο με τιμή 85 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή πώλησης έπεσε στα 75 και έπεται συνέχεια.

Στην πραγματικότητα στη διεθνή σκηνή έχουμε τώρα το φαινόμενο μιας επισώρευσης πολέμων: τον ψυχρό πόλεμο Δύσης εναντίον Ρωσίας, τον θερμό πόλεμο δι’ αντιπροσώπων στην Ουκρανία, τον ατέρμονα πλέον και ολοένα διευρυνόμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», τον νομισματικό πόλεμο Κίνας-Ρωσίας-BRICS κατά της κυριαρχίας του δολαρίου και τον πόλεμο του πετρελαίου – άθροισμα ορατό αλλά ελλιπές, που δεν προοιωνίζεται παρά πολύ σκοτεινές εξελίξεις........

........Όπως δήλωσε ο Ντάνιελ Ντίκερ, πρόεδρος της Εταιρείας Διαχείρισης Πλούτου Μερκ Μπλοκ, με 25ετή πείρα εμπορίας πετρελαίου στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης: «΄Ολοι παριστάνουν τους χαμογελαστούς, ότι μπορούν να τα καταφέρουν με τιμή πετρελαίου σε 80 δολ., αλλά πρόκειται για χοντρά παραμύθια.




Η «επανάσταση του σχιστόλιθου» δεν περπατάει με 80 δολάρια. Τελεία και παύλα.»

Το ακούσατε αυτό; Το καταλάβατε; Και όμως τα δυτικά ΜΜΕ προσπαθούν να μας πείσουν ότι η Ρωσία που δεν χρωστάει σε κανέναν έιναι σε δύσκολη θέση, ενώ οι Αμερικανοί που χρωστάνε πιθανότατα και σε...εξωγήινους, έχει το πάνω "χέρι".

Αναφέρεται ότι στο μισό περίπου των υπό εκμετάλλευση πεδίων σχιστολίθου η εξόρυξη είναι ζημιογόνος με τιμή κατώτερη των 80 δολ το βαρέλι.

Συμβαίνει δε πλήθος εταιρειών να έχουν δανεισθεί μεγάλα κεφάλαια για την επένδυση προκειμένου να συμμετάσχουν στο «νέο Ελντοράντο».

Κατά τα στοιχεία του Μπλούμπεργκ, 61 από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν συσσωρεύσει χρέος 199 δισεκατομμυρίων!

Αρκετές άρχισαν ήδη να κλείνουν και η επιδημία των φαλιμέντων θα πάρει μεγάλη έκταση, με αλυσιδωτές επιπτώσεις, εάν δεν υπάρξει συμφωνία διάσωσης των τιμών

Η Σαουδική Αραβία δεν άφησε όμως περιθώρια αισιοδοξίας. Ο υπουργός Πετρελαίου Αλί αλ-Ναϊμί δήλωσε χθες: « Κανείς δεν πρέπει να περιορίσει την παραγωγή. Η αγορά θα σταθεροποιηθεί μόνη της.»

Και σε απάντηση στις απόψεις άλλων μελών του ΟΠΕΚ για την ανάγκη παρέμβασης, ο Σαουδάραβας υπουργός απάντησε αποκαλυπτικά: «Γιατί να περικόψει η Σαουδική Αραβία την παραγωγή της; Οι ΗΠΑ έχουν τώρα επίσης μεγάλη παραγωγή. Θα πρέπει να την περικόψουν και αυτές;»

Και μόλις πριν δύο εβδομάδες είχαμε επανέλθει στο θέμα γράφοντας:



Για πρώτη φορά τα άλλοτε κραταιά και πάμπλουτα κράτη του Περσικού Κόλπου αναγκάζονται να υιοθετήσουν μέτρα βαριάς και καθολικής φορολόγησης ώστε να αναταπεξέλθουν στην πτώση των τιμών του πετρελαίου, που έχει σαν αποτέλεσμα τα έσοδα να μην επαρκούν για να διατηρήσουν το άλλοτε πλουσιοπάροχο βίο των κρατών αυτών.

Το Συμβούλιο για την Συνεργασία στον Περσικό Κόλπο αποφάσισε την εισαγωγή ΦΠΑ στις χώρες τους για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων στρατιωτικών εξόδων τους και τα μειωμένα έσοδα από το πετρέλαιο στον προϋπολογισμό τους.

Ο οργανισμός συνεργασίας της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ, του Ομάν, του Μπαχρέιν, του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έφτασε σε αυτήν την απόφαση μετά και την αυξανόμενη εμπλοκή αυτών των χωρών σε στρατιωτικές αποστολές είτε άμεσα όπως στην Υεμένη, είτε κρυφά και έμμεσα όπως στην Συρία (μόνο η Σ.Αραβία έχει απελευθερώσει εκατοντάδες βαρυποινίτες που τους έστειλε στην μαρτυρική χώρα με σκοπό να πολεμήσουν κατά της νόμιμης συριακής κυβέρνησης), σε συνδυασμό με τις μειούμενες τιμές πώλησης του πετρελαίου που έχει οδηγήσει σε ελαττωμένα έσοδα.

Η φορολογία, προκρίνεται ως η μόνη λύση για να μπορέσουν να συντηρηθούν οι κοστοβόροι προϋπολογισμοί των κρατών αυτών και ιδιαίτερα της πολύ "ακριβής διαβίωσης" της άρχουσας τάξης τους.

Το μέτρο που θα εφαρμοσθεί ταυτόχρονα κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, με κοινή απόφαση και εφαρμογή, για να αποφευχθεί τυχόν λαθρεμπόριο από εκείνους που θα επιδιώξουν να επωφεληθούν από την διαφορά στους συντελεστές του φόρου, δεν θα βρει εφαρμογή, σύμφωνα με την απόφαση, στον τομέα της υγείας, της παιδείας, των κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς και σε 94 προϊόντα τροφίμων που εξαιρέθηκαν ήδη.

Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου οφείλεται στην παράλογη και εμμονική απόφαση των φιλοαμερικανικών καθεστώντων του Κόλπου για αύξηση της παραγωγής τους, με σκοπό να χτυπηθεί η οικονομία της Ρωσίας.

Μόνο που η Ρωσία που είναι ο σιτοβολώνας του πλανήτη και διαθέτει όλες τις πρώτες ύλες στο έδαφός της, ώστε να μπορεί να ζήσει ακόμα και σε πλήρη απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο και λόγω της τεχνολογικής της υπεροχής είναι σε θέση να κατασκευάσει ή και να αντιγράψει τα πάντα, ενώ αντίθετα οι αραβικές χώρες το μόνο που διαθέτουν σε αφθονία είναι... η άμμος της ερήμου.

Οι δε ΗΠΑ έχουν πυροβολήσει τα "πόδια" τους καθώς έχουν σοβαρά προβλήματα και οι κλασικές εταιρείες πετρελαίου, ενώ οι εταιρείες παραγωγής σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει. Σημειώνεται ότι ένα βαρέλι σχιστολιθικού πετρελαίου απαιτεί 70-80 δολάρια για την εξόρυξή του.

Οι Αμερικανοί ποντάρουν ότι η Ρωσία θα καταρρεύσει πρώτη, αλλά με ένα χρέος της τάξεως του 17%, μια κλειστή αυτάρκη οικονομία όπως η ρωσική και έναν σκληρό λαό από πίσω, που έχει μάθει να τρώει και "πέτρες" όταν χρειάζεται, αυτό φαντάζει ανεδαφικό. Αντίθετα οι ΗΠΑ έχουν ένα υπέρογκο χρέος 18 τρισ.δολαρίων και έναν πολύ καλομαθημένο λαό που αντιδρά ακόμα και στην πιο μικρή μείωση του βιοτικού του επιπέδου.

Σύμφωνα με αναλυτές, η ραγδαία και σε τόσο μεγάλη κλίμακα υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου δεν είναι βιώσιμη, πολλές επενδύσεις θα αποτύχουν, αν ακυρωθούν πολλά έργα στον κλάδο της ενέργειας, η προσφορά θα υποχωρήσει απότομα και οι τιμές θα εκτοξευτούν.




Ο επικεφαλής της Ιταλικής εταιρείας ενέργειας Eni Spa, Claudio Descalzi πριν έξι μήνες δήλωσε: “Εάν ο OPEC δεν αντιδράσει ώστε να σταθεροποιηθούν οι τιμές του πετρελαίου, υπάρχει ο κίνδυνος μελλοντικά οι τιμές να εκτοξευτούν ακόμα και πάνω από 200 δολάρια το βαρέλι”.

Ενώ συνέχισε λέγοντας: “Χρειαζόμαστε σταθερότητα. Ο OPEC πρέπει να αναλάβει ρόλο κεντρικής τράπεζας ώστε να σταθεροποιεί τις τιμές και οι επενδύσεις να συνεχίζονται κανονικά”.

Οι εκτιμήσεις του ιδίου ήταν οτι οι τιμές θα διατηρηθούν χαμηλά για τον επόμενο ένα με ενάμιση χρόνο, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται σήμερα. Όμως σημασία έχει η προπαγάνδα και η παρουσίαση του "άσπρου ως μαύρου", γιατί ο μέσος νους εκφοβίζεται εύκολα λόγω άγνοιας.

Δεν είναι τυχαίο που καθημερινά τα εγχώρια ΜΜΕ με μηδενικά επιχειρήματα προσπαθούν να προβάλουν ότι προβλήματα αντιμετωπίζει η Ρωσία και γενικώς οποιοσδήποτε στέκεται ενάντια στην αμερικανική ηγεμονία ώστε ο ελληνικός λαός να μην προσδοκά κανενός άλλου την βοήθεια πέραν των δυναστών του στην Ευρώπη και στο ΔΝΤ.

Στην πραγματικότητα στη διεθνή σκηνή έχουμε τώρα το φαινόμενο μιας επισώρευσης πολέμων: τον ψυχρό πόλεμο Δύσης εναντίον Ρωσίας, τον θερμό πόλεμο δι’ αντιπροσώπων στην Ουκρανία, στη Συρία, το Ιράκ, και τώρα στην Υεμένη, τον ατέρμονα πλέον και ολοένα διευρυνόμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», ο οποίος έχει καταντήσει ανέκδοτο καθώς βλέπουμε τις ΗΠΑ να στεκονται δίπλα στις Σαουδική Αραβία και Κατάρ που έχουν δημιουργήσει και χρηματοδοτήσει ISIL και Κατάρ, τον νομισματικό πόλεμο Κίνας-Ρωσίας-BRICS κατά της κυριαρχίας του δολαρίου και τον πόλεμο του πετρελαίου.

Ο πόλεμος όμως του πετρελαίου τείνει να καταστρέψει την πλειοψηφία των αμερικανικών εταιρειών εξόρυξης πετρελαίου κάτι που στο μεσοπρόθεσμο μέλλον μπορεί να επιφέρει άνοδο της τιμής του πετρελαίου μέχρι και στα 200 δολάρια το βαρέλι.

Προς το παρόν η Σαουδική Αραβία κρατά ψηλά την παραγωγή της ακριβώς για να καταστρέψει τους σχιστολιθικούς ανταγωνιστές της κρατώντας με νύχια και με δόντια το μερίδιό της, αλλά και ικανοποιώντας το "βαθύ" αμερικανικό κράτος που πάντα έχει άλλα σχέδια από το "επίσημο" αμερικανικό κράτος.



Οι ΗΠΑ "τυφλωμένες" από το προκατειλημμένο "μίσος" κατά της Ρωσίας (δεν αντέχει ο αμερικανικός ψυχισμός ανταγωνιστές στην παγκόσμια κυριαρχία) συνεχίζουν ακάθεκτες την υπερπαραγωγή πετρελαίου αν και τώρα που βλέπουν τη ρωσική οικονομία να έχει σταθεροποιηθεί και να έχει ανεξαρτητοποιηθεί ακόμα περισσότερο διαβλέπουν ότι έχουν προχωρήσει σε στρατηγικά λάθη, που μπορεί σύντομα να τους στοιχίσουν πολύ. Η δε Σαουδική Αραβία ελπίζει ότι θα εξουδετερώσει έτσι και το Ιράν, όμως και αυτό έχει έτσι και αλλιώς προσαρμοσμένη κλειστή οικονομία, και έχει μάθει να αντέχει σε "άνυδρες" περιόδους.

Ο οικονομικός proxy war που εφάρμοσαν οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας με αιχμή την Σαουδική Αραβία και τα κράτη του Κόλπου τα οποία έριξαν τις τιμές πετρελαίου γύρισε μπούμερανκ καθώς το ΔΝΤ τις προειδοποιεί πως βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Την ίδια στιγμή η Ρωσία αποφάσισε οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου να γίνονται σε ρούβλια, ένα ακόμη χτύπημα κατά του δολαρίου! Η πολιτική μείωσης των τιμών πετρελαίου είχε ως αποτέλεσμα το έλλειμα της Σ.Αραβίας να εκτοξευτεί στο 20% το 2015 από 3,4% το 2014 και η χώρα να εκδώσει για πρώτη φορά μονοετή ομόλογα.

Ταυτόχρονα, η χρηματοδότηση του πολέμου στην Υεμένη, των ισλαμιστών στη Συρία, το γεγονός ότι το 90% των εσόδων της προέρχεται από το πετρέλαιο με τις τιμές να έχουν πέσει κατά 50% εξαφανίζουν το αποθεματικό των 650 δισ. που διέθετε!

Και το πιο σημαντικό: Οι οικονομίες των χωρών αυτών εξαρτώνται αποκλειστικά από το πετρέλαιο την ίδια στιγμή που η Ρωσία σύναψε τεράστιες οικονομικές συμφωνίες με την Κίνα ενώ διαθέτει και έσοδα από μια αμυντική βιομηχανία...

"Αν οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου παραμείνουν όπως έχουν γύρω στα 50 δολ. το βαρέλι, τότε τα κράτη του Κόλπου θα έχουν ένα πολύ σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στο μέλλον" τονίζει ο οικονομολόγος του ΔΝΤ Bruno Versailles.

"Τα επόμενα πέντε χρόνια ή ακόμη και λιγότερο, τα κράτη του Κόλπου θα έχουν χρεοκοπήσει αν η τωρινή τάση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου συνεχιστεί" λέει ο οικονομολόγος. Ασφαλώς, μια χώρα μπορεί να διαλέξει να τυπώσει περισσότερο χρήμα αλλά αυτό θα οδηγούσε στην υποτίμηση του εθνικού νομίσματος. Παρόλ΄αυτά τα κράτη του Κόλπου δεν μπορούν καν να κάνουν αυτή την επιλογή.

"Το τύπωμα χρήματος δεν είναι επιλογή, τα κράτη του Κόλπου είναι συνδεδεμένα με το αμερικανικό δολάριο" τονίζει ο οικονομολόγος του ΔΝΤ.

"Χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Ομάν και το Μπαχρέιν παράγουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος τους από τις εξαγωγές πετρελαίου. Συνεπώς αντιμετωπίζουν υψηλό ρίσκο χρεοκοπίας. Οι οικονομίες αυτών των χωρών δεν μπορούν να βασιστούν σε άλλες βιομηχανίες για να διατηρήσουν τις οικονομίες τους σε θετική τροχιά" εξηγεί ο Versailles.

Η εμμονή των ΗΠΑ με τους Ρώσους έχει προκαλέσει μια νέα περίοδο υποανάπτυξης σε όλον τον πλανήτη.

Το ζήτημα είναι ότι τώρα δεν μπορούν να υποχωρήσουν, αν το κάνουν θα γίνουν... ρεζίλι για δεκαετίες, εάν επιμείνουν μπορεί να προκαλέσουν ένα νεό οικονομικό "κραχ" που η κρίση του 2008 θα φαίνεται σαν μια απλή "ιωσούλα".

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »