Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

ASEAN: Ξεκινά αύριο το μεγάλο πείραμα οικονομικής ένωσης των χωρών της Νοτιανατολικής Ασίας

Ενα φιλόδοξο πείραμα ξεκινούν από αύριο, 31 Δεκεμβρίου, δέκα κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας, τα οποία ενσωματώνουν τις οικονομίες τους σε μια προσπάθεια να φέρουν περισσότερη παγκόσμια επιρροή και ευημερία στους 622 εκατ. πολίτες της περιοχής.


Σύμφωνα με το MarketWatch, η κοινή αγορά τους –που ετοιμάζεται εδώ και πάνω από μια δεκαετία- στοχεύει στη σφυρηλάτηση ενός εξέχοντος περιφερειακού μπλοκ που θα ανταγωνιστεί την Κίνα και την Ιαπωνία, περιλαμβάνοντας ένα εύρος οικονομιών από την πλούσια Σιγκαπούρη μέχρι την αναδυόμενη Μιανμάρ.

Το μπλοκ περιλαμβάνει επίσης το Μπρουνέι, την Καμπότζη, την Ινδονησία, το Λάος, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ. Όλες οι χώρες αποτελούν μέλη της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (Association of Southeast Asian Nations - ASEAN) και με την κίνηση αυτή επιθυμούν να τονώσουν τους οικονομικούς τους
δεσμούς μειώνοντας τους δασμούς και επιτρέποντας μια πιο ελεύθερη ροή εργασίας, υπηρεσιών και κεφαλαίου.

«Είναι σημαντικό ορόσημο για εμάς», ανέφερε ο Le Luong Minh, γενικός γραμματέας του μπλοκ, που ονομάζεται Οικονομική Κοινότητα της ASEAN. Όπως τόνισε, πριν από λιγότερο από μισό αιώνα, κάποιες χώρες της περιοχής βρίσκονταν ακόμη σε πόλεμο. «Έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο», κατέληξε.

Τι είναι η ASEAN

Η Ένωση των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (Association of Southeast Asian Nations, ASEAN) είναι διεθνής πολιτικός και οικονομικός οργανισμός χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας. Δημιουργήθηκε στις 8 Αυγούστου 1967, με πρωτοβουλία της Ινδονησίας, της Σιγκαπούρης, της Μαλαισίας, της Ταϋλάνδης και των Φιλιππινών. Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού είναι, από τις 6 Ιανουαρίου του 2003 ο Ονγκ Κενγκ Γιονγκ από τη Σιγκαπούρη. Ο ASEAN περιλαμβάνει συνολικά 10 κράτη μέλη.Έδρα του ASEAN είναι η Τζακάρτα της Ινδονησίας.


iefimerida
Τομέας ενημέρωσης prisonplanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ