Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Οι Ελληνοκύπριοι λιγοστεύουν και κοντεύουν να γίνουν μειονότητα

ΑΜΠΕ: Σοκ προκαλεί η μελέτη του Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου, σύμφωνα με την οποία οι Ελληνοκύπριοι είναι σχεδόν ήδη μειοψηφία στο νησί και σίγουρα θα είναι μειοψηφία τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, οι Ελληνοκύπριοι είναι μόνο 572.000, με πτωτική τάση.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιαννάκης Μάτσης, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, είπε ότι επέρχεται «πληθυσμιακή καταστροφή», αφού αυτή τη στιγμή υπερτερούν οι κάτοικοι στα κατεχόμενα και οι μουσουλμάνοι σε ολόκληρη την Κύπρο.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί επίσης η υπογεννητικότητα μεταξύ των Ελληνοκυπρίων, η γήρανση του πληθυσμού και το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Η Πηλενόπη Χριστοφορίδου, οικονομολόγος και μέλος του Ινστιτούτου, δήλωσε ότι «με τους υψηλούς ρυθμούς φυσικών γεννήσεων στα κατεχόμενα, αλλά και με τα κύματα εισροών κατά τα επόμενα έτη, οι έποικοι αριθμούν από 500.00 έως 800.000».

«Με μια προσεκτική ανάγνωση των αριθμών εξάγεται το συμπέρασμα ότι σχεδόν ήδη στη Δημοκρατία οι
Ελληνοκύπριοι (περίπου 572.000) αποτελούν μειονότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται» είπε η κ. Χριστοφορίδου.

Προσέθεσε πως «πρέπει να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί μία δημογραφική και μεταναστευτική πολιτική με στοχευμένα μέτρα για την προάσπιση και διαφύλαξη της εθνικής μας ταυτότητας και κουλτούρας καθώς και της διαφύλαξης της πληθυσμιακής αναλογίας στην Κύπρο».

Ανέφερε πως η πολιτική αυτή θα πρέπει κατ” εξοχήν να στοχεύει στην ελαχιστοποίηση της μετανάστευσης Κυπρίων πολιτών και ιδιαίτερα των νέων, οι οποίοι, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, άρχισαν να μεταναστεύουν σε άλλες χώρες για εξεύρεση εργασίας, και παράλληλα στον περιορισμό της μετανάστευσης μη Κυπρίων προς την Κύπρο.

Ανέφερε ότι στην Κύπρο υπάρχει μεγάλη και ανησυχητική υπογεννητικότητα των Ελληνοκυπρίων, γήρανση του πληθυσμού, αλλά και μεγάλο μεταναστευτικό πρόβλημα, τόσον εισροών όσο και εκροών, σημειώνοντας ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία της Κυπριακής Δημοκρατίας ο πληθυσμός στις ελεύθερες περιοχές από το 1974 έως το 1990 είχε μια πληθυσμιακή αύξηση κατά 13,7%, ενώ στις κατεχόμενες περιοχές η αύξηση πληθυσμού το ίδιο διάστημα ήταν 48,35%, λόγω μαζικής εισροής εποίκων το 1975 και το 1977».


το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ